NA NOVO

V Tajfun po nov začetek

Objavljeno 03. december 2015 22.22 | Posodobljeno 03. december 2015 22.24 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Tomaž Bolčina

Visokorasli košarkar Tomaž Bolčina se v minulih sezonah ni naigral, zato je našel nov klub.

Tomaž Bolčina s Tajfunom spet uživa v košarki.Foto: Igor Zaplatil

Košarkarji Tajfuna so zagotovo hit letošnjega leta, zato ni čudno, da z vseh koncev dežujejo nagrade in pohvale. Za meščana leta so trenerja Dejana Mihevca razglasili tudi bralci Šentjurskih novic, Mihevc pa je bil po izboru stanovskih kolegov še najboljši trener minule sezone. Na dobri poti, da si prisluži katero od priznanj, pa je tudi 21-letni Tomaž Bolčina, ki v taboru aktualnega državnega prvaka doživlja svojo drugo pomlad. Kar 207 centimetrov visoki košarkar je minula tri leta preživel v novomeški Krki, kjer pa trenerja Aleksandra Džikića ni prepričal. »Pa saj nikomur nič ne zamerim. Pač ni šlo, zdaj je to za menoj, vesel sem, ker v Šentjurju igram,« je vesel dobrodušni Tomaž.

Leta 2012 je prišel iz Heliosa v Novo mesto, kjer pa se ga je tudi zaradi poškodb držala smola. »Včasih sem se zaprl kar v sobo in se spraševal, zakaj ne morem igrati,« se spominja obdobja na Dolenjskem. Letos poleti zato ni okleval, ko je prišel klic trenerja Tajfuna Dejana Mihevca. »Dobro se poznava iz mlajših reprezentančnih selekcij. Vedel je, kaj lahko pričakuje od mene,« nadaljuje Tomaž, ki se je v novem moštvu dobro znašel. »Lepo so me sprejeli, v ekipi vlada pravi timski duh, vse skupaj pa nas povezuje izkušeni Dragiša Drobnjak. Soigralci mi zaupajo, to mi ogromno pomeni. V košarki spet uživam,« ne skriva navdušenja po selitvi v kraj pod Planino. Kljub vsemu pa ni prekinil vseh vezi z Dolenjsko, v minulih letih se je zaljubil v Urško iz Šentjerneja, golobčka pa sta še naprej do ušes zaljubljena in srečna. Urška jo večkrat mahne v Šentjur, kjer je za Tomaža dobro poskrbljeno. Dobil je stanovanje, v treh okoliških restavracijah pa se košarkarji prehranjujejo. »V klubu je vse urejeno, kot mora biti. Vsi se zelo trudijo,« ne skriva hvaležnosti do vseh v zasedbi, ki letos prvič nastopa v regionalni ligi in evropskem tekmovanju.

»Dobro treniramo, vadba je raznovrstna in zanimiva, bistveno pa je, da napredujem. Postajam raznovrsten, pod košem imam več možnosti, samozavestno mečem tudi z razdalje. Čutim, da se moja forma dviga,« razlaga o svojem napredku v Šentjurju. Rad bi popravil še igro v obrambi, na kar ga opozarja tudi njegov zastopnik, svojčas odličen košarkar Boris Gorenc. Sezona je v polnem zamahu, Tajfun ima v regionalni ligi pet zmag in sedem porazov, v evropskem pokalu Fiba pa je bil boj za napredovanje.

»Kot ekipa smo lahko uspešni,« je prepričan o dobrem nadaljevanju sezone, kjer želi Tomaž opozoriti nase in vnovič prebuditi zanimanje selektorja Jureta Zdovca. »Ne smem prehitevati dogodkov, moja naloga je, da dobro igram in napredujem,« ostaja skromen, a odločen Tomaž, ki se rad vrača domov v Ajdovščino. Družina Bolčina je zapisana košarki: Tomažev starejši brat Matija je trener v Košarkarskem klubu Ajdovščina, 15-letni Gašper in 10-letni Jernej pa gresta po Tomaževi poti. Ne bi bilo presenečenje, če bi Jernej zrasel do 210 centimetrov.
 

Druženje s Severino

Košarkarji Tajfuna so pred slabima dvema tednoma gostovali v Beogradu, kjer so srečali tudi hrvaško glasbeno zvezdnico Severino, ki se je naslednji dan poročila. »Povedali smo ji, da smo iz Slovenije in da smo bili na njenem koncertu v Celju. Z veseljem je pozirala z nami,« je Tomaž Bolčina povedal o kratkem druženju s popularno estradnico.

Deli s prijatelji