PRED ČETRTFINALOM

Brazilce muči negotovost, Felipao bo menjal sistem

Objavljeno 03. julij 2014 09.00 | Posodobljeno 03. julij 2014 09.00 | Piše: Rok Tamše

Najboljših osem moštev na nogometnem SP pred četrtfinalom celi rane.

Angel di Maria je gavče z zadetkom angelsko popeljal v četrtfinale. Foto: Reuters

Kakšna drama, kakšni trilerji! Nogomet na mundialu v Braziliji ne varčuje z vznemirjenjem na nobeni tekmi. V četrtfinale so se z veliko truda in neusmiljenega boja uvrstile Brazilija (po enajstmetrovkah proti Čilu), Kolumbija (z zmago 2:0 proti Urugvaju po rednem delu tekme), Nizozemska (z 2:1 po sporni enajstmetrovki nad Arjenom Robbnom v sodnikovem dodatku proti Mehiki), Kostarika (po streljanju enajstmetrovk proti Grčiji zmaga s 5:3), Francija (razigrani trikolori še najlažje po 2:0 proti Nigeriji v rednem delu), Argentina (z golom Angela di Marie šele v 118. minuti dvoboja s Švico) in Belgija (prav tako po podaljšku in zmagi z 2:1 proti ZDA).

Messi je bil živčen

»Nogomet je brutalen, brutalen, brutalen! Na žalost na koncu nismo imeli dovolj moči, da bi obdržali ničlo do konca podaljška,« je obžaloval Michel Pont, pomočnik švicarskega selektorja Ottmarja Hitzfelda. Ta se sicer po superbogati klubski karieri odpravlja v trenerski pokoj. Za igralca tekme so razglasili Lionela Messija, ki je začel akcijo in podal di Marii za zmagoviti zadetek. »Na trenutke sem bil živčen, tako kot vsi, saj nismo mogli zadeti. Vsaka napaka bi lahko bila usodna, minute so tekle, mi pa si nismo želeli izvajanja enajstmetrovk. Hoteli smo vse skupaj zaključiti v podaljšku. Res smo trpeli. Imeli smo srečo, zdaj pa moramo naprej. Vse tekme bodo takšne, odločale bodo podrobnosti. Na svetovnem prvenstvu pač ni lahkih nasprotnikov,« je jasno Messiju, ki srčno upa, da se bo gavčem končno odprlo v četrtfinalu proti Belgiji.

Tudi ta je z goloma Kevina De Bruyna in Romela Lukakuja strla odpor žilavih Američanov šele v podaljšku. Častni gol za ZDA je zabil Julian Green, s čimer je za 13 minut podaljšal dramo v Salvadorju, a ameriški napadalci niso bili tako razpoloženi kot njihov vratar Tim Howard, sicer prvo ime dvoboja, proti kateremu so Belgijci sprožili kar 27 strelov. »Zaradi mojega srca prosim, naj bo čim manj takšnih tekem,« je dogajanje nazorno opisal selektor zmagovalcev Marc Wilmots.

Scolari bi kot leta 2002

Potem ko se je Brazilija proti Čilu izvlekla šele po streljanju enajstmetrovk, selektor Luiz Felipe Scolari pred četrtfinalnim obračunom z razigrano Kolumbijo razmišlja o spremembi sistema igre. Dosedanjega 4-2-3-1 bi zamenjal s 3-5-2, s kakršnim je osvojil tudi svetovno prvenstvo 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. K temu ga sili tudi odsotnost defenzivnega vezista Luiza Gustava, ki bo manjkal zaradi dveh rumenih kartonov.

»Imam dve možnosti: ali nadaljujemo kot doslej ali pa zamenjam celoten sistem. Videli bomo, kako bodo delovali fantje na treningih, ali bodo vsi telesno dobro pripravljeni. Potem se bomo odločili, kako in kaj,« je dejal Big Phil, ki lahko Gustava zamenja z Ramiresom, Hernanesom ali Paulinhom. Če pa bo dodal še enega branilca, bo izbiral med Dantejem in Henriquejem.

Urnik četrtfinala


V petek (jutri) bosta na sporedu prva četrtfinalna dvoboja: Francija : Nemčija v Riu de Janeiru (ob 18. uri) in Brazilija : Kolumbija v Fortalezi (ob 22.). V soboto sledita preostala četrtfinalna obračuna med Argentino in Belgijo (ob 18.) v Brasilii ter Nizozemsko in Kostariko (ob 22.) v Salvadorju. 

Deli s prijatelji