ZA VSAKEGA NEKAJ

Nekdanji asi v službi na KZS

Objavljeno 15. november 2015 11.48 | Posodobljeno 15. november 2015 11.48 | Piše: Drago Perko

Marko Milić bo direktor mlajših košarkarskih reprezentanc, Matjaž Smodiš prihaja za športnega direktorja reprezentance, Saša Dončić je pomočnik v B-reprezentanci, bo prišel tudi Gregor Fučka?

Matjaž Smodiš.

Včasih je veljalo, da so se na Košarkarski zvezi Slovenije nekdanjih košarkarjev izogibali kot hudič križa. Redki so bili, ki so jih sprejeli medse, jim zaupali in jim dali odgovorne položaje. Časi se menjajo.

Z Erjavcem spremembe

V preteklosti sta se z delom izkazala športni direktor Marijan Kraljević in selektor Jure Zdovc, ki sta se pred šestimi leti družno podpisala pod četrto mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem. Leto zatem je dobil priložnost Walter Jeklin, ki je bil športni direktor v času selektorja Memija Bečiroviča, ekipa je 2010. pristala na osmem mestu na svetu. Vrata pa so se na stežaj odprla po prihodu novega predsednika Mateja Erjavca, ki je večkrat poudaril pomen nekdanjih asov za košarko. Kljub temu je nekatere presenetilo, da je Rašo Nesterović postal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije, kjer je zamenjal nezamenljivega Iztoka Remsa.


Še dva zaposlena

Službo na Košarkarski zvezi Slovenije sta dobila tudi Aleš Križnar (namestnik generalnega sekretarja in finančni direktor) ter novi vodja marketinga in projektov Damir Rađenović. Križnar je svojčas košarko tudi igral, med evropskim prvenstvom v Sloveniji je bil glavni operativec. Rađenović pa se je po študiju in igranju v ZDA vrnil v Slovenijo.

Tudi za Tuška

Na Košarkarski zvezi Slovenije bodo ustanovili poseben fond, ki bo namenjen pravni pomoči, ko bodo v težave zabredli nekdanji košarkarji. Pomagali so že Marku Tušku, ki se po razpisani tiralici vrača v Slovenijo, da z delom poplača dolg zaradi neplačanih alimentov.

 

Predsednik Erjavec se s tem ni zadovoljil. Pogodbo želi podaljšati Juretu Zdovcu, za nameček pa na košarkarsko zvezo prihajata še vsaj dva. Marko Milić bo po koncu kariere postal direktor mlajših reprezentanc. Drugi novinec bo Matjaž Smodiš. Po uspešnem delu v košarkarski šoli prihaja za športnega direktorja reprezentance. Vmes je Erjavec potegnil še eno potezo – v B-reprezentanco je za pomočnika imenoval Sašo Dončića.

Fučka bo še čakal

Poleti se je šušljalo, da na zvezo prihaja tudi Gregor Fučka. Kranjčan je naredil izjemno mednarodno kariero, z Barcelono je bil 2003. evropski klubski prvak, štiri leta poprej je bil najboljši v Evropi z reprezentanco Italije. Takrat je bil tudi najkoristnejši košarkar prvenstva. »Precej spremljam slovensko košarko, več časa imam,« pravi 44-letni Fučka, ki smo ga srečali v Celju, gledal je derbi med Tajfunom in Olimpijo. Obiskal je mamo v Laškem, kjer je bila v toplicah, in prijetno združil s koristnim.

»V Italiji sem trener, individualno delam z igralci,« je povedal, kaj počne. Poleti je bilo aktualno, da najde skupni jezik s Košarkarsko zvezo Slovenije. »Res smo nekajkrat govorili, želja po sodelovanju je bila na obeh straneh jasno izražena, Gregor je vsekakor velik košarkarski kapital, konkretizirali pa nismo še ničesar,« je na to temo povedal predsednik zveze Erjavec. Fučka bo, kot kaže, moral počakati na jasen signal. V tem hipu zanj očitno ni primernega mesta na zvezi.

Kdo bo šef in kdo pomočnik?

Ob vseh teh imenovanjih se poraja vprašanje, kje bo košarkarska zveza vzela evre za vse te funkcije. Olajševalna okoliščina je, da vsi funkcionarji (Milić, Smodiš, hipotetično tudi Fučka) prihajajo na KZS precej dobro situirani, denar ni njihov glavni motiv, ampak je to kakovostno delovanje. Erjavec pa bo imel nemalo dela, da bo ta orkester uigral. Zdrava kmečka pamet ve povedati, da preveč petelinov na istem kupu gnoja ne prinese nič dobrega. Tudi zato bo vodenje ekipe precejšen izziv. Če bo Erjavec pri tem tako spreten, kot je bil pri novačenju, so vse bojazni seveda odveč.

Deli s prijatelji