KRALJEVI KLUB

Real do ušes zaljubljen v Prepeliča

Objavljeno 03. december 2017 15.41 | Posodobljeno 03. december 2017 15.42 | Piše: Drago Perko

Bistričan ne pozabi omeniti pomoči Duleta Vujoševića v lanski sezoni v ekipi francoskega Limogesa.

Klemen Prepelič in njegov dobri prijatelj Alen Omić. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Ko pokliče madridski Real, dileme ni. To nam je pred dnevi potrdil tudi košarkarski reprezentant Gašper Vidmar. Real je hotel sredi sezone z njim zakrpati zavoljo poškodb močno osiromašeno centrsko linijo. A Turki, Vidmar je član Banvita, niso imeli posluha. Menda so hoteli milijon evrov odškodnine. Vidmar pa ni edini naš reprezentant, ki se je znašel na radarju kraljevega kluba. Šefi Reala so se na evropskem prvenstvu zaljubili v Klemna Prepeliča. V medijih so bili tako glasni, kot da je predporočna pogodba že podpisana. Prepelič, pri 25 letih igra najboljšo košarko življenja, se le namuzne. »Če bi kaj podpisal, bi že bil v Madridu,« v nadaljevanju odvrne z vsemi žavbami namazani igralec, ki je v minulem desetletju prehodil dolgo in trnovo pot. Real pa mu je očitno sojen.

Očetov klic

»Sam je prišel do mene,« se nekdanji jugoslovanski reprezentant Mario Primorac spominja začetkov v košarkarski šoli, ki nosi njegovo ime. »Klemen je končal pionirski staž v Laškem, a se tam ni znašel. Spomnim se, kako me je poklical njegov oče Stane in mi rekel: 'Ali bi lahko Klemen prišel k tebi? Kaj si ti misliš o njem?' 'Kaj si mislim – jaz vem, da je vrhunski potencial. Z veseljem bi ga imel v ekipi. Pripelji ga,'« sta končala pogovor, Klemen pa je prišel, da bi igral in se razvijal.

»Bil je malce divji, veliko sva se pogovarjala. Se pa spomnim mladinske tekme v Novem mestu proti Krki. Vodili smo za 20 točk. Med polčasom pa sta se Klemen in Urban Gorjanc tako sprla, da ju nisem dal več v igro. Izgubili smo po podaljšku. Moji igralci so jokali po tekmi... Klemnu in Urbanu pa sem jasno povedal, da sta na prvem mestu disciplina in prijateljstvo,« se spominja Primorac dogodka z Dolenjske.

Leta 2010 sta se športni direktor Heliosa Lado Gorjan in Primorac dogovorila za selitev treh igralcev iz Maribora v Domžale, kjer so pristali Marko Vranjkovič, Gorjanc in Prepelič. Gorjan ne skriva, da so lovili predvsem prva dva, potem pa paketu dodali še Klemna. »Klemen je bil ob prihodu precej vihrav in poln energije. Ves čas se mu je moralo dogajati,« se Gorjan spominja Prepeličevega prihoda. »Prav super igre v mladinski vrsti in tudi njegovih 42 točk v finalu, čeprav z zvito in poškodovano nogo, so bili ključni dejavniki, da se je Zmago Sagadin odločil in prišel v Domžale, kjer je takoj pod lupo vzel tudi Klemna,« nadaljuje Gorjan o razvoju Bistričana.

Sagadinova šok soba

Sagadinu so šli po prvih treningih in sodelovanju s Prepeličem lasje pokonci. »Dobil sem nadarjenega mladinca, ki pa se ni znal obnašati. Vsak dan je imel razlog, da je bil v moji šok sobi. Tam sem se pogovarjal z mladimi košarkarji in jih vzgajal,« Sagadin prizna, da je morda največ časa namenil prav Prepeliču, ki pa ni bil izjema, ampak prej pravilo.

»To je nekaj normalnega za mlade fante, ki so 100 km od doma, imajo pa avto, stanovanje in nekaj denarja v žepu. Treba jih je usmerjati, jih naučiti vedenja, sodelovanja, odnosa do soigralcev, trenerjev, funkcionarjev, medijev...« opiše, kaj vse je moral poslušati Prepelič. Verjel je, da ima Klemen potencial za ligo NBA, pa tudi evroligo bi danes igral, če bi še kako leto ostal, Sagadin obžaluje, da je Prepelič leta 2012 podpisal pogodbo z Olimpijo, potem pa klube hitro menjaval: leta 2013 se je selil v turški Banvit, 2014. se je vrnil v Olimpijo, v sezoni 2015/2016 je igral za nemški Oldenburg, lani za francoski Limoges, letos pa za Pariz.


Slovenska kolonija

Po eni od teorij želi Real napolniti ekipo s Slovenci, da bi Luka Dončić tudi po tej sezoni ostal v Madridu. Čeprav ga Američani že selijo v ligo NBA. V mlajših selekcijah Reala pa trenirata in se razvijata Dan Duščak in Žiga Samar.

»V letu dni bo tam, kamor spada. V evroligi. Ob Realu se bo pojavilo še nekaj snubcev, ki ga bodo hoteli. Žal pa je imel v zadnjih letih smolo z agenti, zato ga že zdaj ne gledamo v evroligi,« doda Sagadin, ki pa si želi, da bi Klemen minimaliziral ali pa sploh odpravil nenehno gestikuliranje s sodniki. »Pri meni tega ni bilo!« odločno sklene v Celju rojeni trenerski mag.

Olimpiji na pomoč

Olimpija je bila klub, ki mu je Klemen že v kadetski vrsti pridno polnil koš. »Že takrat sem ga hotel v ekipi,« nam pove Luka Bassin, ki je do leta 2010 vodil mladince Olimpije. Prav 2010. je Olimpija prišla med osem najboljših mladinskih ekip evrolige. Dobili so kvalifikacijski turnir v Londonu, na finalu pa so kot edini ugnali poznejšega prvaka INSEP. »Za ta turnirja smo v ekipo povabili tudi Klemna, po koncu turnirja v Parizu pa sem sklenil delo pri Olimpiji, ki potem ni podaljšala sodelovanja z njim,« se spominja Bassin ere, v kateri je v ljubljanskem klubu deloval tudi skavt Dragan Janjić, ki je bil pozoren na Prepeliča.

»Ko sem ga poslal v Domžale, sem Gorjanu rekel, naj bo organizator igre. Tu je bil res vrhunski. Pa saj je zdaj tudi! Menjal je filozofijo in razmišljanje, najraje pa dosega koše,« še dodal Primorac, danes trener v KK Maribor Branik.

Prepelič ne skriva hvaležnosti do vseh, ki so mu stali ob strani. Kot ključen trenutek pa omeni prihod v Limoges (leta 2016), kjer je bil trener Dule Vujošević. «Med vsemi mi je dal največ! Vujošević me je poklical in mi obljubil, da bom nosilec ekipe ter da bom veliko treniral. Sprejel sem. Bil je eden redkih, ki so lahko obvladali moj karakter,« se Prepelič prikloni črnogorskemu trenerju.


Obut za Real

Prejšnji teden so Prepeliča pregledali v Ljubljani v Global Sports Clinic. »Klemen že dolgo uporablja vložke za obutev, zato smo izdelali posebne vložke elite za njegove košarkarske čevlje. Tovrstne vložke uporabljajo nogometaši in košarkarji Reala. Tako da je Klemen tudi v tem pogledu pripravljen na odhod v Madrid,« je ob tej priložnosti povedal šef klinike dr. Mitja Bračič.

 

Deli s prijatelji