TOUR DE FRANCE

Nibali brez konkurence, skupno še povečal prednost

Objavljeno 24. julij 2014 19.56 | Posodobljeno 24. julij 2014 19.56 | Piše: STA, S. U.

Drugi je bil Francoz Thibaut Pinot, tretji pa Poljak Rafal Majka.

PAU – Vodilni kolesar letošnje dirke po Franciji Italijan Vicenzo Nibali (Astana) je zmagovalec 145,5 kilometra dolge kraljevske etape od Paua do Hautacama. Nibali je bil prepričljivo najboljši na zadnji 1520 metrov visoki vzpon s ciljem na Hautacamu, s čimer je še povečal skupno vodstvo. Drugi je bil Francoz Thibaut Pinot, tretji pa Poljak Rafal Majka.

Današnja kraljevska 18. etapa na dirki je znova potrdila absolutno premoč Nibalija, ki je tako dosegel že četrto etapno zmago na letošnji pentlji. Kolesarji so pred zaključnim vzponom na Hautacam »splezali« še na 2115 visok prelaz Tourmalet, a zmagovalca je odločil šele zadnji, ciljni 13-kilometrski vzpon.

V zaključku sta pobegnila Francoz Blel Kadri in Španec Mikel Nieve Ituralde. A kolesarja nista zdržala dolgo v ospredju. Lov je začel ameriški veteran Christopher Horner, na zadnje kolo pa se mu je prilepil Nibali. Kolesarja sta eden ob drugem vozila tudi na lanski Vuelti, ki jo je nato dobil 42-letni Američan. Tokrat Nibali ni popuščal, že prvi napad je Italijanu, morskemu psu iz Messine, prinesel veliko prednost, ki jo je skupno vodilni le še večal iz metra v meter. Kmalu je ulovil tudi Nieveja in se mimo odpeljal z nekaj večjo hitrostjo od tekmeca. Na koncu je imel na cilju minuto in deset sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, skupno pa zdaj vodi že sedem minut in deset sekund.

Edini preostali Slovenec v ozadju

Edini preostali Slovenec na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes 105. (+31:01), skupno pa je na 134. mestu, za Nibalijem zaostaja štiri ure, 15 minut in osem sekund.

Petkova 19. etapa bo kolesarje popeljala od Maubourgueta do Bergeraca v skupni dolžini 208,5 kilometra.

Deli s prijatelji