UVELJAVLJA SE

Slovenska šola v Ukrajini

Objavljeno 29. julij 2014 13.25 | Posodobljeno 29. julij 2014 13.27 | Piše: Drago Perko

Košarkarski trener Dejan Prokič je prevzel vodenje prvega moštva Kijeva. Kljub nemirom v državi lahko nemoteno skrbi za uveljavljanje talentov.

Kar nekaj slovenskih športnikov in trenerjev je v zadnjem obdobju politično nestabilni Ukrajini že našlo svoj kos kruha. Zadnji je tam deloval smučarski trener Aleš Brezavšček, nogometni reprezentant Gregor Balažic uspešno igra za Karpati Lvov, slovenske barve v Kijevu pa bo tudi v novi sezoni branil košarkarski trener, Ljubljančan Dejan Prokič. Ukrajinci Slovence cenijo, to spoznava tudi Dejan na vsakem koraku. »Vsi vedo, kdo je Goran Dragić in kakšen pomen ima beseda Zmaga Sagadina v evropski košarki,« pove Dejan, ki je v Sloveniji vodil Ilirijo in Kraški zidar Sežana ter mladinski pogon Union Olimpije. Izkazal se je tudi z delom na uglednem slovenskem Pro Basketball kampu. Pred njim so dober glas o slovenski košarki v Ukrajino ponesli Tomo Mahorič, Boštjan Jakše, Memi Bečirovič in Zoran Martič.

Prokič je v klub z imenom ukrajinske prestolnice odšel lansko jesen, ko ga je poklical klubski športni direktor Vitalij Lebendintsev. Njegova sinova sta vadila pod Dejanovim vodstvom v ljubljanski Union Olimpiji, kjer je bil Prokič vodja mladinskega pogona. Vodilni možje kijevskega kluba so iskali človeka, ki bi prevzel vodenje mladinskega pogona in druge zasedbe, kjer bi se kalili novi mladi ukrajinski asi. Imenovan je bil za trenerja druge ekipe, ki je nastopala v tamkajšnji drugi ligi. Prvi rezultati Prokičevega dela so vidni; Kijev ima danes dva igralca v reprezentanci do 20 let, eden je med mladinci, trije pa nosilci v kadetski vrsti. Dejan je najbolj ponosen na kapetana kadetske vrste Elijo Tritišinka, ki je bil povabljen na Nikov kamp 40 najbolj nadarjenih evropskih košarkarjev. »V klubu so bili z mojim delom zelo zadovoljni in to je bil tudi glavni povod mojega imenovanja za glavnega trenerja,« razkrije 40-letni Ljubljančan, ki je na tem položaju nadomestil domačega trenerja Vitalija Černija, ki se je preselil v Budivelnik. »Dobro sem sodeloval z njim. Ko je odhajal, me je predlagal za naslednika,« je Prokič upravičeno ponosen na storjeno v slabem letu.

Večinski lastnik urejenega kluba je Aleksandar Volkov, nekdanji reprezentant Sovjetske zveze in predsednik ukrajinske košarkarske zveze. Ta čas ima Prokič na voljo 80 odstotkov igralcev, na katere bo računal v novi sezoni. Dragih nakupov ne bo, saj je kriza v državi pustila posledice. V novi sezoni bo klub tako igral le v domačem prvenstvu in pokalnem tekmovanju, zaradi vojnih razmer na vzhodu države pa klubov v evropskih pokalih ne bo. »Imeli bomo atletsko, potentno, a mlado in predvsem domače moštvo. Produkcija bo imela prednost pred rezultatom. Računam, da mi bo uspelo v ospredje potisniti tri ali štiri nova imena,« smelo napove Prokič, ki bo priprave začel 10. avgusta. Žal mu je, ker je Ukrajina ostala brez evropskega prvenstva prihodnje leto. »Dobili bi šest novih dvoran, Eurobasket pa bi dal košarki velik zagon. Vsi upajo, da leta 2017 ne bo težav,« Prokič upa, da se razmere v državi stabilizirajo in da bo Fiba Europe ohranila razumevanje za državo v vzhodni Evropi. »Življenje v Kijevu kljub razmeram na vzhodu poteka povsem normalno, mesto je krasno, razvoj pa prisoten na vsakem koraku. Ljudje so gostoljubni in prijazni,« še izvemo od Dejana, ki se pospešeno uči ruščine, v kateri vodi treninge.

Deli s prijatelji