VRHUNSKE AMBICIJE

Slovenski triatlon raste na vseh področjih

Objavljeno 03. april 2017 13.55 | Posodobljeno 03. april 2017 13.57 | Piše: S. N.

V Triatlonski zvezi Slovenije so zadovoljni z uveljavljanjem svojega športa na domačih tleh, hkrati pa trdo delajo in gojijo vrhunske ambicije v obdobju do olimpijskih iger 2020 v Tokiu.

David Pleše spada v širši svetovni vrh najzahtevnejšega triatlona, ironmana. Foto: TZS

LJUBLJANA – Za slovenskim triatlonom je prav gotovo eno izmed uspešnejših let v novejši zgodovini. Lanski evropski naslov 28-letnega Hrastničana Denisa Šketaka v dolgem triatlonu v poljskem Poznanu, odličen nastop 36-letne Ljubljančanke Mateje Šimic na njenih drugih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in 17. mesto 33-letnega Velenjčana Davida Plešeta na SP v ironmanu na Havajih so potrdili, da postaja triatlon vse bolj uveljavljen tudi na sončni strani Alp.

Za najbolj prepoznavnimi triatlonci v članski kategoriji prihaja vrsta mladih, izjemno nadarjenih, ki bodo prav gotovo še bolj opozorili nase. Kandidata za OI v Tokiu 2020 sta vsekakor 26-letni Trboveljčan Domen Dornik (že spada med 30 ali 60 najboljših na svetu) in 23-letna Ljubljančanka Jana Koradej, ki se v španskem Alicanteju pripravlja na letošnje preizkušnje. Za njima prodirajo perspektivni mladi levi, 19-letna Mariborčanka Eva Skaza ter Kamničana, 18-letni Matevž Planko (lani sedmi na mladinskem SP v triatlonu) in 17-letna Tjaša Vrtačič.

Vrhunske ambicije

Profesionalni triatlonec David Pleše komaj čaka na tekmo leta na Havajih: »Večino časa sem se na sezono pripravljal v Dubaju, z ekipo Bahrain Enduarne 13, katere član sem, nekaj časa pa tudi v Sloveniji in Avstriji. Sem v odlični formi, kar je pokazal prvi letošnji polironman v Dubaju, ko sem osvojil 5. mesto. Moja naslednja tekma bo v Teksasu v soboto, 22. aprila. Glavni letošnji cilj je SP v ironmanu na Havajih, kjer želim izboljšati lansko 17. mesto.« Olimpijka Mateja Šimic gre v bolj kot ne uživaško sezono, a vseeno z ambicijami po dobrih rezultatih: »Priprave so potekale mirno in manj stresno kot minulih sedem let, ko sem lovila kvalifikacijske točke za nastop na OI v Londonu in Riu. Zato bom letos na triatlonskih tekmah poskušala čim bolj uživati. Moj glavni cilj za prvi del sezone je vsekakor čim boljša uvrstitev na EP v avstrijskem Kitzbühelu.« 

Zato niti ni čudno, da dr. Mitja Mori, predsednik programsko-strokovnega sveta pri Triatlonski zvezi Slovenije (TZS), vidi zelo obetavno perspektivo triatlona pri nas. »Obdobje zadnjih dveh olimpijad je na površje prineslo nove talente, kot so Dornik, Planko, Koradej, Skaza in drugi. Ti bodo, če bodo trdo delali, naslednje leto stopili v kvalifikacijske boje za OI v Tokiu. Sezono ali dve bo na najvišji ravni gotovo prisotna še Mateja Šimic. Ne smemo pa pozabiti, da imamo odlične dolgoprogaše na razdalji ironman ali polironman, kot so David Pleše, Denis Šketako, Matic Modic, Jaroslav Kovačič, ki so že segli po najvišjih mestih v tujini. Ne smemo niti mimo Alena Kobilice, ki tekmuje v paratriatlonu, a pomeni to za promocijo triatlona v določenih ciljnih skupinah ogromno,« trdi Mori.

