JUDO

Zlata olimpijka je nared za novo evropsko kolajno

Objavljeno 19. april 2017 09.20 | Posodobljeno 19. april 2017 11.50 | Piše: Miha Šimnovec

Tina Trstenjak glavno slovensko judoistično orožje na evropskem prvenstvu v Varšavi. Vesela, da ohranja stik s svetovnim vrhom, zaveda pa se, da ne more vedno zmagati.

Najboljša slovenska športnica Tina Trstenjak kljub vsem uspehom ostaja takšna, kakršna je bila. Foto: Mi. Š.

Čeprav je Tina Trstenjak v judu osvojila pravzaprav že vse, kar se je osvojiti dalo, ji še zdaleč ni zmanjkalo izzivov. Naslednji jo že v petek čaka v Varšavi, kjer bo poskušala ubraniti lanski naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov iz Kazana. To doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu judoistu.

Trstenjakova o tem pred današnjim odhodom proti Poljski sicer ni govorila na glas, iz njenih besed pa je bilo mogoče jasno razbrati, kam meri. »Za tekmovanje v Varšavi si želim predvsem dobre borbe. Če jih bom prikazala, vem, da tudi dober rezultat ne bo izostal,« je poudarila 26-letna Celjanka, ki je letos med svetovno elito že dvakrat (obakrat februarja) stala na zmagovalnem odru. Na turnirju za grand slam v Parizu je zmagala, na veliki nagradi v Düsseldorfu pa je bila tretja. Z odličnima uvrstitvama je dobila potrditev, da je zraven oziroma da drži priključek z vrhom. »Ne morem(o) pa pričakovati, da bom vedno in povsod zmagala. Judo je pač takšen šport, da me lahko, denimo, na evropskem prvenstvu preseneti tudi judoistka, ki je sploh še ne poznam. Se bom pa seveda potrudila po svojih najboljših močeh, da se to ne bo zgodilo,« je opozorila Trstenjakova, ki se kljub številnim uspehom, katerih krona je seveda lanski naslov olimpijske prvakinje v Riu de Janeiru, ni spremenila. »Ostajam takšna, kakršna sem bila. Živim enako, treniram enako, zdaj sem že spet v ustaljenem ritmu,« je razkrila in pripomnila, da je bilo po vrnitvi z olimpijskih iger, ko je bila evforija na vrhuncu, povabil na različne prireditve ter prošenj za podpise in skupno fotografiranje res veliko.

Na Poljskem osem Slovencev

Na evropskem prvenstvu v Varšavi se bo od jutri do sobote pod slovensko zastavo borilo devet judoistov. V ženski konkurenci bodo poleg Tine Trstenjak (do 63 kg) svojo kožo poskušale čim dražje prodati še Andreja Leški (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Klara Apotekar (do 78 kg), med moškimi pa bodo naše barve branili Matjaž Trbovc (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).

»Obveznosti je bilo res ogromno, vendar jih je trener Marjan Fabjan – ko je grozilo, da jih bo preveč – odrinil na stran. Vseh dogodkov se pač ne morem udeležiti. Zdaj je tega dosti manj, tako da ni moteče. Zadeve so se umirile, so pa takšne stvari zame bolj neprijetne kot prijetne. A počasi se navajam nanje,« je zaupala najboljša slovenska športnica, za katero se mnogo bolj zanimajo v tujini. Tako so v Düsseldorfu z njo in njeno najhujšo tekmico, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, opravili zanimiv dvojni intervju. »Reči moram, da me Clarisse z nobenim odgovorom ni ravno presenetila, verjetno tudi zato, ker se že dolgo in dobro poznava, čeprav ne morem ravno trditi, da sva prijateljici. Se pa spoštujeva. Sicer na vse nasprotnice gledam enako, kajti prav vsaka me lahko premaga,« je previdna judoistka kluba Z'dežele Sankaku in dodaja, da mora že v Sloveniji resno računati z, denimo, Andrejo Leški, tudi potnico v Varšavo, ki je letos opozorila nase z nekaj zelo dobrimi dosežki. Tako je v tej sezoni na turnirjih za svetovni pokal osvojila že tri odličja. »Konkurenca, če je zdrava, je vedno dobrodošla, saj zaradi nje vsi napredujemo,« je še omenila Trstenjakova, za katero je trener Fabjan včeraj dejal, da (še) ni optimalno pripravljena, vendar vseeno dovolj dobro za katero od kolajn na skorajšnjem evropskem prvenstvu. Bila bi že Tinina peta (zaporedna) na tem tekmovanju.

 

Deli s prijatelji