PRIPRAVE

Lorbkov gleženj bolje, Dragić se ne bi selil

Objavljeno 09. avgust 2014 16.42 | Posodobljeno 09. avgust 2014 16.42 | Piše: Drago Perko

Košarkarska reprezentanca vadi v Kranjski Gori, kjer se obeta ključni del priprav za SP.

Oče Rado je na priprave pripeljal sinova Erazma in Domna. Foto: Drago Perko

V senci mogočnih alpskih gora je našla svoj mir reprezentanca Jureta Zdovca, ki je 14 izbrancev umaknil od mestnega vrveža in jih odpeljal v Kranjsko Goro, kjer bodo do torka opravili morda kar ključen del priprav na svetovno prvenstvo. »Časa imamo dovolj, do prvenstva je še 21 dni. Če bo zbranost prava, bomo na nekaj treningih vse postavili na svoje mesto,« je Zdovc precejšnji optimist pred nadaljevanjem priprav, na Gorenjskem košarkarske izbrance čaka deset treningov.

Šofer oče Rado

Razloga za Zdovčevo dobro voljo sta vsaj dva, slišita pa na imeni Goran in Erazem. Prvi je prišel na zbor pred Košarkarsko zvezo Slovenije Erazem Lorbek. Pripeljal ga je oče Rado, z njim v nemškem štirikolesniku španskih registrskih tablic pa še brat Domen. Oče Rado se je pozdravil s sinovoma, nekaj vljudnostnih fraz je izmenjal z generalnim sekretarjem Iztokom Remsom, potem pa odhitel domov. Pred tem je dejal, da bi v reprezentanco sodil tudi tretji njegov sin Klemen, sicer vesten študent pravne fakultete. Erazma ta ekipa krepko potrebuje, saj pod košem takega kalibra Slovenija preprosto ne premore. »Gleženj je v precej boljšem stanju,« sebe in okolico hrabri Erazem, ki je včeraj že treniral z reprezentanco v športni dvorani Vitranc. »Tu sem, da pomagam ekipi. Potrebujem nekaj časa, da ujamem pravi ritem. Boleče mesto in gleženj sem že obremenjeval pred prihodom na priprave,« je še pristavil Erazem.

Dragić se ne bi selil

Za njim je prišel še Goran Dragić, ki je samostojni teden izkoristil za družino in trening z Gašperjem Potočnikom. Vmes je Košarkarski zvezi Slovenije in Gogiju uspelo izpogajati še dve dodatni tekmi, ko bo Goran že med pripravami smel na parket. »Vesel sem, ker bo lahko Goran na terenu na petih in ne le na treh tekmah,« je nad potezo navdušen tudi Zdovc. Goran pravi, da bo hitro ujel korak z ekipo, s katero je bil na uvodu v priprave, s polovico igralcev pa je tako ali tako že igral. V teh dneh je nekaj več pozornosti namenil tudi vestem iz ZDA, kjer si služi kruh v Phoenixu, ki pa ga bo morda celo zapustil. »Kot sem slišal, je Indiana zame ponudila dva igralca in nekaj denarja. A Phoenix tega ni sprejel,« nam je pojasnil Goran, ki si želi, da bi vsaj do konca sezone 2014/15 ostal v Arizoni, potem pa ne izključuje selitve, niti v Indiano.

Izziv za Alekseja in Matica

Zdovc se je še enkrat ozrl na Kitajsko, kjer je ekipa naredila preveč napak. »Zbranost nam je prehitro popustila,« je opozoril na težave svoje ekipe, a ji je tudi stopil v bran: »Ni bilo časa za trening, tekme smo igrali že ob štirih popoldne.« Še danes pa je prepričan, da si kljub vsem težavam poraza v finalu pokala Bore Stankovića proti Rusiji res ne bi smeli dovoliti. Ob tem je dejal, da je kljub slabšemu izkupičku v napadu zadovoljen z igro Jake Blažiča, golobradima Alekseju Nikoliću in Maticu Rebcu pa je vrgel kost, ko je potrdil, da bo na svetovno prvenstvo peljal tri organizatorje igre. Dve mesti sta rezervirani za Gorana Dragića in Jako Klobučarja, za tretje pa se bosta udarila prav Notranjca Rebec in Nikolić. Zdovc je pristavil, da soigralci po novem zaupajo tudi Alenu Omiću, debitantu v članski reprezentanci, na tekmah v Aziji pa celo prvemu centru. »Na zadnjih tekmah so mu že spustili nekaj žog pod koš,« pove Jure, ki pa trdi, da Omić kljub trdemu delu še vedno ne daje tistega, česar je sposoben.

 

Deli s prijatelji