TOČKE NA MUNDIALU

Paragvaj uspešno arhiviran, Norvežanke niso zaželene

Objavljeno 08. december 2017 10.36 | Posodobljeno 08. december 2017 10.37 | Piše: M. U.

Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu za rokometašice premagala Paragvajke in le še potrdila uvrstitev v osmino finala.

TRIER – Slovenske rokometašice so v 4. krogu svetovnega prvenstva v Nemčiji le še potrdile svojo uvrstitev v osmino finala globalnega tekmovanja. Izbranke selektorja Uroša Bregarja so namreč v dvoboju skupine A z gladko zmago z 28 : 22 (18 : 9) nad Paragvajem osvojile še tretji par točk na mundialu, že drevi ob 20.30 pa v zadnjem skupinskem krogu s Špankami lahko odločijo tudi o tem, da se v končnici SP izognejo vrhunski Norveški. Po kakovosti nedorasle Paragvajke iz sicer povsem nogometne južnoameriške države niti po telesni višini Slovenkam zares niso segale do ramen. Tudi taktično so bile, zaradi svoje rokometne eksotičnosti, daleč od realnih učbenikov te športne igre. Na desnem krilu namreč ni bilo levoroke igralke, temveč desničarka, kar ni pogost pojav v rokometnem svetu; eden takšnih je pri Krimu, kjer desnoroka Aneta Benko igra na desnokrilnem igralnem položaju. 

»Vsaka zmaga na SP je pomembna, tudi če je dosežena na takšen način kot proti Paragvaju.«

V nekaterih trenutkih pa so Paragvajke zaigrale celo z dvema krožnima napadalkama. Igra mačke z mišjo se je tako odvijala skozi vso tekmo, selektor Bregar pa se je že pred tekmo odločil, da bo v prvem polčasu igrala najboljša postava, v drugem pa bodo priložnost dobile še mlajše soigralke, ki si šele nabirajo reprezentančne izkušnje. Ana Gros in Tjaša Stanko, obe sta bili na koncu s po šestimi zadetki najboljši slovenski strelki, sta tako v prvem polčasu zlahka polnili južnoameriško mrežo, pika na i pa je bil gol Alje Koren iz strela z devetih metrov skozi paragvajski blok že po izteku igralnega časa v prvem delu igre. Slovenske rezervistke, ki so v igro vstopile v drugem polčasu, pa so dvakrat imele nekajminutno krizo; pri prvi strelski, dolga je bila dobrih osem minut, so Paragvajke s petimi zaporednimi zadetki izid znižale na 21:15, ob drugi krizi pa so Latinoameričanke rezultat s 17:25 kozmetično popravile na 21:25. Uroš Bregar je zato vzel minuto odmora, v igro pa vrnil najboljšo zunanjo vrsto s Stankovo, Nino Zulić in Grosovo. 

Stankova je po odlični podaji Neli Irman z desnega krila tudi dosegla zadetek iz tako imenovanega cepelina, zanimivo pa je, da so Paragvajke drugi polčas celo dobile z izidom 13:10. Tudi za najboljšo igralko tekmo, z osmimi zadetki je bila tudi najboljša strelka, je bila izbrana Sabrina Maria Concepcion Fiore Canata Morinigo. »Želeli smo si že v prvem polčasu priigrati lepo prednost v zadetkih, zato da bi lahko potem v drugem razbremenili nosilke igre. Za mlajše igralke pa je bil to velik zalogaj, igra ni stekla, zato sem tudi storil nekatere poteze. Vsaka zmaga na svetovnem prvenstvu pa je pomembna, tudi če je dosežena na takšen način kot proti Paragvaju. Veliko je še kalkulacij, na koga bomo naleteli v osmini finala. Če bo to Norveška, je treba povedati, da je kandidatka številka ena za naslov prvakinje, po igri je najboljša ekipa na svetu,« je neposredno po zmagi nad Paragvajem razmišljal selektor Uroš Bregar. M. U.

SP v rokometu, skupina A

1. Romunija       3       0       0       79 : 62       6
2. Slovenija       4       3       0       1       112 : 101       6
3. Francija       3       2       0       1       84 : 56       4
4. Španija       3       2       0       1       77 : 58       4
5. Angola       3       0       0       3       68 : 86       0
6. Paragvaj       4       0       0       4       67 : 124       0

 

Deli s prijatelji