ROKOMET

S pokalom bodo pokali od sreče

Objavljeno 15. april 2017 10.15 | Posodobljeno 15. april 2017 10.21 | Piše: M. U.

Na zaključnem turnirju slovenskega rokometnega pokala je favorit Celje Pivovarna Laško. Pivovarji že v polfinalu z Gorenjem, za drugo finalno vstopnico obračun Branika in Ribnice.

Borut Mačkovšek bo v pokalnem polfinalu poskušal čim večkrat uiti Gorenjevim rokometašem. Foto: Roman Šipić

Rokometna superpokalna lovorika je že oddana, tiči v Celju, odstranimo besedo super in tako bomo konec tedna izvedeli, kdo je osvajalec moškega pokalnega naslova. Zaključni turnir je v Mariboru, danes ob 17.30 se bosta v polfinalu udarila Celje Pivovarna Laško in Gorenje, ob 20. uri Maribor Branik in Riko Ribnica, tekma za tretje mesto je jutri ob 15.00, finale se začne tri ure pozneje. Celjani so pokal skupaj dobili že devetnajstkrat, v zadnjih sezonah petkrat zapored, Gorenje enkrat, tekmeca iz mesta ob Dravi in dežele suhe robe pa še nimata tega naslova.

No, v luči boja za državni pokal so predvsem zanimive igralske rošade, ki so se dogodile v zadnjem času. Morda bo velenjski klub v naslednji sezoni večji izziv favoriziranemu Celju Pivovarni Laško. Gorenje bo v naslednjih dveh letih vodil Željko Babić, ki je kot selektor hrvaške reprezentance na zadnjem SP Sloveniji s svojim slabim vodenjem s klopi omogočil zasuk za bronasto odličje. V šaleško mesto bo iz Ribnice prišel tudi slovenski reprezentant Jan Grebenc. Celje je za zdaj na papirju za tekmovalno obdobje 2017/18 videti kakovostno slabše. V dvakratni Kiel, Kielce in Kiel, odhajata nosilca igre Blaž Janc in Miha Zarabec, ker imata še pogodbi, pa bodo pod Starim gradom zanju dobili odškodnini; za Zarabca naj bi bila ta (skromnih) 50.000 evrov. Celjani bodo od Poljakov oziroma Kielc poleg denarja za Janca na posojo dobili še levega zunanjega Daniela Dujšebajeva in desnega zunanjega igralca iz Črne gore Branka Vujovića. Trener moštva iz Zlatoroga Branko Tamše se je zanimal za Grebenca, a so bili pri Gorenju pač hitrejši in odločnejši pa tudi v Celju na položaju levega zunanjega igralske minute predvsem dobiva Borut Mačkovšek. Sliši se tudi, da bo 36-letni kapetan Luka Žvižej končal športno pot, a Tamše upa na nasprotno. Seveda je pričakovati, da bodo v knežjem mestu kakšnega igralca tudi kupili oziroma pripeljali, Janca in Zarabca je težko nadomestiti, a treba bo zmanjšati vrzeli.

Končati črni niz

A najprej je treba v klubsko vitrino položiti pokalno lovoriko. »Seveda je naša želja, da znova osvojimo pokalni naslov. Zavedamo se, da nas že v polfinalu proti Gorenju čaka težka in zahtevna tekma. Pričakujem zanimiv dvoboj, upam, da bosta obe ekipi prikazali vse svoje najboljše lastnosti, gledalci pa prišli na svoj račun,« trener Celja Branko Tamše ob koristnem, zmagi, upa tudi na prijetno (igro). »Pred nami je zelo težka naloga, a naredili bomo vse, da prekinemo črni niz in osvojimo pokalno lovoriko. Temeljito smo se pripravili za mariborski turnir, na polfinalni tekmi moramo biti sproščeni, a hkrati osredotočeni, in do potankosti izpolnjevati vse naloge,« Gorenjeve sile mobilizira trener Borut Plaskan. Sebastjan Sovič, trener Maribora Branik, je poudaril: »Osebno si najbolj želim, da prikažemo predstavo, ki smo je sposobni. Od mojega prihoda v Maribor smo dvignili raven naše igre in se na nekaterih tekmah prikazali v zares lepi luči. V naši igri so še vedno prisotna precejšnja nihanja, a delamo na tem, da jih odpravimo oziroma zmanjšamo. Ribnica je po igralskem kadru v prednosti, ob tem si je pridobila tudi nekaj dragocenih izkušenj z nastopanjem v zahtevnem skupinskem delu evropskega pokala EHF.« Strateg Ribničanov Robert Beguš je dodal: »Ribnica nikoli ni igrala v finalu slovenskega pokala, to dejstvo je za nas dodatna spodbuda. V ekipi nimamo posebnih zdravstvenih težav, izjema je le Patrik Leban, ki se po poškodbi počasi vrača, a ni stoodstotno pripravljen.«

Deli s prijatelji