ŠOK

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji padel na dopinškem testu

Objavljeno 13. december 2017 14.54 | Posodobljeno 13. december 2017 14.54 | Piše: STA, S. U.

Froome vrnil sumljive teste.

LONDON – Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da je britanski kolesar Chris Froome po letošnji dirki po Španiji vrnil 'abnormalne' protidopinške teste. Froomu so vzorec odvzeli 20. septembra, prekoračene pa naj bi bile vrednosti salbutamola, sredstva za odpravljanje težav pri astmi, za katero sicer boleha zmagovalec letošnje Vuelte.

Froome po pravilnikih Ucija ni bil suspendiran, moral pa bo pojasniti, zakaj so bile presežene mejne vrednosti. Froome je pred letošnjo septembrsko zmago na Vuelti zmagal tudi na dirki Tour de France, ko je bil julija že četrtič najboljši na Elizejskih poljanah. S tem je postal prvi kolesar po Bernardu Hinalutu leta 1978, ki je v istem letu osvojil Tour in Vuelto.

Trenutno najboljši kolesar na svetu in njegova ekipa Sky so že potrdili, da je imel odvzeti vzorec nenavadne vrednosti, a da hkrati to ne pomeni, da so kršili pravila. Če ekipa in kolesar ne bodo pojasnili povišanih vrednosti, Froomu grozi odvzem zmage na Vuelti.

»Kot zmeraj, sem tudi tokrat delal vse, da ne bi prekoračil dovoljenih vrednosti,« so Frooma citirali pri časniku The Guardian.

Deli s prijatelji