ODBOJKA SEDE

Slovenska odbojkarska družina na domačih tleh cilja na zlato medaljo

Objavljeno 09. november 2015 09.08 | Posodobljeno 09. november 2015 10.09 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: odbojka sede

V Podčetrtku so zbrane najboljše evropske države v odbojki sede.

Trening center v Braslovčah Foto: Facebook

Pravijo, da so ovire v glavi. Tako nekako je tudi s strahom. Okoli ga ni, znotraj pa je votel. Železna volja ter športni motivi pa so tisto, kar ženejo naprej tudi športnice in športnike invalide. Takisto je s slovensko reprezentanco v odbojki sede. Ravno danes začenja ekipa selektorja Simona Božiča (v svet odbojke sede ga je vpeljal Adi Urnaut) nastop na domačem evropskem prvenstvu, kjer sodeluje osem ekip.

Selektor 
računa na Sašo

Slovenija bo v predtekmovanju igrala v skupini A, poleg nje pa še Madžarska, Hrvaška in Nemčija. V skupini B so Rusinje, Finke, Nizozemke in Ukrajinke. V polfinale napredujeta najboljši dve zasedbi iz vsake skupine, naslov prvakinj bodo branilke Rusinje, Slovenija je bila na Poljskem leta 2013 bronasta (to je bila osma medalja odbojkaric z velikih tekmovanj). V Podčetrtku bodo v dresu Slovenije igrale Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Suzana Ocepek, Mira Jakin, Marina Cencelj, Jasmina Zbil, Nadja Ovčjak, Danica Gošnak, Senta Jeler, Tjaša Korbar, Jana Ferjan. Prvenstvo stare celine so tudi kvalifikacije za paraolimpijske igre v Riu 2016. Tja bodo potovale evropske prvakinje, za preostale bo popravni izpit svetovni pokal prihodnjo pomlad na Kitajskem. Reprezentanca je doživela nekaj sprememb, v ekipi ni dolgoletne kapetanke Saše Kotnik, ki je pred dobrim mesecem postala mati. »Morda pa se nam pridruži in nam pomaga. Pa saj jo potrebujemo le dve tekmi. To bi bila resnično velika pridobitev za nas,« je pred dnevi selektor Božič napovedal veliko presenečenje. »Pa saj ne potrebuje treninga, dovolj je dobra,« je odgovoril na vprašanje, ali je Saša v formi. Po tem razkritju je tudi jasno, zakaj je Slovenija pred enim tednom objavila seznam, na katerem je bilo 11 igralk, praviloma pa jih zasedbe štejejo dvanajst.

Z Rusijo in Ameriko

Za evropsko prvenstvo so Slovenke trdo trenirale. V Moskvo so jih povabile aktualne evropske prvakinje, saj so potrebovale kakovostne sparing partnerice. »Američanke so bile navdušene nad Slovenijo, dobro smo jim parirale,« je bil nad mini trening kampom z aktualnimi svetovnimi in paraolimpijskimi prvakinjami navdušen Simon Božič. Tako on kot igralke pa so se ob treningih z dvema velesilama naposlušale zgodb o statusu, ki jih imajo Američanke in Rusinje. V primerjavi z našimi dekleti na tujem država zna poskrbeti za vrhunske športnice. V Sloveniji še ne tako. A niti to ne jemlje volje našim igralkam, ki so v nadaljevanju odpotovale še v Split, kjer so se po robu postavile hrvaškim moškim ekipam. Zadnje dni so v Braslovčah in v Podčetrtku trenirale z Ruando, ki je postala afriški prvak, potem pa prišla v goste naši izbrani vrsti.

Najboljše prvenstvo

Zgodba zase je prvenstvo, ki ga od danes do sobote gostijo Terme Olimia Podčetrtek. Zveza za šport invalidov Paraolimpijski komite je skupaj z Romanom Pungartnikom (predseduje organizacijskemu odboru) in podjetjem Sin Travel poskrbela, da igralkam ne bo nič manjkalo. »Ne smemo si dovoliti napake. Naj bo to najboljše prvenstvo do zdaj,« je odločen Pungi, ki je z ekipo poskrbel za vse detajle. Slovenija se je precej bolj resno lotila organizacije, kot so to storili sicer pregovorno pedantni Nemci. Prvenstvo za moške so gostili v eni od vojaških baz, meni je bil skromen, ekipe so hotele že drugi dan prvenstva domov. Na koncu so organizatorji dodali nekaj na jedilnik, a so ekipe z grenkim priokusom in razočarane zapuščale Nemčijo. Največ razlogov za veselje so imeli igralci Bosne in Hercegovine, ki so postali evropski prvaki.

 

Zgradili
 svoj dom

Simon Božič, v veliko oporo mu je še en odbojkarski entuziast Branko Mihorko, je lani v Braslovčah s svojimi sredstvi zgradil posebno dvorano, ki je v dobršni meri namenjena le odbojki sede. Prav v Braslovče so v minulih mesecih redno prihajale iz Celja, Tabora pri Vranskem, Rogaške Slatine, Velenja, z Raven, iz Ljubljane, Dragomlja, Nove Gorice in Krškega. Odbojkarice so prava družina v malem, skupaj se smejejo, skupaj jokajo. Tudi na vsak evro so pazile, sredstva za šport invalidov so omejena.

 

Deli s prijatelji