ROKOMET

Za finale umiriti furjasto furio

Objavljeno 25. januar 2013 08.21 | Posodobljeno 25. januar 2013 08.21 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši na svetovnem prvenstvu v Španiji drevi v polfinalu proti gostiteljem.

Polfinalno veselje slovenskih rokometašev.

BARCELONA - Slovenija je rokometno visoko, po sedmih zmagah najvišje na svetovnih prvenstvih. Da bi onemogočili presežek, po besedah selektorja Borisa Deniča, pa četrtfinalni tekmec v Španiji ni uporabil le znanje enega športa. Rusi so poleg rokometa prakticirali tudi prvine rokoborbe grško-rimskega sloga, boksa pa tudi streljanja na glinaste golobe. Na vrata je švigalo z vseh strani. Pa tudi krilni igralci so bili kot telovadci v vaji na parterju. Prava olimpijada v malem. A polfinale SP je tu, zdaj gre res za kolajne, drevi ob 19.15 bo v barcelonski dvorani Svetega Jurija slovenski tekmec gostiteljica Španija.

To je bil boksarski obračun, ne pa rokometna tekma

Bleščeča predstava Hrvatov

Četrtfinalni izidi svetovnega rokometnega prvenstva: Slovenija – Rusija 28 : 27, Španija – Nemčija 28 : 24, Danska – Madžarska 28 : 26, Francija – Hrvaška 23 : 30. Drevišnja polfinalna para (Barcelona): Španija – Slovenija (19.15), Danska – Hrvaška (21.30).

»Nismo blesteli, nismo pustili najlepšega umetniškega vtisa, a v polfinale smo se uvrstili z velikim garanjem. Boljša ekipa smo od Rusije, premagali bi jo jutri in pojutrišnjem. Na tekmi ni bila težava rokometno znanje ruskih igralcev, temveč njihova telesna moč. To je bil boksarski obračun, ne pa rokometna tekma. Hoteli so nas pretepsti in hvala sodnikoma, da sta zaščitila igralce in šport. Kar Rusi počnejo na igrišču, spada v neko drugo športno disciplino, denimo rokoborbo grško-rimskega sloga,« je bil Denič ogorčeno jasen in v izjavi zelo zanimiv. »Menim, da se sploh ne zavedamo tega dosežka. Cilj, ki smo si ga postavili zelo visoko, smo izpolnili, zdaj imamo priložnost, da ga presežemo. Našo priložnost bomo poskušali izkoristiti, čeprav bo težko,« je pogled vnaprej uperil Miha Žvižej.

Slovenski rokometaši so bili na velikih tekmovanjih srebrni na domačem evropskem prvenstvu leta 2004, zdaj se lahko požlahtnijo tudi v Kataloniji. A nasproti jim bo stala nabrušena rokometna furia. Ker so Španci gostitelji SP, bi lahko tehtnico malenkost v njihovo stran nagnila tudi sodnika. Za Deničeve fante, sicer že utrujene, je najpomembneje, da se taktično držijo svoje uspešne formule in da vseh šestdeset minut odigrajo z najmanjšimi nihanji; padci v igri so jih do zdaj namreč pripeljali v položaj, ko je odločilno vlogo odigrala mentalna moč. Slovenija je z Iberci na velikih tekmovanjih odigrala sedem tekem in vselej izgubila (petkrat na EP, dvakrat na olimpijskih igrah). A tako je bilo tudi pred tekmo z Rusijo.

Nič bolj pomembni

»Delujemo in razmišljamo enako kot pred uvrstitvijo v polfinale. Ne počutimo se nič bolj pomembne, preprosto gremo tekmo po tekmo, in prav je, da je tako. Španski moštveni duh je izjemen. Igrajo kolektivno, veliko menjajo, bržkone največ na tem prvenstvu. Na vsaki njihovi tekmi izplavajo na površje novi igralci, ki na prejšnjih niso bili v ospredju. Igrajo na domačem igrišču, imajo veliko podporo s tribun. Pričakujem dobro tekmo, na nas pa je, da se čim bolje pripravimo in dosežemo novo zmago,« pravi Denič pred Španci. »Gre za vrhunsko ekipo, težko se bo pripraviti na Španijo. Nevarni so iz vseh položajev, njihova igralna mesta so pokrita s po dvema kakovostnima igralcema. V obrambi bomo poskušali onemogočiti povezavo zunanje vrste s krožnim napadalcem, v tej prvini so še posebno nevarni. Pred nami je težka preizkušnja, a iskali bomo svoje priložnosti,« je razmišljal Miha Žvižej. Poškodovani Dragan Gajić je na včerajšnjem treningu vadil po posebnem programu, a desno krilo ima veliko željo po nastopu: »Na lastno odgovornost bom poskušal odigrati tekmo s Španci, končno besedo pa bo imel Denič.«

 

Deli s prijatelji