NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI

Srebrni skušajo le
 uživati in iti naprej

Objavljeno 10. december 2015 08.10 | Posodobljeno 10. december 2015 08.12 | Piše: Marko Uršič

Na podelitvi priznanj najboljšim slovenskim športnikom leta 2015 se je trlo vrhunske kakovosti.

Najboljši letos: Jan Kozamernik v imenu odbojkarjev, Tina Maze in Peter Prevc Foto: Marko Feist

Peter Prevc in Tina Maze sta ostala na prestolu, po letih 2013 in 2014 sta bila namreč tudi letos izbrana za najboljša slovenska športnika in športnico leta. Tako je z glasovanjem odločilo Društvo športnih novinarjev Slovenije, ki pa je prvo mesto med ekipami razumljivo namenilo odbojkarski reprezentanci, ki je na evropskem prvenstvu v Bolgariji zasijala do srebrnega odličja. Priznanja najboljšim so podelili na tradicionalni prireditvi v ljubljanskem Cankarjevem domu, kjer se je trlo znanih in manj znanih imen iz sveta športa. Trikratni najboljši slovenski športnik Prevc in šestkratno okronana Mazejeva sta bila seveda v središču pozornosti, v imenu odbojkarjev pa je nagrado prevzel Jan Kozamernik. Skoraj vsa reprezentanca namreč nastopa v tujih klubih in so imeli na dan podelitve nagrad klubske obveznosti, bloker Kozamernik pa igra prav v ljubljanskem ACH Volleyju. Nagrado za mlado športno osebnost leta je prejel motokrosist Tim Gajser, svetovni prvak v razredu MX2.

No, v Cankarjevem domu se je trlo tudi nekdanjih vrhunskih športnikov. Takšnih, ki so letos oznanili, da končujejo športno pot, bilo jih je veliko. Primoža Kozmusa, Luke Špika in Marka Milića sicer ni bilo na prazniku slovenske športne sedme sile, bili pa so in tudi podelili priznanja Dejan Zavec, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Mateja Pintar in Lucija Mlinarič. »Neprimeren trenutek je zdaj govoriti, po čem si bom zapomnil leto 2015. Sem namreč sredi tekmovalne sezone, gledam daleč naprej. Če pa se na hitro ozrem nazaj, so mojo sezono najbolj zaznamovali svetovni rekord v poletih v Vikersundu in dogodki v Planici. Po tem se bom letošnjega leta najbolj spominjal,« je povedal Prevc, ki je 14. februarja na Norveškem poletel rekordnih 250 metrov, dan pozneje pa je svetovni rekord popravil domači mož Anders Fannemel in pristal pri 251 metrih in pol. Se je pa moral Prevc prav v Planici v razburljivem finišu s prav toliko točkami kot Nemec Severin Freund zadovoljiti s skupno drugim mestom v svetovnem pokalu, saj je imel Bavarec več zmag.

Precej vrtiljaka

»Precej vrtiljaka je bilo letos. Delala sem napake, ki jih drugače nisem, učila sem se iz tega. Sprejemala sem poraze, ki jih vrhunski tekmovalec tudi naj bi, tako sem razumela dvoboj z Anno Fenninger. Užitek mi je bilo izgubiti proti takšni tekmovalki, ko sem vedela, da sem dala vse od sebe. Nato je sledila odločitev o enoletnem premoru. To se ni rodilo z danes na jutri. To sem sprejela pred začetkom lanske sezone, pa pri tem nisem bila uradna,« je navrgla alpskosmučarska kraljica Tina Maze, tako kot Peter Prevc skupno druga v svetovnem pokalu.

Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu navdušili ljubitelje tega športa. Izbranci selektorja Andree Gianija so po srebru rokometašev na domačem evropskem prvenstvu leta 2004 postali šele druga članska reprezentanca v igrah z žogo, ki je na velikem tekmovanju osvojila odličje. Še prej so zmagali v evropski ligi in se prebili v svetovno. Po res fenomenalni sezoni je bila zato srebrna medalja odbojkarjev označena kot tista z zlatim sijajem, še dolgo bodo namreč v spominu ostale zmagovite tekme z Nizozemsko, druga s Poljsko, polfinalna z Italijo, proti Belorusiji smo prav tako videli atomsko odbojko, v finalu proti Francozom pa je zmanjkalo moči za pravi stoodstotni naboj. »Priznanje za najboljšo ekipo je velika čast. Vsi v reprezentanci, vsi soigralci bi z veseljem prišli, a imajo klubske obveznosti. Edini sem tu, neizmerno sem vesel, da me je doletela ta čast, da lahko sprejmem ta pokal. Fenomenalno. Nismo si predstavljali, da bomo prilezli do sem. Poskušamo le uživati in iti naprej,« je Jan Kozamernik z nasmeškom na obrazu in s kipcem v rokah označil žlahtno sezono slovenske odbojkarske reprezentance.

Deli s prijatelji