KOŠARKA

Okorn sovraži ekstreme

Objavljeno 14. december 2017 15.01 | Posodobljeno 14. december 2017 15.03 | Piše: Drago Perko

Trener košarkarjev Petrol Olimpije Gašper Okorn je bil vesel tretje evropske zmage, sanja pa o dnevu, ko bo imel na treningu na voljo vse igralce.

Trener Petrol Olimpije Gašper Okorn Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Francozi so si vnovič polomili zobe. Ko še ni splahnel spomin na letošnje moško evropsko prvenstvo in silovit marš slovenske lahke košarkarske konjenice prek zasoplih galskih petelinov, že je sledil nov šok za trenerja Vincenta Colleta – od leta 2009 je selektor Francije, od leta 2011 pa vodi Strasbourg. Petrol Olimpija je precej presenetljivo v 8. krogu lige prvakov prišla do tretje zmage, doma pa je porazila francoske bogataše z 78:77. Nekdanji branilec zmajev, danes si služi kruh pri Francozih, Zack Zeko Wright je bil prizanesljiv do nekdanjega kluba. Met za zmago je zgrešil. Kot da je hotel reči: »Hvala za vse, pri vas mi je bilo v sezoni 2105/16 lepo, pa še plačali ste me.« Domače slavje se je lahko začelo.

Cona kot izhod v sili

»Ideja pred tekmo je bila, da rezultatsko zdržimo z njimi vse do zadnjih minut, potem pa poskušamo izkoristiti priložnosti, ki se ponudijo. Mislim, da smo odlično odigrali v obrambi, tudi conska postavitev in druge taktične zamisli smo odlično realizirali. Na koncu je odločila ena žoga, vseeno mislim, da smo si zaslužili zmago. Zavestno smo zaprli raketo in pokrili Davida Logana, preostalim pa dali nekaj več svobode,« je po tekmi razmišljal domači trener Gašper Okorn. Ponoči je spokojno zaspal. Veseljačenje je preskočil, sovraži ekstreme, zato niti ob porazih ni depresiven. Tekme 9. kroga si ni ogledal vnovič, to je storil sinoči. Potrdil je tisto, kar je imel na jeziku že takoj po tekmi. »To je bila za nas lahka tekma. Glede na stanje in kadrovsko zasedbo ni bilo velikih pričakovanj in pritiska. Nekaj so bile želje, nekaj pa realnost. O tem sem govoril pred tekmo. Poškodovanemu dvojcu Talor Battle&Erjon Kastrati se je pridružil virozni Gregor Hrovat,« je opisal zdesetkano ekipo. To pa je spodbudilo druge, v prvi vrsti Dražena Bubniča in Roka Badžima. »Predvsem v napadu sta dobro zakrpala odsotnost Hrovata. Bubnič pa je vnovič dokazal, da je vreden svojega denarja, da je za nas na tem delovnem mestu optimalna rešitev. Ima boljše in slabše tekme, pravi profesionalec je in za nas zelo pomemben košarkar,« je nadaljeval Okorn, ki je spomnil, da jim je od začetka stekel met z razdalje – za tri točke so zadevali z zavidljivo 50-odstotno natančnostjo. Prej omenjeni Bubnič je bil nezgrešljiv – iz treh metov je dosegel tri trojke.

Nerealni apetiti

Okornu je tudi jasno, da košarka ni matematika ali kemija. Ve, da šablonskih priprav na tekmo s Francozi ne more prenesti na obračun z Igokeo, kamor se Olimpija odpravlja danes. To bo uvodna tekma 12. kroga regionalne lige. »Totalni nesmisel bi bil, če bi tako gledal na košarko. To sta ločeni zgodbi; v Evropi igramo brez pritiska, v regionalni ligi pa se od nas nekaj pričakuje,« poudarja ljubljanski strateg. Olimpija ima novo možnost, da se z zmago v gosteh priključi vodilnim petim, šestim klubom. »To je res, a vse skupaj je optična prevara – zmaga več nas dvigne tja do 4. mesta, zmaga manj pa bi pomenila 11. mesto. Ni mi niti jasno, zakaj se je naredila takšna drama zaradi poraza proti Zadru, ki ima dobro ekipo, za nameček pa je odigral verjetno najboljšo tekmo sezone, mi pa v nasprotju z njimi najslabšo. Po vseh zmagah so očitno nekaterim zrasli apetiti, mi pa ostajamo realni. Vedite pa tudi to: zavestno trdim, da imajo Cibona, Partizan in Mornar kakovostnejši igralski kader kot Olimpija,« dodaja Okorn, ki v isti sapi spomni vse, ki (pre)več pričakujejo od Olimpije: »Celo sezono igramo brez prvega organizatorja igre, to je hendikep.«


Partizan prekinil z Nikolićem

Po porazih proti Petrol Olimpiji in Cedeviti so trenerja zamenjali v beograjskem Partizanu, kjer so odpustili Miroslava Nikolića - Muto.

 

Deli s prijatelji