PUSTILA PEČAT

Trenirata v Aziji, plešeta povsod

Objavljeno 16. december 2015 19.37 | Posodobljeno 16. december 2015 19.39 | Piše: Drago Perko

Plesni par, Damir Halužan in Anna Mashchyts, se je izvrstno odrezal v francoski prestolnici. Skupaj plešeta že šest let in pol, razmišljata pa tudi o prestopu med profesionalce.

PARIZ – Prejšnji vikend je Pariz gostil največji plesni dogodek v sklopu Svetovne amaterske plesne lige (World Amateur League), na katerem so sodelovali vsi, ki kaj pomenijo v svetu plesa. Svoj pečat je pustil tudi slovenski par, Damir Halužan in Anna Mashchyts iz Plesne šole Rolly, ki sta dosegla izvrstno tretje mesto.

Oba sta še študenta

Na tekmovanju je sodil tudi nekajkratni svetovni prvak Andrej Škufca, Damirja in Anno je ocenjeval v dveh kolih od šestih. »Najprej obema iskrene čestitke za odličen rezultat, čeprav v mojih očeh to ni bil njun najboljši nastop, a sta si vsekakor zaslužila tretje mesto in celo resno napadala srebro. Njuna neutrudna vztrajnost ju lahko popelje zelo daleč,« je Škufca ohranil kritično distanco do rojakov.

»To je bila najina zadnja tekma v tem letu. Zdaj si bova privoščila kratke počitnice, nato pa se bova začela pripravljati na prvenstvo Velike Britanije, ki bo januarja,« sta povedala po velikem uspehu. Letos sta bila še šesta na mednarodnem prvenstvu v Londonu in četrta na evropskem aprila v Blackpoolu, kjer sta se 2010. veselila naslova vzhajajoča zvezda. Damir je v začetku decembra dopolnil 27 let, Anna jih ima 24. Oba sta še študenta. Damir končuje študij farmacije, Anna slovenščine.

Šest ur vadbe na dan

»Ogromno potujeva, v zadnjem času pa večino časa preživiva v Aziji,« pove plesalec, ki s soplesalko (tudi partnerico v zasebnem življenju) vadi v Hongkongu. »Tu trenirava in se pripravljava na tekmovanja, prav tako pa je to mesto nekakšno središče Azije in od tu se lahko potuje na vse konce sveta,« povesta. Njun glavni trener je Allan Tornsberg, po rodu Danec, ki živi v New Yorku. »Skupaj določamo plan tekmovanj in treningov. Več kot uspešno sodelujemo nekaj več kot tri leta. Vsekakor pa nama na plesni poti pomagajo še druga odmevna plesna imena, kot so Donnie Burns, Carmen Vincelj, Jukka Haapalainen in Sirpa Suutari, ter pri fizični pripravi Nemec Sandro Alexander Hoffmann,« Damir našteje vse, ki jima priskočijo na pomoč na poti do zvezd.

Brez dvakratne vadbe, skupaj po šest ur, ne gre. Damir je začel plesati pri osmih v Plesni šoli Rolly, kjer je plesala starejša sestra. Njegova prva soplesalka je bila sestrična Tadeja, s katero je tekmoval kar enajst let. Anna pleše od 6. leta, začela je doma v Ukrajini, pri 15 se je preselila v Slovenijo, da bi nadaljevala plesno kariero na višji ravni. Od 2013. je tudi slovenska državljanka. 


Anno je našel v Sloveniji

Skupaj plešeta od junija 2009. Ko je Damirjeva sestrična nehala tekmovati, je Damir pol leta iskal novo soplesalko po vsem svetu, nato pa je našel Anno, ki se je takrat ravno razšla s soplesalcem, kar doma. Krasita ju vztrajnost in velika ljubezen do plesa. Novo leto bosta pričakala v Aziji, kjer bosta vadila za januarsko tekmovanje, v 2016. pa bosta nastopila še na treh pomembnih preizkušnjah (Blackpool British Open Championship, International Championship in svetovno prvenstvo). Božično-novoletni čas bosta izkoristila tudi za nastope na različnih prireditvah ter tako še kaj zaslužila. Po nastopanju v članski vrsti se spogledujeta s selitvijo med profesionalce.

 

Deli s prijatelji