DOPINŠKI ŠKANDAL

Ruski žlahtni kazačok postal dopinški šok

Objavljeno 10. november 2015 09.22 | Posodobljeno 10. november 2015 09.24 | Piše: Marko Uršič

Komisija Svetovne protidopinške agencije je v javnost dala grozljivo zgodbo.

Dick Pound, predsednik neodvisne komisije, ki jo je ustanovila Svetovna protidopinška agencija Wada, Pound je njen nekdanji predsednik, je včeraj zgroženo povedal: »Ruski dopinški škandal v atletiki je hujši, kot smo menili!« V krajši obnovi je na novinarski konferenci v Ženevi ponovil vsebino 350 strani dolgega poročila in dodal, da so te goljufije neposredno vplivale na rezultate in s tem odločitve o odličjih na velikih tekmovanjih. Predvsem bo Poundovo poročilo povsem očrnilo Rusijo, saj je po Kanadčanovih besedah vedela, da so njeni športniki dopingirani, a so jim vseeno dovolili tekmovati. Londonske olimpijske igre leta 2012 se zaradi prepovednih poživil zdaj celo označene kot sabotaža čiste atletike.

Pound je poudaril, da se mora najti način, da bi tisti, ki želijo spregovoriti o takšnih zlorabah, to storili pogumneje in ne da bi se zaradi tega bali maščevanja. Kanadčan je priporočil dosmrtno prepoved nastopanja za pet ruskih atletov in atletinj, štiri trenerje in enega športnega funkcionarja. Med dopinško osumljenimi z OI v britanski prestolnici sta imetnici zlatega in bronastega odličja v teku na 800 m, Marija Savinova in Jekaterina Pojstogova. V poročilu neodvisne komisije tudi piše, da Mednarodna atletska zveza in ruska protidopinška organizacija nista dovolj resno vzeli dopinške grožnje in dovolili nastopiti atletom in atletinjam, ki tega ne bi smeli. Sumijo, da je ilegalni laboratorij na obrobju Moskve prikrival dopinško sumljive domače športnike; tam so jih preventivno testirali, vzorce tistih, ki so bili pozitivni, pa so kar preprosto povedano uničili. Zanimivo, ta laboratorij je pod nadzorom moskovske mestne oblasti, prste pa so imeli vmes tudi vladni organi, celo tajna obveščevalna služba FSB. Vzorce športnikov, ki so bili negativni, so poslali v uradni laboratorij, prav tako v ruski prestolnici.

Izsiljevalski Diack

Wadina komisija je priporočila odvzetje licence uradnemu moskovskemu laboratoriju in njegovemu direktorju Grigoriju Rodčenkovu. Ta je športnike izsiljeval za denar, da bi prikril pozitivne vzorce, pozitivnih in sumljivih naj bi bilo kar 1417. V enem primeru ga je atlet izplačal po posredovalcu, preprodajalcu prepovedanih sredstev, nato pa je postal skesanec in Wadi izpovedal celotno zgodbo. Moskovski laboratorij je izvajal kontrole in analiziral vzorce s sočijskih zimskih olimpijskih iger leta 2014 in to naj bi počel tudi za svetovno nogometno prvenstvo čez tri leta. Wada je sicer obiskovala Moskvo, saj je vzorce ruskih športnikov nameravala prenesti v laboratorije v drugih državah, da bi jih ponovno analizirali. A to zaradi uničenja ni bilo mogoče. No, tajni agentje FSB naj bi se vtihotapili celo v obravnavanje primerkov z ZOI v Sočiju, moskovskemu laboratoriju pa so prisluškovali. Ruski športni minister Vitalij Mutko, je tudi predsednik organizacijskega komiteja za SP v nogometu, je domnevno ukazal, naj določene vzorce dopinško očistijo. Poundova komisija ob vseh teh šokantnih odkritjih priporoča, da naj se ruske atlete in atletinje začasno suspendira, tako tudi zvezo, vse dotlej, dokler dopinško ne očistijo svoje kraljice športov. Komisija je k ukrepanju pozvala Wado, Mednarodno atletsko zvezo in tudi Mednarodni olimpijski komite. Nekdanji predsednik atletske zveze sveta Lamine Diack je vodil izsiljevanje na kontrolah dopingiranih atletov za denar; njegov molk je bil skupno vreden 1,2 milijona evrov. Etična komisija MOK je že predlagala, da ga suspendirajo in mu odvzamejo naziv častnega člana olimpijskega gibanja.

Deli s prijatelji