PORAZ

Želja po zmagi je bila prevelika

Objavljeno 11. december 2017 19.04 | Posodobljeno 11. december 2017 19.06 | Piše: Miha Šimnovec

Angolec Christian Baya že v uvodni rundi nokavtiral Sama Petjeta. Belokranjec se vrača v dvorano, iz katere se bo vrnil boljši in močnejši.

Samo Petje ni skrival razočaranja po neuspehu v rotterdamski dvorani Ahoy. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Slovenski borec Samo Petje svojega ognjenega krsta v rednem sporedu Gloryja, najmočnejšega svetovnega združenja, kar zadeva obračune po pravilih K1, ne bo ohranil v najlepšem spominu. Na sobotnem spektaklu v Rotterdamu, ki so ga nizozemski prireditelji poimenovali Redemption (Odrešitev), je 25-letni Metličan že sredi uvodne runde namreč moral priznati premoč Angolcu Christianu Bayi. Afričan, drugi nosilec na Gloryjevi lestvici izzivalcev v kategoriji do 70 kilogramov, je – kakor je Samo tudi predvidel – začel izjemno agresivno. Čeprav se je Petje trudil, da bi mu vsilil svoj slog borbe, mu to ni uspelo; Christianovih napadov ni mogel ustaviti. Bad News (Slaba novica), kot je vzdevek leto starejšega Angolca, je že po slabi minuti dosegel svoj namen in z desnim krošejem v telo načel našega borca, ki mu je poskušal milo za drago takoj vrniti z levim krošejem, pri čemer se je odprl, v tistem hipu pa ga je tekmec s silovitim direktom, vidnim šele v počasnem posnetku, močno zadel v brado. Petje se je po udarcu znašel na tleh in sodnik mu je prvič štel.

7. poraz je Samo Petje doživel v Rotterdamu.

Udarja kot težkokategornik

Ko je dal nato znak za nadaljevanje dvoboja, je Baya kakor lev, ki se požene za nemočno žrtvijo, napadel Belokranjca, ki se je umaknil v kot, v katerem je poskušal Christiana presenetiti s tako imenovanim helikopterjem – udarcem s komolcem in pestjo iz obrata, ki na žalost ni našel svojega cilja. Je pa še enkrat zadel Afričan, za katerega klubski kolegi pri slovitem nizozemskem Mike's Gymu trdijo, da – čeprav je lahkokategornik – udarja kot težkokategornik, in slovenskega borca spravil na kolena. Čeprav se je Samo hitro spet pobral, je sodnik prekinil obračun in za zmagovalca razglasil Bayo. »Naslov prvaka bo moj!« je 26-letni Angolec po četrti zaporedni zmagi v Gloryju in skupno 60. v karieri (ob tem ima v statistiki še en neodločen izid in pet porazov) vrgel rokavico tajskemu zvezdniku Sitthichaiju Sitsongpeenongu, ki si lasti šampionski pas v kategoriji do 70 kilogramov. Belokranjec po sedmem porazu (ob 35 zmagah in enem remiju) kajpak ni skrival velikega razočaranja. »Tokrat se ni izšlo po mojih načrtih. Želja po zmagi je bila prevelika, ta me je navsezadnje tudi stala uspeh. Boriti se znam namreč veliko bolje. Ne bom iskal izgovorov, ampak se bom vrnil v dvorano, iz katere bom prišel še boljši in močnejši,« je napovedal Petje, prvi Slovenec med svetovno elito kikboksarjev v Gloryju, z vodstvom katerega je sicer sklenil pogodbo za šest dvobojev. Kdaj bo imel naslednjega, še ni znano.


Zavec na spektaklu v New Yorku

V boksarskem spektaklu v newyorškem Madison Square Gardnu, ki si ga iz neposredne bližine ogledal tudi Dejan Zavec, je ukrajinski as Vasil Lomačenko (10 zmag, 8 s k. o., 1 poraz), olimpijski prvak iz Pekinga '08 in Londona '12, še četrtič zapored ubranil šampionski pas v superperesni kategoriji po različici WBO. V težko pričakovanem obračunu dveh dvakratnih olimpijskih prvakov je v šesti rundi prisilil k vdaji Kubanca Guillerma Rigondeauxa (17 zmag, 11 s k. o., 1 poraz), zlatega z OI v Sydneyju '00 in Atenah '04. Njuni amaterski statistiki sta res vredni vsega zavidanja: Lomačenko je nanizal kar 396 zmag in le en samcat poraz, Rigondeaux pa 463 zmag in 12 porazov.


 

Deli s prijatelji