REPREZENTANT

Odpisani Jaka 
v življenjski 
formi

Objavljeno 10. avgust 2014 11.53 | Posodobljeno 10. avgust 2014 11.53 | Piše: Drago Perko

Odpisani Jaka 
v življenjski 
formi

Jaka Klobučar je vzel igro v svoje roke. 
(Foto Jože Suhadolnik)

NOVO MESTO – Niso bili redki, ki so krepko dvomili o Novomeščanu Jaki Klobučarju. Velik talent Krke je šel hitro v svet, se predstavil in navdušil v dresu Geoplina Slovana. Kariero je nadaljeval pri Unionu Olimpiji in Partizanu v Beogradu, a pravih iger ni bilo. Leta 2011 je odšel v drugo italijansko ligo v Osuni Basket, po dveh letih tam pa znova blesti na domačem, novomeškem parketu. Pri 26 letih igra košarko svojega življenja. Ko ni v reprezentanci Gorana Dragića, je Jaka glavni organizator igre, bil je tudi najboljši košarkar zadnjega finala Lige Telemach. »Verjetno sem potreboval nekaj časa. Na kariero so vplivale malenkosti, zaradi katerih mi ni uspelo narediti koraka naprej,« se ozre na pretekla leta. Mnogi so ga odpisali, ko se mu je odpovedal Partizan, kjer se Jaka ni znašel. To so bili težki časi.

Ni obupal

»Nikoli nisem dvomil o tem, kar počnem! Želel sem si, da bi bila pot hitrejša in da bi bil uspešnejši leto ali dve poprej. Preprosto mi ni šlo, a nikoli nisem obupal,« nadaljuje Jaka, ki je danes poleg košarkarske sreče našel mir in zadovoljstvo tudi zasebno. S svojo boljšo polovico Dašo se dobro razume, golobčka sta letošnji dopust preživela v Dominikanski republiki. »Privatno in športno življenje imam urejeno, to je dovolj, da košarkarsko spet delujem, kot bi si želel,« še doda Jaka, ki si je v teh letih nabral precej izkušenj. Zdaj, ko je organizator igre, pa brez tega sploh ne gre.

Zdovc in Džikić

Da bi bil lahko dober organizator igre, je sedanji selektor naše reprezentance Jure Zdovc menil že pred tremi leti. Takrat je bil Jaka član Olimpije, Jure pa njen trener, ki je Klobučarja postavil na najbolj odgovorno mesto v moštvu. »Ni mi bilo vseeno. Bil sem mlad in sem se moral navaditi na to igralno mesto. Ni mi šlo. Letos je drugače. Vso sezono sem v Krki igral na tem mestu, ni mi težko.« Ustreza mu tudi Zdovčeva filozofija. »Oba prisegava na obrambo. Povrh vsega se Juretu vidi, da je bil vrhunski igralec. V vsakem trenutku ve, kaj potrebujemo – trdo delo, hec ali pa počitek,« Jaka ne skopari s pohvalami. Da je tako dober organizator igre, ima zasluge tudi Krkin trener Aleksandar Džikić. »Dal mi je proste roke, veliko podporo in minutažo.«

Na uvodnih sedmih tekmah reprezentance je bil Jaka glavni organizator, a je vesel, da ga bo Goran Dragić razbremenil: »Gogi je prvo ime naše reprezentance. Prepričan sem, da se bo hitro ujel z nami. Erazem Lorbek bo potreboval nekaj več časa, a sem prepričan, da bomo pravi, ko bo treba.« Prva zvezdnika nista potovala na Kitajsko, ki Klobučarju ne bo ostala v najlepšem spominu. »Potovanje je bilo dolgo, hrana ne najboljša, pa še igrali smo precej slabo. A tudi s tem se je treba spoprijeti, še koristilo nam bo,« se Jaka zaveda.

V Nemčijo

V novi sezoni bo igral v Nemčiji, kamor ga je zvabil klub iz Ulma. »Takoj po koncu državnega prvenstva so me poklicali. Bili so konkretni, hitro smo si segli v roke,« je Jaka vesel, ker mu ni treba do jeseni čakati na klub. Zato je miren in popolnoma osredotočen na nastope v reprezentanci, s katero je zbral že 26 uradnih nastopov.

Deli s prijatelji