ŽREB SKUPIN

Ugodno za renesančne Slovence

Objavljeno 02. december 2017 13.00 | Posodobljeno 02. december 2017 13.00 | Piše: M. U.

V Firencah so izžrebali skupine svetovnega prvenstva odbojkarjev. Prvič bo sodelovala tudi Slovenija, selektor Slobodan Kovač in drugi hvalijo žreb.

Kapetan Slovenije Tine Urnaut, ki igra v italijanski ligi, se bo na SP spet srečal z azzurri. FOTO: Uroš Hočevar

FIRENCE – Kje je lepše kot v renesančnih Firencah. Tam pa je bil v Stari palači (Palazzo vecchio) tudi žreb skupin svetovnega odbojkarskega prvenstva, ki bo od 10. do 30. septembra 2018 v devetih italijanskih in bolgarskih mestih: Rimu, Firencah, Bariju, Milanu, Bologni, Varni, Ruseju in Sofiji. Finalni del bo v Torinu, SP pa je pomembno zaradi tega, ker bo na njem prvič igrala tudi moška reprezentanca Slovenije, nekdanji evropski podprvak ter zmagovalec drugega in tretjega kakovostnega razreda svetovne lige, ki v zadnjih letih doživlja pravo renesanso. Varovanci selektorja Slobodana Kovača bodo, prav v Firencah in Rimu, v skupini A mundiala, tekmeci pa bodo Italija, Argentina, Japonska, Belgija in Dominikanska republika. Najboljše štiri izbrane vrste bodo napredovale v drugi del tekmovanja. Slobodan Kovač je v prvem odzivu na žreb navrgel, da na svetovnem prvenstvu slabe reprezentance ni, a vseeno meni, da je bil žreb Sloveniji zelo naklonjen. »Menim, da smo s skupino, ki smo jo dobili, lahko zadovoljni. Nikogar ne smemo podcenjevati, Italija, Japonska, Belgija in Argentina so ekipe, ki jih je treba spoštovati. Tudi na Dominikansko republiko ne smemo pozabiti. A lahko smo zadovoljni z žrebom, in če bomo igrali dobro, lahko upamo na ugoden rezultat. V skupini bi lahko imeli še močnejše reprezentance, tako da se je izšlo precej dobro,« je bila Kovačeva ocena. Reprezentančni bloker Alen Pajenk pa je menil: »Lahko rečem, da smo z našo skupino zelo zadovoljni, sploh glede na to, kakšne so druge tri. Italija, Argentina, Belgija, Japonska in Dominikanska republika seveda niso slabe ekipe, vseeno pa je lažje igrati proti njim kot recimo proti Srbiji, Rusiji ali Braziliji.« Žreba v Toskani se je udeležil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, tudi on ni skrival zadovoljstva. »Vedeli smo, da lahke skupine ne bo, lahko rečem, da smo zelo zadovoljni, tako s prizoriščem kot skupino. Firence, kjer bo igrala Slovenija, so blizu in dostopne navijačem, zato sem prepričan, da bodo imeli fantje podporo s tribun. Glede nasprotnikov pa lahko rečem, da gre za skupino, v kateri je vse mogoče. Vsekakor smo lahko zadovoljni,« je bilo Ropretovo mnenje. »S Slovenci imamo še neporavnane račune, nismo še pozabili poraza v polfinalu evropskega prvenstva pred dvema letoma. Treba bo igrati na vso moč,« pa je bil že zdaj maščevalen italijanski selektor Gianlorenzo Blengini


ZDA Rusija: obračun velesil

Žreb odbojkarskega SP 2018 – skupina A (Rim, Firence): Italija, Argentina, Japonska, Belgija, Slovenija, Dominikanska republika; skupina B (Ruse): Brazilija, Kanada, Francija, Egipt, Kitajska, Nizozemska; skupina C (Bari): ZDA, Rusija, Srbija, Avstralija, Tunizija, Kamerun; skupina D (Sofija, Varna): Bolgarija, Poljska, Iran, Kuba, Finska, Portoriko.

 

Deli s prijatelji