V TUJINI

Vroči ostrostrelec Prle

Objavljeno 11. november 2015 09.30 | Posodobljeno 11. november 2015 09.30 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Klemen Prepelič

Košarkarski reprezentant Klemen Prepelič se je zelo dobro znašel v Nemčiji.

Klemen Prepelič se je letos dokazal v reprezentanci in Oldenburgu. Foto: EVE Baskets

Tudi Nemčija postaja država, kjer se slovenski košarkarji dobro znajdejo in so cenjeni. Lani je v Ulmu igral Jaka Klobučar, letos sta prišla Aleksej Nikolič in Klemen Prepelič. Prvi je oblekel dres državnega prvaka Bamberga, drugi pa nosi dres Oldenburga, ki ravno danes v 5. krogu evropskega pokala gostuje v Ljubljani pri Union Olimpiji. »Vedno se je lepo vrniti domov, zdaj pa bo še boljše. Ker začenjamo serijo treh gostovanj, Slovenijo zapuščamo šele v petek. A časa za sprostitev ni. Sem na poslovni poti, v Ljubljani želimo zmagati. Potem sledi malce sprostitve,« je povedal 23-letni Prepelič, ki smo ga ujeli na münchenskem letališču. Ob šestih zjutraj je šel s soigralci na pot, z Bavarskega so poleteli do Zagreba, od tam pa z avtobusom v Ljubljano. »Olimpijo dobro poznamo,« pravi Prepelič, ki ima za soigralca še enega nekdanjega zmajčka, Srba Nemanjo Aleksandrova, za kondicijo ekipe pa skrbi še en Slovenec, Mičo Ilić.

Košarkarji Oldenburga so se temeljito pripravili na Ljubljančane, z nekaj nasveti je pomagal tudi Prle. »Poznamo jih dobro, živijo od meta. Premagajo lahko vsakogar, prav tako lahko izgubijo. Pozorni moramo biti na Zacka Wrighta in Savo Lešića,« nadaljuje Bistričan, ki je po koncu evropskega prvenstva v Franciji podpisal enomesečno pogodbo z nemškim klubom. Ker sta se poškodovala Vaughn Duggins in Scott Machado, so Nemci iskali alternativo, našli so jo prav v slovenskem košarkarju. »Zelo lepo so me sprejeli. Že takoj prvi dan sem dobil avto in stanovanje, v njem so me pričakale rože in hrana. Dobro so me sprejeli tudi košarkarji,« je bil navdušen nad uvodnimi urami v ekipi. Ni trajalo dolgo, da se jim je oddolžil. V uvodnih tekmah je navdušil, Oldenburg je dosegel štiri pomembne zmage, izgubil pa le proti skorajda nedotakljivima Bayernu in Bambergu. Vse skupaj je bilo dovolj, da so se v klubu odločili in Prepeliču za rojstni dan podaljšali pogodbo do konca sezone 2015/16.

V domačem prvenstvu so v zgornjem delu lestvice, imajo pet zmag in dva poraza. Nekaj slabše so začeli v evropskem pokalu, kjer so zaporedoma izgubili z Bonnom, Dolomiti in Bilbaom. Pred enim tednom so ugnali francoski Nanterre. »V Ljubljani ciljamo na zmago, ki nas spet dvigne v nebo,« Prepeliču ne manjka samozavesti. Poleti je lep čas čakal, da najde nov klub, potem ko se je razšel z Union Olimpijo. »Saj sem imel kar nekaj ponudb, a hotel sem klub, kjer bi trener želel, da pridem. V Oldenburgu se je zgodilo prav to, trener me ceni,« je zadovoljen s statusom, ki ga ima pri strategu Mladenu Drijenčiću. »Nisem rojen za to, da bi čakal v kotu na žogo. Danes imam precej svobode, igram na položaju organizatorja igre, ob prvi napaki pa mi ni treba na klop,« hvali razmere v nemškem ligašu, kjer v domačem prvenstvu na tekmo beleži po devet točk ter po tri skoke in tri podaje. V sedmih krogih nemškega državnega prvenstva je dosegel 15 trojk (največ v ekipi), za to je porabil 40 metov.

Rad se spomni tudi evropskega prvenstva, kjer pa je Slovenija izpadla v osmini finala proti Latviji. Pozitivne ocene mu ne da, saj je Sloveniji zmanjkala ena zmaga, da bi bili vsi zadovoljni. »Vesel sem, ker sem dokazal, da lahko igram na mestu organizatorja igre, pa še selektor Jure Zdovc mi je zaupal,« je vendarle ponosen na odigrano. Napoveduje pa, da se veseli tudi prihajajočih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Reprezentanca se bo zbrala poleti prihodnje leto. Z razigranim Prepeličem (ni prvič v tujini, igral je že v turškem Banvitu) bo pot med evropsko elito lažja.

 

Deli s prijatelji