ZASLUŽENO

Zakaj ne bi uživale na SP

Objavljeno 01. december 2017 13.00 | Posodobljeno 01. december 2017 13.00 | Piše: Marko Uršič

Slovenske rokometašice jutri začenjajo svoje peto svetovno prvenstvo. Močno pomlajeno ekipo za uvod čaka Francija, ključna bo tekma z Angolo.

Izkušena Ana Gros bo ena ključnih igralk za uspešni SP slovenske reprezentance. FOTO: Uroš Hočevar

LAŠKO – Drevi se s tekmo med gostiteljico Nemčijo in Kamerunom začenja 23. svetovno prvenstvo za rokometašice. Prvič po 12 letih in petič nasploh bodo prisotne tudi Slovenke, igrale pa bodo v skupini A v Trieru. Jutri se bodo izbranke Uroša Bregarja zoperstavile Francozinjam, v nedeljo Romunkam, v torek bo verjetno ključna tekma za napredovanje v osmino finala z Angolo (napredujejo štiri ekipe iz skupine), v četrtek sledi obračun s Paragvajem, dan pozneje pa še s Španijo.

»Imamo dobro energijo in na SP lahko prikažemo tudi takšno igro.«

Omeniti je treba še, da bo med udeleženci mundiala slovenski sodniški par Bojan Lah-David Sok. »Naša filozofija je, da gremo v vsaki tekmi na zmago. Tu nekakšnih kalkulacij ali tega, da se bomo bali zvezdniških tekmic, ni. Ne obremenjujemo se, na SP gremo igrat, po eni strani bi v vseh tekmah torej radi zmagali, po drugi pa se bomo glede na to, da ponovno sodelujemo po dvanajstih letih, učili. To je dolgoročen projekt, vleči moramo pametne poteze, upam, da bomo do konca brez poškodb in da bo to resnično pozitivna izkušnja,« je začel selektor Uroš Bregar, ki je pred mundialom ostal še brez poškodovane Polone Barič, kolenske križne vezi ji bodo operirali v ponedeljek. »Če s to ekipo pridemo med 16 najboljših, bi bilo zelo lepo, ne bo pa konec sveta, če se nam to tudi ne uresniči. Raje bi videl, da ta ekipa kljub kakšnemu porazu več pokaže lepe predstave, da se bori, rezultat pa bo prišel sam od sebe. Prišli smo na SP, zakaj ne bi uživali,« je sklenil Bregar. »Naš cilj je vsaj, da se iz skupine uvrstimo v osmino finala. Kar koli bi bilo več od tega, bi bil že zelo velik uspeh. Od starejših igralk, ki smo že dlje v reprezentanci, se pričakuje največ, v težkih trenutkih moramo poskušati povleči ekipo, motivirati mlajše soigralke, jih spodbujati in biti pozitivne. Na SP bo proti evropskim ekipam verjetno težje, Angola sicer igra lep rokomet, proti njej nam bo gotovo zelo težko, niti Paragvaj pa se ne bo tako zlahka predal,« je dodala 26-letna Ana Gros, ena najizkušenejših v izbrani vrsti. »Kar zadeva reprezentanco, sicer zelo veliko izkušenj nimam, a verjetno več kot nekaj drugih punc. To ni kak dodatni pritisk, gledati moramo na ekipo kot celoto. Imamo dobro energijo in na SP lahko prikažemo tudi takšno igro. Resda, da smo Angolo premagale na nedavnem turnirju v Parizu, a to ne pomeni ničesar, niti Angolke niso pokazale vsega, kar znajo,« pa je svoj pogled predstavila 20-letna Tjaša Stanko

 

Deli s prijatelji