BORBA

Šampion proti šampionu

Objavljeno 22. april 2017 13.48 | Posodobljeno 22. april 2017 13.48 | Piše: Miha Šimnovec

Slovenski borec Samo Petje se bo drevi v Tivoliju udaril z Eyevanom Danenbergom.

Čeprav je Samo Petje kar 15 centimetrov nižji od Eyevana Danenberga, desno, ne dvomi, da ga lahko premaga. Foto FCC

Ko se je Samo Petje, najboljši slovenski borec po pravilih K1, pred dobrim mesecem vračal iz Aten, kjer je prepričljivo po točkah ugnal grško nočno moro Meletisa Kakoumpavasa in se mu oddolžil za lanski poraz z nokavtom, se mu je porodila drzna zamisel. »Ker sem Meletisu med obračunom zlomil nos in mu tako preprečil, da bi se lahko dobro pripravil za nov povratni dvoboj, ki je bil predviden za 22. april v Ljubljani, sem Marku Petraku, ki sestavlja borbene pare za prireditve hrvaškega združenja FFC (Final Fight Championship), predlagal, da bi se v dvorani Tivoli pomeril z Eyevanom Danenbergom. On je v tej organizaciji prvak v velterski kategoriji (do 77 kg), jaz pa v lahki (do 70 kg). Če ne bi bil stoodstotno prepričan, da ga lahko premagam, ga zagotovo ne bi izzval,« je Petje razkril, da je sam dal pobudo za obračun s 24-letnim Nizozemcem, čigar korenine segajo na Arubo. Orsat Zovko, ustanovitelj in predsednik združenja FFC, je bil nad Samovim predlogom navdušen, Danenberg pa začuden. »Bil sem presenečen, ko me je izzval Petje, saj je borec iz kategorije do 70 kilogramov, jaz pa se borim s tekmeci, težkimi do 77 kilogramov. Ker spoštujem njegovo odločitev, sem sprejel dvoboj, v katerem mu bom dokazal, da sem najboljši velteraš,« je poudaril kar 193 centimetrov visoki Nizozemec, ki ima v svoji statistiki 25 zmag in štiri poraze.

Danenberg v ringih uživa precejšen ugled in spoštovanje, lani je uspešno prestal tudi ognjeni krst v profesionalnem boksu, njegova udarna disciplina pa je kikboks oziroma K1, v katerem ima že dva nastopa tudi v najmočnejši svetovni organizaciji Glory. Nanjo meri tudi Petje (33 zmag, 1 neodločen izid, 6 porazov), ki naj bi bil po mnenju menedžerja Zovka le še korak oddaljen od »slave«. Morda ga bo danes zvečer naredil prav v dvorani Tivoli. Slovenski as namreč ne dvomi, da bo s podporo svojih glasnih navijačev ring znova zapustil dvignjenih rok. »Eyevan ima zaradi višine in daljših rok določene prednosti, ki pa jih jaz vidim kot njegove slabosti. Ker ocenjujem, da sem telesno bolje pripravljen, mu bom poskušal hitro vsiliti svoj ritem, in sicer tako, da mu bom zapiral prostor in se boril s polrazdalje,« je 178 centimetrov visoki Belokranjec samozavestno razgrnil taktiko, ki sta jo s trenerjem Juretom Cesarjem skovala za Danenberga.

V pripravah nanj je veliko spariral s 191 centimetrov visokim Francijem Grajšem, dvakratnim svetovnim podprvakom v amaterskem tajskem boksu in konec leta 2012 tudi velikim zmagovalcem zaključnega turnirja K1 resničnostnega šova Enfusion, ki je medtem svoje (bojne) rokavice obesil na klin. »A je Franci še vedno v zelo dobri formi in bi se lahko hitro spet vrnil v tekmovalni ritem,« je 25-letni Metličan pohvalil Grajša in dodal, da se je odpeljal tudi na trening v italijansko Gorico, kjer je vadil pod vodstvom priznanega strokovnjaka Alfia Romanuta, trenerja slovitih bratov Petrosjan. »Priprave so bile naporne; takšne, kot morajo biti. Kadar so res težke, je v ringu malce lažje,« je Petje še napovedal svoj dvoboj z Danenbergom, ki so ga prireditelji poimenovali Šampion proti šampionu. Obračun, ki ga ne gre zamuditi...
 

Chorchyp raje na plesišču

V tivolskem ringu se bo danes (z začetkom ob 20. uri) pred osrednjim obračunom večera med Samom Petjetom in Eyevanom Danenbergom (do 77 kg) po pravilih K1 med Slovenci boril tudi Aleksander Stankov, ki se bo udaril z Avstrijcem Renejem Wimmerjem (do 85 kg). Predviden je bil sicer tudi Denis Porčič - Chorchyp, a je dvoboj odpovedal zaradi nastopa v televizijski oddaji Zvezde plešejo. V mešanih borilnih športih (MMA) se bosta od naših občinstvu predstavila Tilen Kolarič (do 66 kg) in Jasmin Memovič (do 75 kg), ki se bosta spoprijela z Ahmedom Vilo (BiH) oziroma Markom Ostankom (HRV). Ljubljanskemu asu Urošu Jurišiču je nastop preprečila poškodba roke. 

 

Deli s prijatelji