REŠENO

S pomlajenimi zmaji kroji vrh kitajske košarke

Objavljeno 11. december 2017 21.09 | Posodobljeno 11. december 2017 21.09 | Piše: Drago Perko

Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Memi Bečirovič se po delovanju v Iranu dobro znajde tudi na Kitajskem, kjer vodi Jiangsu Dragons.

Memi Bečirović in Sani uživata na Kitajskem. Foto: osebni arhiv M. B.

LJUBLJANA – Kitajska je velika država, tudi tamkajšnji ljudje pa imajo radi košarko. Odkar košarkarsko zvezo vodi Yao Ming, nekdanji NBA-jevec in velik prijatelj našega Bokija Nachbarja, kitajska klubska košarka dela velike korake naprej. »To je res in še marsikaj več. Košarka je tu v totalnem razmahu,« nam potrdi 56-letni trener Memi Bečirovič, ki tretjo sezono sedi na klopi Jiangsu Dragonsov, ki si z izkupičkom desetih zmag in treh porazov delijo 2. mesto v 20-članski ligi. Tekmovanje se je začelo 28. oktobra, redni del se bo končal 11. februarja. Končnica, tja se uvrsti osem ekip, traja od 3. marca do 1. maja. »Mislim, da smo res presenečenje lige. Nihče ni pričakoval, da bomo tako visoko. Igramo dobro, zdaj nas ekipe bolj cenijo pa tudi več priprave namenijo naši igri,« je vesel Memi, ki že tretje leto deluje v klubu. Sprva kot svetovalec, lani in letos pa kot samostojni trener. Kitajci potrebujejo kar veliko časa, da te spoznajo, potem pa te vzamejo za svojega. Ko vidijo sadove dela, imaš proste roke. To zdaj doživlja Bečirovič. A to ni edini razlog, da so letos tako dobri.

Raduljica dodal novo dimenzijo

»Tukaj sem bil že štiri mesece pred sezono. Trdo smo delali z domačimi igralci. Trije, ki so bili lani na klopi in prihajali na parket kot menjave, danes začenjajo tekme,« poudari Memi, ki je v ekipi zadržal Američana MarShona Brooksa, temu pa dodal srbskega reprezentanta centra Miroslava Raduljico. »MarShon je dokazana kakovost, Miroslav pa nam je dal novo dimenzijo. Soigralce dela boljše, na treningu in tekmah je pravi zgled za vse. Sprejeli so ga izvrstno,« pove Memi, ki je ekipo zavestno pomladil. »Mladi košarkarji lažje držijo visok ritem, zato smo lahko malce spremenili naš način igre. V obrambi smo agresivnejši, hitrejši. Več je protinapadov in lahkih košev,« pripoveduje Memi, ki si želi, da bi mu uspela uvrstitev med osmerico, ki bo odločala o naslovu prvaka. To sezono imajo najbogatejši klubi proračun tudi do 25 milijonov dolarjev. Zato ne preseneča, da se številni zvezdniki iz Evrope selijo po milijonske zneske na Kitajsko.

Šest ur v letalu

»Kitajska liga je podobna ligi NBA. Tudi tekme se igrajo 48 minut, štiri četrtine po 12 minut. Tekme rednega dela se vrstijo hitro – v povsem NBA-ritmu igrajo na dva ali tri dni. Liga je zaprta, v njej sodeluje 20 ekip, imamo tudi 2. ligo, kjer pa je že več skupin, ki bi se lahko v prihodnje priključile eliti. Kitajci razmišljajo, da bi po zgledu iz NBA razdelili ligo na dve konferenci – sever in jug,« pravi Memi, ki hvali tudi napredek sodnikov, ki so v zadnjih letih krepko popravili svoje delo. Memijeva ekipa na tekme potuje z letali, najdaljša pa je pot od domačega Zhenjianga na vzhodu Kitajske do severozahoda, mesta Urumči. »Šest ur smo na letalu, a ni sile,« v smehu doda Memi, ki spomni, da v tej sezoni Kitajci organizirajo tudi All Star tekmo, seveda so se zgledovali po tem dogodku iz severnoameriške lige NBA.


Nova pogodba?

Po koncu sezone 2017/2018 Memiju Bečiroviču poteče pogodba s kitajskimi delodajalci. Kje bo nadaljeval svojo trenersko pot, še ne ve, niti ga posebno ne skrbi. Z izvrstnim vodenjem iranske reprezentance in kluba na Kitajskem si je na široko odprl mnogokatera vrata.



Sani na obisku

V teh dneh je pri Memiju na obisku sin, nekdanji slovenski reprezentant Sani, ki pomaga pri analizi tekmecev in potuje z ekipo.



Tudi Anzulović

Pred časom se je na Kitajsko preselil nekdanji trener Cibone Dražen Anzulović, ki je postal član strokovnega Nanjinga. Njegov brat Vladimir uspešno deluje v Šibeniku.

 

Deli s prijatelji