EVROPSKI POKAL

Zmaji žrtve nemške računice

Objavljeno 18. december 2015 08.24 | Posodobljeno 18. december 2015 08.24 | Piše: Drago Perko

Januarja in februarja bomo v Ljubljani še vsaj trikrat gledali kakovostno klubsko košarko.

Trenerja Union Olimpije Gašperja Potočnika v nadaljevanju sezone čaka zahtevno delo. 
Foto: Mavric Pivk

OLDENBURG – Košarkarji Union Olimpije se niso izneverili tradiciji. Po izpadu iz evrolige so se letos še tretjič zapored prebili v drugi krog evropskega pokala. Da jim je to uspelo, pa je bilo treba v zadnjem krogu uvodne faze tekmovanja zmagati v Nemčiji pri Oldenburgu Klemna Prepeliča. Olimpiji je uspelo, boljša je bila s 77 : 75. Na zmago pa je padla senca. Pa ne zaradi Ljubljančanov, ki so odigrali korektno in zavzeto. Ob polčasu so zmaji vodili za 15 (45:30), potem pa po že videnem scenariju dovolili, da jih nasprotnik ujame. Pri 75 : 75 je Saša Zagorac (kapetan je dosegel 23 točk, od tega pet trojk v prvem polčasu) zadel dva prosta meta. Potem pa se je zgodilo nekaj, kar ne spada v fair play športa. Za zadnji napad je domačinom ostalo več kot 20 sekund, a proti košu niso niti pogledali. Kot kure brez glave so letali okoli obrambe Olimpije. Publika je bila na nogah, atmosfera na vrhuncu, pivo in klobase so padli v drugi plan. Več kot 2000 gledalcev v Ewe areni je hotelo videti ta napad za zmago. Ostalo je pri pobožnih željah. Tudi ali predvsem zato je ob izteku igralnega časa zavladala mučna tišina. Takšna, da bi jo lahko rezal z nožem. Ljubljančani so se začeli veseliti, nemški košarkarji so se zbrali na sredini terena. Poraza si niso gnali srcu.

Nemška varčnost in premetenost

Očitno so Nemci izgubili namerno. Če bi zmagali, bi bili tretji v skupini, tako so četrti, tretje mesto pa je pripadlo Union Olimpiji. Zakaj so Nemci to storili, vedo sami. Razlogov je več, v prvi fazi pa jih lahko delimo na tekmovalne in ekonomske oziroma komercialne. Očitno so pri nemškem prvoligašu ocenili, da imajo več možnosti za napredovanje v konkurenci španske Valencie, grškega Paoka in verjetno milanskega Armanija. Vsa potovanja iz Nemčije na kraj gostovanj ne bodo draga, za nameček gre za atraktivne ekipe. Pa Olimpija? Dvakrat bo morala v Rusijo, enkrat v Kazan, drugič v Nižni Novgorod, za nameček pa še v Istanbul ali Tel Aviv. Odvisno od tega, kdo bo poleg ruskih ekip njen konkurent. Že bežen pogled na to da vedeti, da bodo Nemci prihranili precej evrov, za nameček so tekmeci Oldenbruga atraktivnejši. Omenjeno početje Nemcev pa je tudi jasen signal vodstvu tekmovanja, naj namesto vnaprej določenih skupin po prvi fazi tekmovanja pripravi žreb. Dan ali dva po zadnji tekmi. Tako bi se izognili vsem špekulacijam. Svoj piskrček bi lahko pristavile tudi stavnice. Verjetno jih ni malo, ki so stavili, da bo rezultat po rednem delu izenačen. Nekaj jih je stavilo na zmago Nemcev. Ti zagotovo bentijo. Ker so bili Nemci favoriti, zmaga pa je pripadla Olimpiji, so na slabšem tudi stavne hiše.

S tem početjem pa si niso belili glave v taboru Olimpije. »Čestitke igralcem za zmago in preboj v drugi del evropskega pokala. Mislim, da je to lep dosežek za našo ekipo. V naslednjih mesecih bodo imeli naši mladi igralci možnost, da igrajo izjemno kakovostne tekme v nadaljevanju pokala. To je zelo pomembno, saj si želimo, da dobijo čim več izkušenj. Na našo srečo smo imeli ob koncu nekaj sreče in zmagali. Oldenburgu želim vse najboljše v nadaljevanju v Evropi in nemškega prvenstva,« je povedal trener Gašper Potočnik, ki ga zdaj čaka težji del zgodbe. Evropski vizum za novo sezono se kupuje v letošnji ligi ABA, kjer pa Olimpija niha kot lestenec v vetru. Če zmaji ne bodo zmagovali v regiji, se lahko uresniči scenarij, ki se je pojavil v torek v srbskih medijih. Olimpija naj bi za trenerja snubila Aleksandra Džikića, ki je zmaje vodil leta 2008. Takrat je postal pokalni in državni prvak Slovenije. Direktor Olimpije Matevž Zupančič je Džikićev tokratni prihod kategorično zanikal in potrdil, da trdno stoji za trenerjem Potočnikom.
 

Deli s prijatelji