AMEN

Avstrijski gol začaran za slovenske duhovnike

Objavljeno 03. marec 2013 14.30 | Posodobljeno 03. marec 2013 14.30 | Piše: Drago Perko

Slovenski reprezentanci duhovnikov v malem nogometu v boju s severnimi sosedi ni pomagala niti molitev.

Slovenska reprezentanca. Foto: Drago Perko

»Zadovoljni smo, a lahko bi bilo tudi boljše,« prizna Jože Povh, eden od vidnih članov slovenske nogometne reprezentance duhovnikov, ki je na evropskem prvenstvu v Celju ter Žalcu zasedla končno 10. mesto. Naslova so se veselili Poljaki, ki so v finalu z 2 : 1 odpravili Bosno in Hercegovino. »Pred tekmo za 9. mesto proti Avstriji smo se obrnili na Boga, a ni pomagalo,« je hudomušno pripomnil selektor reprezentance Stanko Plantak, ki že pet let bdi nad zasedbo.

Nogomet je kot življenje

Lani so bili sedmi, letos zavoljo kronične neučinkovitosti tri mesta nižje. V boju za 9. mesto so jih ugnali sosedi. »Ekipo bomo morali pomladiti, kot to počno vse reprezentance, pa tudi kakšen trening več ne bi škodoval,« pristavi selektor, ki se s trenerstvom že vrsto let ukvarja v NK Žalec. Ekipa se sicer redno srečuje vsak ponedeljek od oktobra do velike noči v Žalcu, kjer igrajo proti ekipi domačih fantov.
Prvenstvo je bilo tudi organizacijski zalogaj. Navsezadnje je moralo vseh 11 duhovnikov ali kaplanov najti menjave v svojih župnijah. »Farani razumejo, da se tudi duhovniki sprostimo,« pojasni Povh, izvemo pa, da toliko reprezentanc, 13, ni bilo še nikoli na prvenstvu, ki je imelo okoli 16.000 evrov proračuna.

»Prvi pogoj je, da si duhovnik ali kaplan,« Povh poudari, da so vsi tako ali drugače v ekipah povezani z vero in Cerkvijo. Mogoče pa je, da so posamezne reprezentance sestavljene iz igralcev različnih narodnosti. Tak primer je Črna gora, ki je premierno nastopila na tekmovanju, njene barve pa je branil tudi slovenski duhovnik Jože Mirtek, ki že od leta 1990 deluje v Albaniji in Črni gori, danes pa je v Podgorici. Pravi, da so lani slišali, da bo tekmovanje v Sloveniji, po eni od tekem proti policistom so se zbrali kot reprezentanca, za uvod pa pokazali več volje kot znanja. »Potrebujemo čas,« pristavi Mirtek, sicer po rodu iz župnije Otočec pri Novem mestu.
V boju za 9. mesto je Slovenija priznala premoč Avstrijcem, ki so jo po večini sestavljali duhovniki iz hrvaškega Zagorja. Pokazali so zavidljivo nogometno znanje, Slovencem pa so pred začetkom tekme podarili leseno škatlo, polno Mozartovih kroglic. Škatlo je izdelal avstrijski vratar sam. »Nogomet je odlična prispodoba življenja. Vse vloge so enakovredne, a različne. Enkrat imaš žogo in pobudo, drugič iščeš svojo priložnost, potem na klopi čakaš na svoje minute …« še doda Povh in razkrije, da bodo prihodnje leto prvenstvo gostili Belorusi.

Deli s prijatelji