SP V ROKOMETU

Slovenski rokometaši v zahtevni skupini

Objavljeno 20. julij 2014 23.57 | Posodobljeno 20. julij 2014 23.57 | Piše: STA, S. U.

Slovenija bo v prvem delu svetovnega prvenstva igrala v skupini A. V njej so še Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile.

Takole so se naši rokometaši veselili na zadnjem svetovnem prvenstvu.

DOHA – Slovenska moška rokometna reprezentanca je na žrebu v Dohi dobila tekmece v prvem delu svetovnega prvenstva, ki bo med 15. januarjem in 1. februarjem prihodnje leto v Katarju. Slovenija bo igrala v skupini A. V njej so še Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile.

Današnji ples kroglic v hotelu Ritz Carlton v Dohi je po uvodnih govorih predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hasana Mustafe in predsednika organizacijskega odbora Thanija Abdulrahmana Al Kuwarija vodil predsednik tekmovalne komisije IHF, Slovenec Leon Kalin, dogodka pa sta se udeležila še dva njegova rojaka: generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić in koordinator moških reprezentanc Uroš Mohorič.

Prvi korak na poti do poletnih olimpijskih iger

V slovenskem taboru pred začetkom žreba – ta je bil delno prirejen, saj je Katar, potem ko so izžrebali reprezentance iz skupine 6, 5, 4, 2 in 1, sam izbral skupino, v kateri bo igral – niso imeli posebnih želja. Primaren cilj je uvrstitev v osmino finala, izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića pa ne skrivajo, da bodo v tej bogati arabski državi poskušali narediti prvi korak na poti do poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016, kar bi bil za slovenske rokometaše že tretji olimpijski nastop po igrah v Sydneyju leta 2000 in štiri leta kasneje v Atenah.

Slovenija je na dosedanjih šestih nastopih na svetovnih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla v začetku lanskega leta, ko je v Španiji zasedla četrto mesto. Nastopila je še na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Portugalskem leta 2003, v Tuniziji leta 2005 ter v Nemčiji leta 2007, na teh sklepnih turnirjih pa se je uvrstila med desetim in 18. mestom.

Vse tekme na 24. svetovnem prvenstvu bodo na sporedu v Dohi, kjer bodo na voljo štirje sodobni objekti: dvorana Al Sad sprejme 7700 gledalcev, Aspire 15.500, Lusail 15.300, dvorana katarske rokometne zveze pa 5500 gledalcev.

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen

Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen. V prvem delu bo 24 reprezentanc razvrščenih v štiri skupine, osmino finala in nadaljnje tekme na izločanje si bodo izborile po štiri najboljše reprezentance iz skupinskega dela, medtem ko bodo peto- in šestouvrščene izbrane vrste nastopile v tako imenovanem predsedniškem pokalu.

Za prireditelje, ki so v zadnjih letih zaradi močne finančne konstrukcije gostili številne najbolj imenitne športne dogodke na svetu – atletske mitinge diamantne lige, motociklistične dirke za svetovno prvenstvo ter najbolj kakovostne turnirje v tenisu in golfu – bo svetovno prvenstvo v rokometu nekakšna »generalka« za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022.

Skupine na SP

– skupina A: Španija, Slovenija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile;
– skupina B: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Avstrija, Tunizija in Iran;
– skupina C: Francija, Švedska, Alžirija, Češka, Egipt in Združeni arabski emirati;
– skupina D: Danska, Poljska, Rusija, Argentina, Bahrajn in Nemčija.

Deli s prijatelji