SPOR

Talent odšel za drobiž

Objavljeno 04. november 2015 11.48 | Posodobljeno 04. november 2015 11.48 | Piše: Drago Perko

Union Olimpija je za nadarjenega organizatorja igre Žana Marka Šiška zahtevala 80.000 evrov. Zaradi spora s trenerjem Gašperjem Potočnikom je hotel Ljubljančan celo končati športno pot.

Najstnik Žan Mark Šiško blesti v dresu zagrebške Cibone. Foto: Liga Aba

Mladi igralci potrebujejo minute in dokazovanje na parketu, pa naj si bo na treningu ali tekmi. Brez tega ne gre, s treningi in sedenjem na robu klopi ni še nihče postal dober. Tega se dobro zaveda tudi 18-letni košarkar Žan Mark Šiško. Kar mesec dni je moral prisilno počivati, ker se zagrebška Cibona in Union Olimpija nista sporazumeli okoli odškodnine za njegov prestop iz Ljubljane v Zagreb. Na igralčevo srečo in v dobrobit slovenske košarke pa so gordijski vozel le presekali. Posredovala je kar Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), Šiško pa je debi doživel na Portugalskem, kjer je Cibona slavila na uvodni tekmi Fibinega pokala. Trener Slaven Rimac mu je namenil šest minut in pol in v tem času je golobradi as ujel eno žogo in podal. Še boljši je bil mladi organizator igre v nedeljo zvečer, ko je v 8. krogu regionalne lige ABA Igokei nasul 11 točk, temu pa dodal tri podaje in dve ukradeni žogi. Iz igre sploh ni zgrešil, zadel je tri trojke, en koš pa je veljal dve točki, ter tako izdatno pomagal k tretji zmagi Cibone v regionalnem tekmovanju.

Spor s Potočnikom

Šiško je v slovenski generaciji letnika 1997 veljal za najbolj nadarjenega branilca. To je upravičeval na tekmah in prvenstvih. Lani je bil iz Olimpije, tam je kariero začel tudi njegov oče Lojze, poslan na treninge članske ekipe LTH Castingsa. Ljubezen je trajala do decembra, potem pa Šiška ni bilo več na spregled. O košarki ni hotel slišati, resno se je spogledoval z idejo, da to konča in se posveti šoli. Črne misli naj bi mu dokončno pregnal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović, ki mu je povedal, da se nanj računa in naj še naprej resno trenira ter razvija svoj talent. Žana Marka je to ganilo. A na treninge Olimpije oz. v Škofjo Loko k trenerju Gašperju Potočniku se ni želel vrniti. Potočniku ni bilo vseeno, ker se je to zgodilo, to prizna še danes. A nekje je moral pri razvoju mladega igralca narediti napako, tega spora pa mladi Šiško ni bil pripravljen požreti ali pozabiti. Konec zime je le začel vaditi. Najprej je nabiral moči pri dr. Mitji Bračiču, ki je poskrbel za dobro fizično pripravo, potem pa je dva tedna treniral še v Srbiji pri enem od tamkajšnjih trenerjev. Olimpija si je prizadevala, da bi Šiško vendarle sklenil pogodbo, a to ni bilo več mogoče. Vmes je mladi Ljubljančan zablestel na evropskem prvenstvu divizije B, kjer je pomagal Sloveniji do vrnitve v evropsko elito.

Dobili le 15.000 evrov

Družina z igralčevim zastopnikom Markom Jelićem se je odločila, da pošlje fanta na tuje. Tako kot so pred njimi to storili z Aleksejem Nikoličem (v sarajevski Spars), Luko Dončićem (v madridski Real) in Jurijem Macuro (v špansko Laboral Kutxo). Šiško je sklenil pogodbo z zagrebško Cibono. Dodatno jih je v to prisilil Žan Mark kar sam, na pripravljalnih tekmah je namreč blestel. Tako je Cibona na njegovih krilih v finalu pokala Kvarner premagala Cedevito. Šiško je k zmagi dodal 13 točk, s svojimi 11 zaporednimi pa je prelomil tekmo v korist Cedevite! Zdaj le nadaljuje, kjer je bil konec septembra ustavljen. Zmaji so terjali 80.000 evrov odškodnine, Fiba jim jih je odmerila 15.000. Zagrebčani so nemudoma nakazali denar zmajem. Ljubljančani so tudi po svoji krivdi ostali brez mladca, ki bi se danes moral tesati v Stožicah, da bi jutri dirigiral peterki Olimpije. Zdaj bo navduševal v dresu volkov iz hrvaške prestolnice.

Deli s prijatelji