ODBOJKA

Zmaji čakajo hitro pošto

Objavljeno 05. november 2015 12.44 | Posodobljeno 05. november 2015 12.45 | Piše: M. U.

Odbojkarji ACH Volleyja za uvod lige prvakov s favorizirano DHL Modeno. V italijanski zasedbi se tare zvezdnikov, čaka jih srebrni Jan Kozamernik.

Zvezdnike iz Modene bo poskušal blokirati srebrni z EP Jan Kozamernik. Foto: Ljubo Vukelič

Srebrni Jan Kozamernik proti zlatemu Francozu, bronastim Italijanom in najboljšemu podajalcu na svetu. Stožiška igralna površina bo danes od 18. ure naprej ječala pod težo žlahtnih kovin, ki so jih odbojkarji osvojili na zadnjem evropskem prvenstvu. V prvem krogu lige prvakov se bo ACH Volley pomeril z italijanskim pokalnim zmagovalcem DHL Modeno, kar bo prava poslastica.

Za moštvo, ki je bilo rekordnih enajstkrat državni prvak, namreč igrajo Earvin N'Gapeth, član zmagovite Francije na EP in izbranec v najboljšo postavo tekmovanja, bronasti azzurri Luca Vettori, Matteo Piano in Salvatore Rossini, v Stožice pa se vračata brazilska reprezentanta, organizator igre Bruno Rezende in bloker Lucas Saatkamp, ki sta bila člana moštva, ki je pred evropskim prvenstvom odigralo dve prijateljski tekmi z izbranci slovenskega selektorja Andree Gianija. Zvezdnikom iz Modene bo na današnjem uvodu v elitno starocelinsko tekmovanje na mreži glavno oviro predstavljal bloker, slovenski reprezentant Jan Kozamernik, član srebrnih junakov iz Bolgarije. Italijanska zasedba je ne le glavni favorit skupine, v kateri je ACH Volley, temveč tudi eden od vidnih pretendentov za evropsko klubsko krono, ki jo je štirikrat osvojila v zlatih 90. letih. A trener Angelo Lorenzetti zaradi dolgega reprezentančnega programa zasedbe razumljivo še ni mogel povsem uigrati. So pa Modenčani sicer po zmagi nad Trentinom že osvojili italijanski superpokal in dobili obe ligaški tekmi, zadnjo s 3:0 proti Veroni Andree Gianija. »To je začetek, ki ga mrzlično pričakujemo. Moramo pa še najti naš slog igre, kot smo ga imeli na naši zmagoviti pokalni poti. Vsi trije italijanski predstavniki upajo, da bodo v ligi prvakov prišli prav do konca, a to ne bo lahko,« ugotavlja Lorenzetti. Zanimivo, da je v tehničnem vodstvu Modene statistik Roberto Ciamarra, ki je bil tudi v Gianijevem reprezentančnem štabu.

Ne igrajo dobro

ACH Volley sicer v dvoboj z italijanskimi favoriti prihaja po ligaškem porazu na domačem igrišču proti kranjskemu Triglavu, bilo je 2:3. Ljubljančani trenerja Bogdana Kotnika z izkupičkom petih zmag in poraza vodijo v državnem prvenstvu, a igra še ni na pravšnji ravni. V skupinskem delu LP pa tekmovalno zanesljivo napreduje sedem prvouvrščenih in pet drugouvrščenih moštev, trije najboljši tretjeuvrščeni gredo v pokal CEV. »Ne igramo dobro, upamo, da se nam bo uspelo sestaviti do tekme z Modeno. Naša realnost je boj z Vojvodino za tretje mesto v skupini. Italijani in Poljaki so namreč premočni, na tekmah z njimi bomo poskušali pokazati najboljšo igro, če se nam ponudi priložnost za presenečenje, pa jo izkoristiti,« pravi prosti igralec Matija Pleško.

V skupini F poleg Ljubljančanov in Modenčanov nastopajo še odbojkarji Lotosa Trefla iz Gdanska in Vojvodine, Poljaki pa so v drugi tekmi 1. kroga Novosadčane ugnali s 3:0. Upati je, da zvezdniška DHL Modena oranžnih zmajev – v sezoni 2009/10 so igrali na zaključnem turnirju najboljše četverice lige prvakov – ne bo rezultatsko odpravila tako ekspresno, kot pošiljke dostavlja hitra pošta njihovega sponzorja.


Kozlowski spet v ACH Volley

Poškodba podajalca Matije Jereba je vodstvo ACH Volleyja prisililo, da poišče zamenjavo. Našlo jo je v Poljaku Michalu Kozlowskemu, ki je v Ljubljani že igral v lanski sezoni, v kateri je z ACH Volleyjem osvojil tako prvenstveni kot pokalni naslov. Tridesetletni podajalec je lani nastopal kot posojeni igralec poljske ekipe Asseco Resovia iz Rzeszowa, tako bo tudi letos. Kozlowski v prvem krogu lige prvakov najbrž še ne bo igral. 

 

Deli s prijatelji