KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

Afera Kampl v arhivu, v Glasgowu na zmago

Objavljeno 22. marec 2017 12.12 | Posodobljeno 22. marec 2017 12.12 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na nedeljski obračun s Škotsko.

Slovenski nogometaši, v ospredju kapetan Boštjan Cesar in Miral Samardžić, se zavzeto pripravljajo na obračun s Škoti. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Spomladansko sonce v Nacionalnem nogometnem centru Brdo prijetno boža in krepi optimizem slovenskih nogometnih reprezentantov pred nedeljskim obračunom s Škotsko v Glasgowu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018. Selektor Srečko Katanec pazljivo odmerja napore posameznim izbrancem, saj so njihove nedavne obveznosti v klubskih dresih povzročile utrujenost in majhne zdravstvene nevšečnosti. Josip Iličić, Roman Bezjak, Benjamin Verbič, Kevin Kampl in Jan Oblak so bili včeraj v fitnesu namesto na igrišču z žogo, Iličić, Kampl in Verbič pa so dodali še nekaj tekaških kilometrov. Učinkovita regeneracija na uvodnih treningih bo prišla še kako prav pri uigravanju taktičnih zamisli na današnjem in jutrišnjem treningu (na programu je po ena vadba na dan), v soboto popoldne pa že sledi preizkus zelenice na stadionu Hampden Park. Reprezentančni tabor je včeraj zapustil vezist Domžal Žan Majer, saj si je lažje poškodoval stegensko mišico in potrebuje nekaj dni počitka.

Doslej dve zmagi in dva remija

Slovenija je v kvalifikacijah za SP 2018 uvodoma igrala 2 : 2 v Litvi, nato je z 1 : 0 premagala Slovaško, igrala 0 : 0 proti Angliji ter z 1 : 0 zmagala na Malti. Do konca kvalifikacij jo po obračunu na Škotskem čakajo še Malta, Litva in Škotska doma ter Slovaška in Anglija v gosteh. Trenutno v skupini F vodi Anglija z 10 točkami, Slovenija ima na drugem mestu osem točk, Slovaki so tretji s šestimi, Litovci četrti s petimi, Škoti peti s štirimi, Maltežani pa so zadnji brez točke. 

Jesenska afera Kampl, ko se je zvezdnik Bayerja iz Leverkusna izgovoril na utrujenost in odpovedal sodelovanje v reprezentanci, hkrati pa dal vedeti, da ni na isti valovni dolžini s selektorjem, je že arhivirana. Katanec in Kampl sta to rešila na štiri oči, na Brdu je sledil še pogovor s soigralci. »Imeli smo sestanek pred treningom, se pogovorili in to zadevo zaključili. Kevin je del ekipe, to, kar smo se pogovarjali, pa bo ostalo v slačilnici. Pač, tisti, ki gre na igrišče, mora dati maksimum. Glede tega ni treba nič skrbeti,« je bil jasen kapetan Boštjan Cesar. Že na uvodnem delu priprav je bilo čutiti izjemno homogenost moštva in pozitivno naravnanost, saj so vsi po vrsti (Aljaž Struna, Bojan Jokić, Rene Krhin, Robert Berić) o primeru Kampl odgovarjali enako: »S Kevinom ni nobenih težav. Ve se, kako kakovosten igralec je, to dokazuje iz tedna v teden. Ob tem je tudi dober fant, z njim se dobro razumemo, tu ni nobenih problemov. Kevin je tisti, ki je sposoben tudi sam odločiti tekmo.« Hkrati je zanimivo, da v vodstvu reprezentance pred novinarje (izjema je RTV Slovenija) niso spustili še Kampla, da bi tudi sam postavil piko na i jesenskim nesporazumom in končal neprijetno medijsko sago.

Kot vedno tudi tokrat izbrana vrsta potrebuje mir in pravšnjo sproščenost. Zmaga na Škotskem bi povečala možnosti Slovenije celo za prvo mesto v skupini, z morebitnim remijem bi Katančeva četa še utrdila položaj na drugem mestu. Katančevi se čutijo sposobne zmagati, a tega, jasno, ne morejo obljubiti. »Čaka nas težka tekma. Vemo, da Škotska ni v najboljšem rezultatskem stanju, ampak vemo, da bodo dali maksimum. Igrajo eno od ključnih tekem v kvalifikacijah. Mi se moramo pripraviti predvsem na svojo igro, taktično, fizično, psihično, ker vemo, da bo težka borba vseh 90 minut,« napoveduje štoper italijanskega prvoligaša Chieva Cesar, ki je s 95 nastopi rekorder v slovenski izbrani vrsti, sledita mu Valter Birsa (84) in Bojan Jokić (82). Na tribunah Hampden Parka, ki sprejme 51.866 obiskovalcev, bo tudi 700 navijačev slovenske izbrane vrste. Seveda ne bodo preglasili predanih in glasnih škotskih navijačev, ki bodo na vse pretege bodrili svoje ljubljence, da se izkopljejo iz nehvaležnega položaja. Z doslej komaj štirimi osvojenimi točkami bi ob spodrsljaju s Slovenijo mundialu v Rusiji dokončno pomahali v slovo, to pa bi moral nemudoma vzeti tudi selektor Gordon Strachan. Za Škote je torej obračun s Slovenijo biti ali ne biti!

Slovenci pred Škoti na lestvici Fife

Reprezentanci Slovenije in Škotske sta se nazadnje pomerili na prijateljski tekmi v Kopru leta 2012, ko sta se razšli z remijem (1:1). Sicer sta igrali še v kvalifikacijah za SP 2006, Slovenci so doma izgubili z 0 : 3, v gosteh pa igrali 0 : 0. Slovenija je trenutno 58. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), Škotska pa 67.



 

 

 

Deli s prijatelji