SLOVO ROKOMETAŠIC

Punce fenomenalne, za kapo dol

Objavljeno 12. december 2017 10.22 | Posodobljeno 12. december 2017 10.24 | Piše: M. U.

Slovenke so na SP za rokometašice izpadle v osmini finala. Švedska je bila previsoka ovira, dekleta si nimajo kaj očitati.

Tjaša Stanko na tekmi proti Švedski ni zatresla skandinavske mreže. Foto: AFP

LEIPZIG – Slovenskim rokometašicam po uvodni zmagi na svetovnem prvenstvu nad Francijo ni uspel nov veliki met oziroma presenečenje. Švedska je bila v osmini finala prepričljivo boljša in je zmagala s 33 : 21 (18 : 12), a dekleta selektorja Uroša Bregarja imajo lahko dvignjene glave. Zaradi poškodb in odpovedi močno zdesetkane so na šestih tekmah na mundialu slavile trikrat, bolj kot celo z rezultati pa so impresionirale s sodobnim slogom rokometa. A tako ni bilo proti Švedinjam; skandinavska obramba 6-0 z izjemno Johanno Bundsen na vratih je popolnoma ustavila slovensko zunanjo vrsto, potomke Vikingov pa so na štirih golih pustile tudi Ano Gros, sicer s 43 zadetki najboljšo strelko SP. V slovenski izbrani vrsti je briljirala Alja Koren, v statistiko so ji vpisali osem golov, prav toliko jih je na švedski strani zbrala Johanna Westberg. »Šest tekem v devetih dneh je bilo za nas preprosto prevelik zalogaj in v osmini finala sta se nam zagotovo poznali tudi krajša klop in preobremenjenost nekaterih igralk. Za mojo mlado in neizkušeno zasedbo je bilo prvenstvo zelo dolgo in naporno, Švedska je bila preprosto boljša. Če pogledam celotni turnir, pa smo lahko zadovoljni, saj smo bili zelo konkurenčni. Na predstave svojih deklet sem zelo ponosen, vesel pa sem tudi odziva v domovini, saj smo povzročili kar manjšo evforijo,« je storjeno na nemških tleh ocenil selektor Uroš Bregar. Seveda glavni trener gleda tudi v prihodnost, Slovenija, Makedonija in Črna gora se s skupno kandidaturo denimo edine potegujejo za organizacijo ženskega evropskega prvenstva leta 2022.

Skandinavski obračun za polfinale

Na prvih štirih tekmah osmine finala SP za rokometašice so bili, ob tekmi med Slovenijo in Švedsko, doseženi naslednji izidi: Danska Nemčija 21 : 17 (11 : 7), Francija Madžarska 29 : 26 (14 : 11) in Črna gora Srbija 31 : 29 (14 : 9). Četrtfinalna para sta tako Švedska Danska in Francija Črna gora.

»Moja naloga, to velja tudi za vse klubske trenerje v Sloveniji, je, da poskušamo razširiti igralski kader in najdemo ustrezne zamenjave. Glede na našo skromno rokometno bazo je pred nami zelo težka naloga. Pred dnevi sva skupaj s sodelavcem Borisom Čukom preštela število igralk v ženskem članskem rokometu in upoštevala njihovo polnoletnost. Prišla sva do številke 150, tako da smo, sodeč po rezultatu na svetovnem prvenstvu, to bo 14. ali 15. mesto, pravi fenomen,« je zaokrožil Bregar. »Malce mi je žal, da je bila na koncu takšna razlika. A nimamo si kaj očitati, dale smo maksimum tudi na tej tekmi. Če potegnemo črto, smo s tem prvenstvom vsi lahko zelo zadovoljni, punce so bile fenomenalne, lahko rečem le kapo dol,« je po Švedski navrgla kapetanka Ana Gros, Tjaša Stanko pa dodala: »Cilj smo izpolnile, ne glede na ta zadnji izid si lahko pogledamo v oči.« 



 

Deli s prijatelji