SUPERPOKAL

Vujović dobil odgovore,
 kaj morajo še postoriti

Objavljeno 09. november 2015 12.09 | Posodobljeno 09. november 2015 12.09 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši so na nemškem superpokalu po zmagah nad Srbijo in Brazilijo ter porazu z gostitelji zasedli drugo mesto.

Slovenski reprezentanti so povsem ustavili brazilske rokometaše. Foto: Dhb.de

Vse tekme želimo igrati na visoki ravni, po možnosti tudi osvojiti turnir, kar bi bila potrditev naših usmeritev in kakovosti. V vsakem primeru bom po turnirju v Nemčiji o reprezentanci vedel veliko več kot po junijski akciji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s Slovaško in Latvijo,« je pred turnirjem superpokala v Nemčiji namignil selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović. In res zdaj ve veliko več; Slovenija je v Flensburgu, Hamburgu in Kielu dosegla zmagi in poraz ter na superpokalu osvojila drugo mesto. V uvodnem krogu je padla Srbija s 23:21 (12:10), nato gladko Brazilija z 38:27 (18:14), za konec pa je bila Nemčija premočna in je tekmo dobila z 31:28 (17:11).

Predvsem je treba v oceno nastopov vzeti dejstvo, da je slovenska izbrana vrsta v delih tekem povsem nadigrala tekmece. Proti Srbiji je v začetnih šestnajstih minutah povedla z 11:4, napad je bil poetično učinkovit, obramba trdna, a v takšnem ritmu niso vzdržali ves čas. Ob polčasu proti varovancem nekdanjega celjskega vratarja Dejana Perića je bilo 12:10; Vujović se bo do januarskega evropskega prvenstva na Poljskem pač trudil, da se visoki igralni ritem zadrži kar najdlje. V drugem polčasu so Srbi Sloveniji odvzeli vodstvo, bilo je 15:14 in 16:15. Slovenski rokometaši so šest minut pred koncem povedli s štirimi zadetki prednosti (22:18) in na koncu odnesli zelo dobrodošlo zmago. Najbolj učinkovit je bil Klemen Cehte s šestimi goli. Gašper Marguč jih je dal pet, Luka Žvižej pa štiri.

Slovenija je rezultatsko z odliko opravila tudi na drugi tekmi z Brazilijo. Izbranci Borisa Deniča so na januarskem svetovnem prvenstvu v Katarju karioke ugnali s 35:32, tokrat so se žilavi Brazilci podobno upirali le v prvem polčasu. Povedli so s 4:1, slovenski igralci pa so nato stvari vzeli v svoje roke in polčas dobili z 18:14. V nadaljevanju je šlo še bolje, v 41. minuti je bila prednost kar enajst zadetkov (27:16), takšna pa je bila tudi na koncu. David Miklavčič je v mrežo spravil šest žog, Gašper Marguč, Klemen Cehte in Miha Žvižej pa po pet.

Privlačni cepelin

O prvem mestu na superpokalu je tako odločala tekma z gostiteljico Nemčijo, tudi ta je v uvodnih krogih premagala tako Brazilijo kot Srbijo. Se pa bosta Slovenija in Nemčija na evropskem prvenstvu denimo med seboj pomerila že v skupinskem delu tekmovanja. Vujovićevi izbranci so posebno v drugem delu prvega polčasa pobudo povsem predali Nemcem. Vratar Andreas Wolff je zaprl vrata, po obrambah so sledili hitri nasprotni napadi in prednost domačega moštva je bila v 24. minuti kar sedem zadetkov (15:8). Poleg tega so slovenski rokometaši v obrambi slabo zapirali svojo levo stran, zato je do izraza prišlo nemško desno krilo Patrick Groetzki. V premoru med prvim in drugim delom igre je bilo 17:11; Nemci so drugi polčas odprli z zadetkom, a se je Slovenija v 37. minuti po golu Uroša Zormana približala na 18:14. Pri izidu 24:20 so slovenski rokometaši v 46. minuti zaradi izključitev Vida Poteka in Mihe Žvižeja na parketu ostali le s štirimi igralci v polju. A so pozneje (49. minuta) izvedli tudi najlepšo akcijo na tekmi za znižanje izida na 25:23; Gašper Marguč je z desnega krila podal v sredino, Klemen Cehte pa je iz cepelina izvrstno zadel. V 55. minuti se je pritisk dvignil slovenskemu selektorju Veselinu Vujoviću: Borut Mačkovšek je v napadu prehitro streljal in tako neuspešno sklenil napad, Črnogorec pa ga je takoj zamenjal. Igralcu Montpelliera, sedečemu na klopi, je viharno očital pravo jezikovo juho. Izbranci Islandca Dagurja Sigurdssona so do konca nekaj zadetkov prednosti pripeljali do zmage z 31:28 in sedmič osvojili superpokal. Pri Sloveniji je največ zadetkov dosegel Marguč (7, štiri iz najstrožje kazni), po pet sta jih dala Zorman (tri iz 7-m) in Klemen Cehte. Ta je bil z zunanjih položajev tudi najbolj nevaren slovenski mož v napadu.

 

Nemčiji v teku na 100 metrov
dali 50 prednosti

Slovenski selektor Veselin Vujović je na zanimiv način ocenil superpokalni finale v Kielu. »Tekma je bila kot tek na 100 metrov, Nemčiji smo dali 50 m prednosti in je potem nismo mogli več ujeti. Logično je bilo, da so Nemci zaradi velike prednosti uveljavili svoje močne igralske karakteristike, saj so le zelo kakovostno moštvo. A jaz in nemški selektor Dagur Sigurdsson bova rajši kot o tokratni razmišljala o medsebojni tekmi na evropskem prvenstvu. Želim si, da bi se Slovenija in Nemčija na EP uvrstili v drugi del tekmovanja.«

 

Deli s prijatelji