CILJI

V preveliki želji meče s silo

Objavljeno 09. avgust 2014 14.38 | Posodobljeno 09. avgust 2014 14.38 | Piše: Marko Uršič

Petnajsterica Slovencev in Slovenk nestrpno pričakuje atletsko EP v Zürichu.

Aduti slovenske atletike za evropsko prvenstvo. Foto: AZS

Višje, močneje, hitreje. Ta olimpijski slogan bo na evropskem atletskem prvenstvu veljal za skakalce, metalce in tekače. Slovenska odprava šteje petnajst mladeničev in mladenk, dve punci in močan fant pa so ostali še za konec našega predstavljanja udeležencev iger kraljice športov v Zürichu. Matija Kranjc, tridesetletni član ljubljanskega kluba Mass, je na državnem prvenstvu v Celju kopje zalučal na 79,46 in za 26 centimetrov zaostal za svojim državnim rekordom izpred treh let v Postojni. Matija se za Švico pili, da bi dobro metal v treh poskusih kvalifikacij, izpolnil normo in se prebil med finaliste. »Moram reči, da mi v Celju tehnično vseeno še ni uspelo sestaviti metov, kot sem si jih predstavljal. Vsaj eden je odletel na želeno daljavo, čeprav je bil še vedno daleč od idealnega. V bistvu se mi mudi metati, hočem prehitro vreči, s silo, namesto da bi počakal, da bi to storil z vsem telesom, roki sta na koncu le dodatek. Hitim v met. V preveliki želji, da bi vrgel daleč, hočem vreči prehitro in preveč s silo. Umetnost kopja je, da poskušaš met zadržati, da večino dela opraviš z nogami, s trupom, šele na koncu prideta roki. Tako da menim, da je tukaj še nekaj metrov rezerve,« pravi naš najboljši kopjaš. Cilj na EP pa je seveda preiti kvalifikacije. »Tako je, da. Pač, tam rezultati ne štejejo ničesar, ampak le uvrstitev med najboljših dvanajst. Po prejšnjih finalih sodeč, je to vsekakor več kot dosegljivo,« je ocenil Matija Kranjc.

Sabina Veit je letos 100 m presprintala v času 11,69, 200 v 23,38. »Moj cilj je polfinale na 200 metrov, z rezultatom 23,20 bi se to dalo že uresničiti. Na evropskem prvenstvu je prijavljenih devet atletinj, ki imajo čase pod 23 sekundami, tako da bo kar pestro. Najboljši recept je odteči izid sezone,« je pripomnila osemindvajsetletnica iz kraja Ciglence blizu Maribora, ki se tudi zaveda, da bo na startu tudi nekaj evropskih temnopoltih atletinj.

Nina Kokot je v skoku v daljino že v naraščajniških kategorijah opozorila nase. Nato je študirala v ZDA na univerzi Kansas State in se po diplomi leta 2011 vrnila v domovino. »Ko sem prišla iz Amerike, že tudi malce prej, sem sodelovala z Matijo Šestakom. Res sva se dobro ujela, bil je potreben čas, da se je telo navadilo na nov način treniranja, na vse skupaj,« je pojasnila zdaj Nina Djordjevič, ki je letos v Avstriji skočila osebni rekord 658 cm. »Kaj je pripomoglo k letošnjim rezultatom? Menim, da kot prvo dobro delo, pa tudi konec koncev nosečnost, da se je telo regeneriralo. Rodila sem marca lani; torej pripomoglo je vse skupaj,« je skrivnost še omenila mamica Svita. »Na evropskem prvenstvu si želim ponoviti letošnji najboljši izid, kakor se za zdaj forma lepo stopnjuje, bi bila tega res zelo vesela. Če skočim, kot znam, skoraj zanesljivo računam na finale,« je sklenila 26-letna rojena Slovenjgrajčanka, ki se atletsko in življenjsko udejanja v Velenju.
 

Deli s prijatelji