DVOBOJ

Thurman premočan za Zavca: »Dal sem svoj maksimum«

Objavljeno 10. marec 2013 08.13 | Posodobljeno 10. marec 2013 08.13 | Piše: P. J., STA

24-letni Američan je zmagal po točkah. Vsi trije sodniku so Thurmanu prisodili 120, Zavcu pa 108 točk.

Dejan Zavec.

NEW YORK – Slovenski boksarski šampion Dejan Zavec je v Brooklynu doživel svoj tretji poraz v poklicni karieri. Vsi trije sodniki so Keithu Thurmanu prisodili 120, Zavcu pa 108 točk, pri čemer je vsaka od 12 rund pripadla 24-letnemu Američanu. Zavec je po porazu dejal, da je dal vse od sebe, vendar to ni bilo dovolj.

Na Thurmana naredil dober vtis

V dvorani Barclays Center sredi New Yorka je imel Zavec glasnejšo podporo zvestih slovenskih navijačev, ki so ga spodbujali od začetka do konca. Zavec se je boril, vendar je bil Thurman močnejši, kar je pokazala tudi odločitev sodniške trojke. »Bil je trd boj in dobil sem lekcijo,« je takoj po zmagi dejal Thurman, ki je doslej 18 od svojih 19 dvobojev sklenil z nokavtom. Proti Dejanu Zavcu je namreč šele drugič zmagal po točkah.

»Vedel sem, da ima trdo obrambo in zaradi tega ne sproži veliko udarcev. Hotel sem boksati pametno, hotel sem nokavt, vendar je name naredil dober vtis. Je velik borec. Starostna razlika ni pomenila nič. Dvakrat me je ujel z desnico in si zasluži moje spoštovanje,« je dejal Thurman, ki si zdaj želi dvoboj s svetovnim prvakom po različici WBO Timom Bradleyjem.

Thurman je prevladoval od začetka do konca dvoboja, čeprav je imel tudi Zavec nekaj svetlih trenutkov. Zavec si je na začetku z visokim gardom branil obraz in se skušal prebiti v bližino Thurmana, ta pa se mu je izmikal, vendar ob tem delil tudi močne udarce. Dvoboj je potem potekal na ta način do konca.

Ni bilo dovolj

Thurman je ob koncu tretje runde pokazal nekaj frustracij, ker nasprotnika še ni spravil na tla in upravičil svoj naziv »one time« (enkrat). Zavec ga je v četrti rundi s kombinacijo udarcev celo spravil na vrvi. Vendar se je Thurman spet vrnil in Zavcu dal dva močna čista udarca. Peta runda je bila malce bolj izenačena, v šesti pa je prišlo do nekaj dodatnega razburjenja, ko je Thurman izgubil ščitnik za zobe. Zavec ga je preskočil in za prijaznost dobil čisti direkt, kar ga je malce ujezilo.

Kljub temu da Thurman ni znan po dolgih dvobojih, se upanje slovenskih navijačev, da bo to pomagalu Zavcu in da bo Američan začel kondicijsko popuščati, ni uresničilo. Oba sta se borila naprej, po vzorcu iz uvodnih rund, Thurman pa je na koncu 11. zmagoslavno dvignil roke v zrak, že prepričan o svoji zmagi. V prejšnji rundi je namreč le malo manjkalo, da slovenski šampion ni končal na tleh.

Zavec je skušal napadati tudi v zadnji, 12. rundi, vendar pa nasprotnika ni uspel ogroziti in bilo je jasno, da bo zmaga po točkah pripadla domačemu boksarju. »Dal sem svoj maksimum in ni bilo dovolj. Nimam izgovora,« je po dvoboju dejal Zavec, ki ga je nasprotnik malce presenetil z močjo udarcev.

»Imel je zelo točne, natančne udarce, meni pa je to manjkalo. Ne morem biti vesel, ni pa razloga, da bi bil neskončno potrt. Moja nadaljnja kariera ni vprašljiva, ampak zdaj je treba sesti in razmisliti, kako naprej,« je med drugim povedal Zavec.

Deli s prijatelji