PRVA FINALNA TEKMA

Olimpija v vlogi favorita, a Jesenice hočejo na vrh

Objavljeno 06. april 2017 10.11 | Posodobljeno 06. april 2017 10.12 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 19.15 bo v Tivoliju prva finalna tekma državnega prvenstva v hokeju.

Trener Olimpije Bojan Zajc. Foto Leon Vidic

Hokejisti Sij Acroni Jesenic so prejšnji teden v polfinalu alpske lige končali svoj mednarodni del sezone, Olimpija pa je zadnjo tekmo v kakovostnejši ligi EBEL odigrala daljnega 21. februarja, ko se ni uvrstila v končnico tekmovanja. Resda so oboji odigrali četrtfinalni in polfinalni tekmi, a so bili izraziti favoriti, zato ti dvoboji niso pokazali dejanske pripravljenosti zasedb. Ob velikih finančnih težavah in negotovi prihodnosti trener Olimpije Bojan Zajc pred prvo finalno tekmo v državnem prvenstvu drevi ob 19.15 v Tivoliju napoveduje: »Trenutno smo pokalni, superpokalni in državni prvaki Slovenije, in to mislimo tudi ostati. Položaj ni najlažji, saj smo zadnjo resno tekmo odigrali februarja. Tako smo se mučili tudi na zadnji polfinalni tekmi proti Slaviji, ko so sicer prevladovali v igri. Vseeno verjamem v našo ekipo. Pričakujem veliko borbo in naš končni izplen.« Zajc z izkušnjam iz lige EBEL ne beži od vloge favorita: »Glede na to, kje smo igrali, nam pripada vloga favorita. Glede na vso situacijo pa ta status ni povsem brez vprašajev. To bomo morali dokazati na ledu, kjer pričakujem izenačeno serijo. Dobro se poznamo, motivacija ni vprašljiva.« Med zmaji ne bo poškodovanega Gala Korena, zbolel je Žiga Pešut, ki bo morda le zaigral.

Tudi trener Sij Acroni Jesenic Nik Zupančič je jasen glede vloge favorita v finalu DP: »Po mojem mnenju se ne moremo razglasiti za popolnega avtsajderja, ne vem pa niti, ali lahko prevzamemo vlogo favorita glede na to, da je Olimpija to sezono igrala v tekmovanju, ki je raven višje od našega. V letošnji sezoni smo se že srečali, Olimpija je bila vselej uspešnejša. Naredili bomo vse, da odigramo po najboljših močeh. Imamo realne možnosti, da osvojimo naslov državnega prvaka, vendar bomo morali iti od tekme do tekme, biti stoodstotni. Dobre igre, ki smo jih prikazali v alpski ligi, moramo prenesti tudi v finale DP. Za naslov prvaka bomo morali prikazati verjetno najboljše igre v tej sezoni.« Od z zadnjega dvoboja zmajev in železarjev je Tivoli zapustilo sedem igralcev, toda v Olimpiji je še vedno pet tujcev (Jeff Frazee, Gilbert Gabor, Sacha Guimond, Raphael Bussieres in Nikita Reyn). »Pričakujem izenačen dvoboj, saj imajo Jeseničani zelo dobro ekipo. Prilagodili se bomo njihovi igri. Oni so v tekmovalnem ritmu, zato so v majhni prednosti. Naše nedavne tekme v DP nimajo posebnega pomena za naš ritem. Mislim, da smo sami sebi največja nevarnost. Če bomo igrali disciplinirano, se nam ni treba ničesar bati. Morda bo malce težje na začetku prve tekme,« meni kapetan Olimpije Aleš Mušič. Igra se na tri zmage, druga tekma bo v nedeljo ob 19.15 na Jesenicah, tretja bo v istem času v sredo, 12. aprila, v Ljubljani, morebitni četrta in peta pa 14. (Jesenice) in 16. aprila (Ljubljana).

 

Zmaji 15, železarji 10 zvezdic

V samostojni Sloveniji ima Olimpija petnajst naslovov državnega prvaka, Sij Acroni Jesenice pa deset. V Ljubljani in na Jesenicah so zaradi finančnih težav v tem obdobju ustanovili novo hokejsko društvo oziroma klub. Prva leta je obstajal HK Olimpija, potem pa so v Tivoliju ustanovili HDD Olimpija. Na Gorenjskem je HK Acroni Jesenice avgusta 2012 razglasil stečaj zaradi 2,5 milijona evrov dolga. Klub je bil razpuščen. Na tem pogorišču je najprej nastal HD Jesenice mladi, ki vzgaja izključno mlade hokejiste. Leta 2014 so ustanovili še HDD Jesenice, zdaj HDD Sij Acroni Jesenice, ki je nasledil člansko moštvo Team Jesenice. Tega je leta 2013 ustanovila Hokejska zveza Slovenije, da v Zgornjesavski dolini članski hokej ne bi povsem zamrl. 

 

 

Deli s prijatelji