Nov veter je zavel tudi v vodstvu TZS, saj se je po uspešnem mandatu poslovil Mojmir Ocvirk, ki odhaja novim poslovnim izzivom naproti. Za novega predsednika TZS je bil na redni skupščini marca izvoljen 40-letni Velenjčan Mitja Tašler, ki ima velike načrte za razvoj tega športa. »Perspektiva triatlona v Sloveniji je zaradi splošne popularizacije tega športa zelo dobra. Prav tako vidim, da se v določenih klubih dobro dela z mladino, kar je zelo dober obet. Veliko si obetam tudi od novega vodstva TZS, pričakujem strokovno in etično delovanje. Glede na izvoljeni kader in strokovnost o tem ne dvomim. Na prvi seji upravnega odbora TZS bom glede na začrtani plan poskušal od članov UO pridobiti zaupanje v moj program in način dela in da se bodo člani UO in strokovnih služb čutili odgovorne za svoje področje,« je optimist Tašler.

O vse večji priljubljenosti triatlona v Sloveniji priča dejstvo, da je leta 2017 znova zraslo število triatlonskih licenc; letos se jih pričakuje 650, kar bo pet odstotkov več kot lani. Vedno večja je tudi udeležba na slovenskih tekmah v triatlonu, duatlonu in akvatlonu (teh bo letos več kot 20), saj se pričakuje na vseh tekmah približno 8000 tekmovalcev in vsaj še enkrat toliko, od 15.000 do 20.000, gledalcev, navijačev in ljubiteljev triatlona. Tekme v triatlonu, duatlonu in akvatlonu bodo klubi letos organizirali tudi na znanih, turistično prepoznavnih lokacijah in večjih mestih, kot so Ptuj, Velenje, Ljubljana, Bled, Portorož, Koper, Celje, Kranjska Gora, Ribnica, Kočevje, Ajdovščina. Članska reprezentanca bo tekmovala na najvišji ravni (WTS, WC in EC), mladinska bo svoje možnosti iskala na evropskih pokalih in v sklopu razvojnih kampov ETU. Nikakor pa ne velja pozabiti na evropsko prvenstvo v triatlonu v Kitzbühelu in svetovno prvenstvo v triatlonu v Rotterdamu, ki bosta vrhunca sezone. Optimist glede prihodnosti je tudi Miro Kregar, legenda slovenskega triatlona: »Slovenskemu triatlonu se vsekakor obetajo dobri časi. Vsako leto vzklije kak nov talentiran tekmovalec, tako v mladinskih kategorijah na sprint razdaljah kot v članskih dolgoprogaških vrstah. In vsi dosegajo izvrstne rezultate. Tako da se rezultatsko za prihodnost ni bati. Glede organizacijskega dela pa bo naloga zveze in novega vodstva, da dajo podporo vsem tem programom in omogočijo nemoten razvoj in delovanje. Največji del bi moral pasti na organizatorje tekmovanj, ki so poleg tekmovalcev največji promotorji tega športa, da še razširijo svojo dejavnost za organizacijo novih tekem in nove pristope do širokih ljudskih množic. Ko bodo izpolnjeni vsi ti kriteriji, se bo triatlon v Sloveniji lahko kosal s tistim v Franciji ali Nemčiji.« 

Naložba v prihodnost

Domen Dornik je slovenski triatlonski up za nastop na OI 2020 v Tokiu: »Glavni del priprav sem opravil februarja, ko sem bil na Kanarskih otokih. Lani sem prvič tekmoval na svetovnem pokalu, letos se bom prvič udeležil tekem svetovne serije triatlona, ki jih je devet. Glavni cilj je zbrati čim več točk, da bom lahko startal na vsaki tekmi. Točke oziroma kvalifikacije za OI v Tokiu 20102 se začnejo 15. maja 2018 in se končajo 15. maja 2020. Vem, da sem konkurenčen, seveda pa na vsaki tekmi potrebujem tudi nekaj sreče, da se lahko prebijem med najboljše.« Jana Koradej bliskovito napreduje in razkriva svoje cilje: »Že od prvega tedna v Španiji sem s treningi, ritmom, pogojem, načinom dela in seveda z ekipo zelo zadovoljna. Mojo sezono sestavljajo trije cilji. Eden je želja po udeležbi na članskem evropskem prvenstvu v avstrijskem Kitzbühelu. Začela sem že tekmovati za ekipo na univerzi v Alicanteju, čaka pa me tudi nekaj tekem za grand prix Francije s svojo ekipo v Franciji, The Charentes. Zaradi bolečine v kolenu sem morala za en mesec prekiniti tekaške treninge in se odpovedati prvi pomembnejši preizkušnji sezone. Vendar se stanje izboljšuje, sezona je še dolga in ostajam pozitivna.« 

 

 

Deli s prijatelji