SVETOVNE ZRAČNE IGRE

Slovenska ekipa in Karun neuspešna v boju za odličja

Objavljeno 14. december 2015 09.24 | Posodobljeno 14. december 2015 09.24 | Piše: Zoran Račič

V Dubaju so se končale svetovne zračne igre. Slovenski padalci v skokih na cilj so razočarani s petim mestom. S srebrno kolajno se v domovino vrača modelar Alan Goljevšček.

Slovenski padalci v skokih na cilj niso zadovoljni z dosežkom v Dubaju. Foto: Zoran Račič

DUBAJ – Svetovne zračne igre, ki so v Dubaju potekale od začetka meseca, so sklenili padalci v skokih na cilj, ki je slovenska paradna disciplina, s tokratnega zbora najboljših zračnih športnikov na zemeljski obli pa se slovenski padalci domov vračajo z dvema petima mestoma. Slovenija v postavi Roman Karun, Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič in Borut Erjavec je igre začela izvrstno, po prvih dveh serijah so bili namreč poravnani z Rusi, Čehi in Kitajci povsem na vrhu, toda sledile so napake, ki jih našim sicer nismo pripisovali, toda še enkrat več se je izkazalo, kako je šport nepredvidljiv. Slovenska ekipa je po peti seriji zasedala peto mesto, a so se v šesti ponovno prebili v območje zmagovalnega odra, toda v zadnji seriji so vnovič preveč grešili, tako da so jih tekmeci prehiteli in na koncu so se morali zadovoljiti z ekipnim petim mestom. Prvo mesto so osvojili Rusi, drugo Čehi, bron pa so osvojili Belorusi. »Vselej ne gre vse tako, kot bi si želeli, nam se je to zgodilo tokrat in z rezultatom, predvsem pa z izvedbo samih skokov, ne moremo biti zadovoljni. Preveč je bilo napak, drug drugega nismo pokrivali, kar je tekmecem uspevalo, zato je rezultat takšen, kakršen je. Lagal bi, če bi rekel, da nismo računali na medaljo, toda sem so prišle vse najboljše ekipe, vse so prišle z enakimi željami in cilji, so pa tekmeci, ki so pred nami naredili manj napak kot mi, zato nas ni na zmagovalnem odru,« je igre in peto mesto ocenil Uroš Ban.

Med posamezniki se je med Slovenci najvišje zavihtel Roman Karun, ki je bil vseskozi pri vrhu, a je na koncu predvsem zavoljo pravil ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Dosegel je enako število centimetrov kot Kitajec Ge Bin in Čeh Jiri Gečnuk, a je zbral manj ničel, kar ni zadoščalo za stopničke. »Žal so pravilna takšna, da lahko kljub enakemu številu centimetrov ostaneš praznih rok, kar se je pripetilo meni. Škoda je, ker nam ni uspelo izpeljati vseh predvidenih serij, zmanjkalo je tudi nekaj športne sreče tako meni kot tudi ekipi. Povrhu vsega so bile tu vse najboljše ekipe in z nekaj manjšimi napakami, ki so se nam dogajale, si hitro izločen iz boja na zmagovalni oder,« je skoke v Dubaju komentiral Roman Karun.

Poleg padalcev je bil v zadnjih dneh aktiven še balonar Slavko Avi Šorn, ki svojega balona ni krotil po željah, kar mu je prineslo uvrstitev bolj na rep razpredelnice. Glede na decembrske dni in prihajajočo zimo bodo padalci počasi začeli priprave na padalsko-smučarsko sezono, v prihajajoči zimi jih namreč čakajo štiri tekmovanja za svetovni pokal v paraskiju, eno bo gostil tudi Bohinj.

Srebrni Alan Goljevšček

Slovenci iz Dubaja prihajajo z eno kolajno. V disciplini dvoransko akrobatsko letenje z letalskimi modeli ob spremljavi glasbe je Alan Goljevšček v konkurenci dvanajstih tekmecev osvojil drugo mesto in srebrno kolajno, kar je eden njegovih največjih uspehov. Brez medalje sta ostala tudi jadralna padalca v natančnem pristajanju Mojca Pišek in Matjaž Ferarič, ki sta zasedla četrti mesti. Za uteho je Ferarič dosegel svetovni rekord, v desetih serijah je zaporedoma nabral manj kot pet kazenskih centimetrov, a je imel svetovni rekord nekoliko grenak priokus zavoljo izgubljene medalje.

 

Deli s prijatelji