EVROPSKO PRVENSTVO

Prostora za napake ne bo

Objavljeno 10. avgust 2014 19.28 | Posodobljeno 10. avgust 2014 19.30 | Piše: Marko Uršič

Marina Tomič nestrpno pričakuje evropsko atletsko prvenstvo.

Marina Tomič se je letos v švedskem Sundsvallu v teku na 100 m z ovirami z 12,95 še tretjič v karieri spustila pod mejo 13 sekund, zato je razumljivo, da je med potnicami na evropsko atletsko prvenstvo v Švici. Zaradi vnetja ledvic pa konec preteklega tedna ni nastopila na državnem prvenstvu v Celju.

»To je pozdravljeno, sploh mi ne povzroča več težav. Že od ponedeljka vadim skoraj povsem po načrtu, zaradi vnetja pa sem izgubila deset dni treninga. S trenerjem Matejem Juhartom sva načrt zastavila tako, da bi zadnjih 14 dni spuščala trening, zdaj tudi večinoma delamo na regeneraciji. Vseeno je ta bolezen, če je že izbrala en datum, izbrala dokaj dobrega. Zato ker sem vse glavne priprave na evropsko prvenstvo že naredila. Sicer si nisva zadala, da bom pri miru šest dni skupaj, načrtovala sva, da bi to bilo malce deljeno. Zdaj delamo po prilagojenem programu, tako in tako nima smisla dodatno utrujati telesa. Zdaj ga je treba čim bolj aktivirati, da bo prišel na raven, na kateri je bil,« je začela 31-letna Polzelanka. »Težko je zdaj reči, ali imam v nogah tek pod trinajstimi sekundami. Na zadnjih dveh treningih sem se počutila zelo dobro, bila pa sem kar malce presenečena nad tem, da se telo kljub vsemu toliko muči. Menim, da večjih težav zaradi bolezni ne bi smelo biti. Sama dirka, rezultat, bo odvisna tudi od razmer, veliko prvenstvo je psihično malce večji zalogaj kot druge tekme,« je nadaljevala Marina.

Kakšen pa bo cilj na EP v Zürichu? »Glede na to, da mi doslej iz prvega kroga tekmovanja sploh še ni uspelo priti naprej, je cilj definitivno, da pridem v drugi krog. Iz tega pa v polfinale. Konkurenca je letos zelo številna in tudi izenačena. Prvih petnajst punc v Evropi nas ima trenutno rezultat pod 13 sekundami. Kar pomeni, da nekega velikega manevrskega prostora za napake ne bo in treba se bo čim bolj približati popolnemu teku. Težko je kar koli napovedovati, je pa tudi dejstvo, da se v veliko primerov v kvalifikacijah ne odtečejo rezultati, podobni letošnjim najboljšim dosežkom. Seveda upam, da jih bom, to bi pač pomenilo le malce lažjo pot v naslednji krog. Definitivno pa ne bo lahko, še posebno ne bomo mogli reči, da se bo v polfinale prišlo z lahkoto,« je sklenila tekačica na visokih ovirah Marina Tomič.

Deli s prijatelji