NAZAJ DOMOV

Za dolgoročno pogodbo 
bi prišel z veseljem

Objavljeno 11. december 2015 10.36 | Posodobljeno 11. december 2015 10.36 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Mirza Begić

Bilbao je v evropskem pokalu tudi s pomočjo Mirze Begića porazil Union Olimpijo.

Mirza Begić, ki je visok 211 centimetrov, je v izjemni formi, zato bo še posebno nevaren za Olimpijo.

Prvi vtis šteje. Tega se je še kako dobro zavedal slovenski košarkarski reprezentant Mirza Begić. Pred petimi dnevi je podpisal pogodbo s španskim klubom Bilbao, usoda pa je hotela, da je za nove delodajalce debitiral v Stožicah v evropskem pokalu proti Union Olimpiji. Ni varčeval z močmi, že uvodoma je dokazal, da je prava okrepitev. Z njegovim vstopom v igro je Bilbao prevzel pobudo in z zmago s 84:63 odnesel dve zanj povsem običajni točki. Olimpija pa se bo do zadnje tekme tresla za napredovanje v drugi krog, kjer bo najboljših 32 ekip. Mnogi so verjeli, da bo Begić to sredo zaigral v Ljubljani, a upali, da v dresu Olimpije. Pa se to ni zgodilo. Ni skrivnost, da so zmaji snubili Begića, ta pa se je odločil, da ne sprejme ponudbe. Čeprav bi prišel za nižjo ceno.

»Vem, da finančni položaj v klubu ni najboljši. Bi pa prišel z veseljem, če bi šlo za resno dolgoročno pogodbo,« je Begić le razkril, v katerem primeru bi oblekel dres Union Olimpije. Z Ljubljančani je hotel od avgusta trenirati, a trener Gašper Potočnik ni bil ravno navdušen nad tem. Ljubljanski trener je še dodal, da bi moral ob prihodu 30-letnega Begića na stranski koš kateri izmed njegovih golobradih fantov. Ob tem lahko dodamo, da to ne bi škodilo nikomur, v Begiću bi mladci dobili pravega mentorja. Tako pa ni bilo nič od tega. Še več – Mirza je vadil sam v mali stožiški dvorani, zadnje tedne pa je redno hodil na treninge k tretjeligaški ekipi Ilirije, kjer je vadil pod taktirko Saše Dončića. Tudi zato je v solidni formi odšel v Španijo. Na prvi tekmi je dosegel devet točk, zbral dva skoka, predvsem pa naredil red pod košem. »Nisem še povsem pravi, čeprav sem dobro treniral. Malce mi še manjka sape, a sem se trudil po najboljših močeh,« je povedal Mirza Begić in poudaril, da so ga soigralci dobro in prijetno sprejeli. »Pa saj večino tudi poznam, v španski ligi sem igral proti njim,« je vesel, ker je spet v močnem in ambicioznem klubu.

Učenje akcij

Evropske ambicije so pomembne. »Dobro nam kaže v evropskem pokalu,« se Mirza ozira v leto 2016, ko bo Bilbao lovil nov dostojen evropski rezultat, vmes pa bo treba navdušiti še v španski ligi, kjer je Bilbao na 10. mestu. V tem času se bo Begić naučil vseh akcij. Pomočnik glavnega trenerja Sita Alonsa mu je že pripravil zbir vseh akcij in izpeljank, ki jih igra Bilbao. Begić bo imel precej dela, da jih osvoji, čeprav, roko na srce, Bilbao goji dokaj preprosto košarko, kjer vsi radi tečejo in mečejo za tri točke.

Če bo Mirza Begić v pravi formi, bo, tako upa, vnovič dobrodošel v slovenski reprezentanci. Na zadnji akciji, šlo je za evropsko prvenstvo 2015, ga ni bilo, čeprav ga je selektor Jure Zdovc februarja klical in mu dejal, da ga potrebuje. »Maja sem iz časopisov izvedel, da me ni poleg,« je Begić razočarano povedal. A zameril ni, Slovenijo ima rad. Ljubljana in država sta mu dala možnost za razvoj in napredek, zato bo vedno s ponosom nosil dres Slovenije. V Bilbao je včeraj odpotoval sam z ekipo, čez dober teden pa se mu bo pridružila družina, ki je pri njem na prvem mestu.

 

Deli s prijatelji