ROKOMET

Španska pravljica še nastaja

Objavljeno 21. januar 2013 10.29 | Posodobljeno 21. januar 2013 10.29 | Piše: Marko Uršič

Slovenska rokometna reprezentanca je po prvem delu svetovnega prvenstva še neporažena.

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance Boris Denič.

Že pred svetovnim prvenstvom rokometašev se je vedelo, da ima slovenski selektor Boris Denič vizijo, kako naj bi njegovi fantje igrali in s tem prišli do zmag. Teoretično je uveljavil svoj model igre iz glave, njegovi izbrani varovanci pa so tega morali oziroma morajo udejanjiti v praksi. Za to je Denič potreboval disciplinirane rokometaše, taktično, tehnično in umsko sposobne za visoke cilje. V modernih trendih rokometne igre je tudi vedel, kaj so tiste malenkosti, ki tekmo obrnejo v eno ali drugo stran.

In teorija je doslej praktično stoodstotno obveljala v praksi. Slovenija je na SP v skupini C namreč osvojila še peto zaporedno zmago, Srbija je padla s 33 : 31, prvo mesto pa je v osmini finala, tekma bo danes ob 19. uri, prineslo Egipt. Dragan Gajić (sedem zadetkov), Borut Mačkovšek in Luka Žvižej (šest) so bili proti južnim Slovanom glavni praktiki v napadu, praktična je bila tudi obramba.

»To je bila morda naša najboljša napadalna tekma na tem prvenstvu. V obrambi smo nekoliko padli, z izjemo nekaj kratkih obdobij ni bila na najvišji ravni. Še vedno čakam na našo stalno igro, da združimo oba polčasa, upam, da se bo to zgodilo na bolj pomembni tekmi. Z optimizmom gremo naprej, vesel pa sem, da v končnicah igramo preudarno in zmagujemo,« je po Srbih navrgel desni zunanji igralec Jure Dolenec. Kapetan Uroš Zorman je pripomnil: »Egipčane spoštujemo, a se jih ne bojimo, tako kot ne nobenega na prvenstvu. Najprej četrtfinale, potem pa bomo videli.«

Srbsko opozorilo

Drevi v Barceloni jih tako čaka Egipt, tako kot Tunizija nepredvidljivi arabsko-afriški biser. Treba bo spoštljivo odpreti faraonsko Tutankamonovo rokometno grobnico, vemo, kaj se je že zgodilo neučakanim ali preveč radovednim, lahkovernim in podcenjujočim. Ob morebitni zmagi Deničevih jih v četrtfinalu čaka Rusija. Ugoden razpored, kot se le da.

A najprej bo egiptovska rokometna civilizacija tudi rekla svoje. Egipt je pred SP denimo v prijateljski tekmi ugnal Srbijo za 16 zadetkov. Slovenija ima z Egiptom sicer na velikih tekmovanjih negativno razmerje. Na olimpijskih igrah v Atenah je Egipt padel s 30 : 24, a na OI v Sydneyju so Slovenci izgubili z 28 : 34, na svetovnem prvenstvu na Portugalskem leta 2003 pa so faraoni tudi slavili s 27 : 26. »Naših nastopov v Zaragozi nisem doživel kot pravljico. Menim, da smo se na vseh tekmah morali pošteno potruditi, nekatere smo preprosto oddelali, nekatere pa spretno pripeljali do srečnega konca,« ocenjuje selektor Denič. Vratar Gorazd Škof po aragonskih predstavah plava na samozavestnem oblaku. »To so lepi občutki, imamo pet zmag, imamo samozavest. V Zaragozi smo nihali tako na prvi kot zadnji tekmi, a najpomembneje je, da smo v končnicah zmagovali. Pred nami je Egipt, ki je v pripravah za Španijo ponižal Srbijo, pa tudi Hrvaška je imela nekaj težav z njim. Gre za hitro ekipo, a prepričan sem, da nima toliko moči, kot je ima Slovenija. Menim, da si po tej lepi zgodbi v prvem delu svetovnega prvenstva ne smemo privoščiti poraza. Naredili bomo vse, da se uvrstimo med najboljših osem,« je razmišljal.

Nemci ugnali Makedonce

Pari osmine finala svetovnega rokometnega prvenstva v Španiji (dvoboji odigrani včeraj popoldne in zvečer): Nemčija – Makedonija 28 : 23, Brazilija – Rusija 26 : 27, Danska – Tunizija, Francija – Islandija. Danes bodo na sporedu še tekme Slovenija – Egipt, Hrvaška – Belorusija, Madžarska – Poljska in Srbija – Španija.

Deli s prijatelji