TENIS

Po svetovno skupino tudi z 49. igralcem sveta

Objavljeno 21. december 2017 12.53 | Posodobljeno 21. december 2017 12.54 | Piše: Marko Uršič

Aljaž Bedene je potrdil, da se teniško vrača pod slovensko zastavo.

Aljaž Bedene je stari novi slovenski reprezentant v teniškem Davisovem pokalu. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Izgubljeni sin se je vrnil v naročje domovine. Teniški igralec Aljaž Bedene namreč, saj bo od 1. januarja 2018 lopar spet vihtel pod slovensko zastavo. Na turnirjih ATP, v pokalu Davis, 28-letni Ljubljančan pa si želi nastopiti tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Nekdanji smučarski skakalec, ki navija za Chelsea, madridski Real in košarkarje Petrol Olimpije, se je leta 2008, čutil je, da v Sloveniji teniško stagnira, preselil v Veliko Britanijo, njen državljan je postal 31. marca 2015. Mednarodna teniška zveza je zavrnila njegovo prošnjo za igranje za Združeno kraljestvo v Davisovem pokalu, saj je prej že zastopal prvo domovino, le sanje so ostale tudi igranje na OI. Po uspešnih pogovorih z britansko zvezo o razvezi se vrača v slovensko reprezentanco, ki jo v začetku februarja v drugi evroafriški skupini doma čaka dvoboj s Poljsko, cilj pod novim kapetanom Mihom Mlakarjem je seveda vrnitev v prvo skupino območja stare in črne celine. »Kar je bilo, je bilo, pogovorili smo se, gremo proti Poljski. Ni težav, vsi smo stopili skupaj in delamo za reprezentančno dobro. Še enkrat, kar je bilo, je preteklost, zdaj gledamo v prihodnost. Cilj pa je uvrstitev v svetovno skupino Davisovega pokala,« je Aljaž Bedene, trenutno 49. igralec sveta, komentiral vrnitev, potem ko se ne z zvezo ne s soigralci v izbrani vrsti ni razšel ravno v prijateljskih odnosih. Sta se pa zdaj z ženo, pop zvezdnico Kimalie, tudi preselila nazaj v Slovenijo.

Aljaž je Slovenec, v preteklosti se je z vseh strani pretiravalo s čustvenimi izjavami.

»Moja želja je bila, da se vrnem, zdaj sem vesel, da se je to dogodilo. Z britansko zvezo sem se razšel v čistih odnosih. Mojo odločitev podpirajo, stvari v povezavi s Slovenijo so se prav tako spremenile. V Angliji sem sicer v karieri storil korak naprej, takrat sem pač menil, da je najboljši odhod v tujino,« je še pojasnil. Tudi Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije, zdaj umirja (teniško) žogico. »Aljaž je Slovenec, v preteklosti se je z vseh strani pretiravalo s čustvenimi izjavami. Zdaj je pomembno le to, da Aljaž dobro igra. Tudi prilagodil se je, poslušal želje, potreben je bil neki kompromis. Zdaj smo prišli do tega skupnega interesa,« je Umberger zadovoljen, da bo Slovenija po koncu športne poti Grege Žemlje in brez Blaža Role Poljsko teniško, če le ne bo poškodb, napadla z Blažem Kavčičem in Aljažem Bedenetom.

Še to, pomočnik kapetana izbrane vrste Mihe Mlakarja je Aljažev brat dvojček Andraž. »Upam, da mi bo šlo v letu 2018 bolje kot letos. Junija sem staknil poškodbo, tako imenovano skakalno koleno, tudi zadnje turnirje sem odigral poškodovan. Zdaj sem nared, komaj čakam, da se vse začne,« je Aljaž Bedene po domovinski tematiki predstavil še osebne želje. 


 

Deli s prijatelji