ČEZ MEJO DOBREGA OKUSA

Okorn oster do KZS in Mesička

Objavljeno 17. marec 2017 09.30 | Posodobljeno 17. marec 2017 09.30 | Piše: Drago Perko

Pred sklepnim delom sezone se je oglasil trener košarkarjev ljubljanske Union Olimpije.

Trener Union Olimpije Gašper Okorn je šel čez mejo dobrega okusa. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Pred košarkarji Union Olimpije je le še končnica državnega prvenstva, kjer bodo po letu 2009 lovili prvi naslov državnega prvaka. V taboru zmajev ne zanikajo, da je za njimi peklenski ritem tekem, v katerem so v 168 dneh odigrali kar 60 dvobojev. Več sta jih v Evropi zbrala le še Cedevita in Cibona, ki sta bila tako kot Olimpija primorana od prvega kroga v domačo ligo, čeprav sta že bila udeleženca evropskega tekmovanja in lige ABA. Tega doslej v Olimpiji niso obešali na velik zvon, zdaj pa se je razvezal jezik trenerju Gašperju Okornu, ki ne goji pretiranih simpatij do Košarkarske zveze Slovenije. »Nismo jezni, ker smo morali igrati ligo Nova KBM od 1. kroga, ampak ker nam niso prišli nasproti. S Košarkarsko zvezo Slovenije se nismo mogli nič dogovoriti okoli terminov in igranja tekem v naši ogrevalni dvorani. Najtežje je bilo, ko smo imeli tri tekme na teden,« je Okorn spomnil na togost pri zvezi, ki je razumljivo na vsak način branila svoje domače prvenstvo, za od Fibe nepriznani evropski pokal in ligo ABA pa ji je bilo figo mar.

Sistem ni dober

»Z direktorjem sva se dogovarjala s klubi in iskala primerne termine, KZS je potem to le potrjeval. Helios je igral Fibino ligo prvakov, pa si je lahko premikal in prestavljal tekme, mi ne. Morali smo odigrati derbi domače lige v soboto, prestavili pa smo tekmo lige ABA s Karpoš Sokoli. Tja smo odpotovali v nedeljo, v ponedeljek igrali, potem pa že leteli za Valencio, da bi se konec tedna spet vrnili v Skopje. V nedeljo nas je čakal MZT, v ponedeljek pa domača tekma proti Zlatorogu,« je Okorn opisal verjetno najtežjo turo v prvem delu sezone, kjer so Ljubljančani v domači ligi pristali na vrhu. »Kaj imamo mi in Krka, ker smo prvi in drugi? Nič! Za igranje 22 krogov. To ni dober sistem. Če ga hočejo imeti in želijo, da ga igramo, bodo morali to nadgraditi, predvsem pa nagraditi prvo in drugo mesto. Ne pozabimo, da je Krka teden dni pred nami prišla v ligo za prvaka. V zadnjih štirih krogih se poraja veliko vprašanj, mi smo odigrali korektno. Kaj pa stavnice v modernem športu? Ponavljam: sistem ni dober,« je Okorn še enkrat okrcal domače tekmovanje, kjer je po njegovem mnenju ekipa zaslužila oceno štiri, v pokalu Spar petico, v ligi ABA zavoljo 11. mesta in treh nesprejemljivih porazov (Igokea, Mornar, Karpoš Sokoli) skromno dvojko, v evropskem pokalu pa dobro trojko.

Kij za Mesička

Okorn ne skriva, da je v tej sezoni velike upe polagal v 19-letnega Blaža Mesička, ki pa je 18. decembra brez pozdrava zapustil klub in se preselil v italijanski klub Enel Brindisi. »Pazili smo nanj, vračal se je po poškodbi. Prilagajali smo se mu. Imel je zvezdniški status. Tako smo se odločili. Potem pa pove, da je odšel, ker je bil nezadovoljen s svojim razvojem in napredkom v Ljubljani,« je ogorčeno nadaljeval Okorn, ki postreže s številkami: od 29. septembra do 17. decembra je Mesiček v dresu Olimpije odigral 27 tekem, v povprečju je dobil po 20 minut. V Italiji je nastopil devetkrat, v povprečju je beležil po 14 minut in 3,9 točke. »Toliko o razvoju mladega slovenskega igralca Mesička v Enel Brindisiju. Kar poglejte si na karti Italije, kje je Brindisi. Me zanima, kako sta videti dopoldanski in popoldanski trening v Brindisiju. Blaž je v ekipi osmi tujec. Kdor bo še enkrat primerjal Olimpijo in Brindisi, ta ni le v hudi zmoti. To je grozovito,« je v svojem slogu nadaljeval Okorn. Upa, da je Mesička ta izkušnja kaj naučila. Mu pa trener Ljubljančanov ne bo zlepa pozabil, da se ni niti poslovil, preden je šel. »To se bo treba še naučiti,« ga je v očetovski maniri ošvrknil. »Za vsako rit raste palica, a to žal ni bila palica, temveč kij za bejzbol. Ni ga dobil po riti, temveč tudi v rit,« je Okorn neokusno sklenil komentiranje primera Mesiček, ki je bil po njegovih trditvah redno plačan, njegovi prejemki pa da so bili višji kot pri Devinu Oliverju, Brandonu Jeffsersonu in Nikoli Jankoviću.

Deli s prijatelji