EVROPSKO PRVENSTVO

Upa, da ob 15. ne bo spal

Objavljeno 01. avgust 2014 14.53 | Posodobljeno 01. avgust 2014 14.54 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Primož Kozmus

Metalec kladiva Primož Kozmus se je v vadbeni osami prebil na višjo metalno raven.

V sprintih so Karibi, na srednjih in dolgih progah Etiopija in Kenija, v metu kladiva pa je... kozmos. Ampak letošnja sezona kladivašev ni vesoljska, v Evropi sta daleč spredaj Madžar Krisztian Pars in Poljak Pawel Fajdek, 80 metrov vržeta skoraj za šalo, slovenski šampion Primož Kozmus pa ima najboljši izid 74,73 metra. Začetek Brežičanove sezone ni bil pravi, kaj je bilo potem, ko je odšel v vadbeno osamo, pa je povedal sam. »Za enajst tednov sem se umaknil v Medulin. Priprave so potekale po načrtu, daljave so napredovale. Najbolj vesel sem dejstva, da so meti tehnično stabilni. Na zadnjih devetih metalnih treningih sem imel daljave petkrat čez 78 metrov, trikrat čez 77. Zdaj se bo treba spočiti za evropsko prvenstvo. Uvodni del sezone mi zaradi poškodbe hrbtne mišice ni šel po načrtu. Zdaj je bilo enajst tednov brez težav. Enkrat me je spet zagrabilo, a smo se hitro odzvali,« je temo uvedel žlahtni olimpijec in svetovljan, odličja z EP pa še nima.

Cilj je medalja

»V nedeljo v Celju na državnem prvenstvu pričakujem mete nad 78 metrov. Tam so dobri pogoji za kladivo, dober krog za izmet je. Na EP pa je cilj medalja, a zavedam se, da ne bo lahko. Pars in Fajdek sta spredaj, zadaj je gneča. Po vadbi in glede na izkušnje sem optimist. Najprej bo treba preiti kvalifikacije, finale pa je ob 15. uri. Vsi treningi v zadnjem obdobju so ob tej uri; po navadi takrat počivam, spim po treningih, a upam, da bom v Zürichu pravi. Vse je odvisno od mene,« je dodal 34-letnik z državnim rekordom 82,58 izpred petih let ravno v Celju.

V švicarskih bojih bo sodelovalo osemnajst slovenskih atletov in atletinj, v mislih sta odličji v moški in ženski konkurenci. Pri slednji naj bi kopje do kovine zmetala Martina Ratej, pri drugem spolu je seveda v ospredju Primož Kozmus. »Optimističen sem tudi zaradi tega, ker sem stalen pri metih na treningih. To se redko zgodi. Denimo glede na pripravljenost pred olimpijskimi igrami v Londonu (tam je bil srebrn, op. p.) sem zdaj telesno na približno isti ravni, a tehnično boljši, glede na lani (na SP v Moskvi je bil četrti, op. p.) pa sem tehnično precej na višji ravni,« je ocenil slovenski šampion, ki se je malce zazrl tudi v tekmeca za recimo temu bronasto odličje, Belorusa Pavla Krivickega in Francoza Quentina Bigota. Slednji je star le 21 let, letos je kladivo zalučal na 77,76 metra. »Je prihodnost meta kladiva, upam, da se ne bo izkazal že letos,« je črto potegnil Primož Kozmus.

Deli s prijatelji