LIGA ABA

Košarkarski klubi nad slovenskega šefa sodnikov

Objavljeno 08. december 2015 09.06 | Posodobljeno 08. december 2015 09.06 | Piše: Drago Perko

V ligi ABA so nezadovoljni s sojenjem, na udaru je komisar za sodnike Aleš Kamnikar.

Alešu Kamnikarju se pošteno trese stolček. Foto: Roset.com

V minulih mesecih je regionalna košarkarska liga ABA doživela korenite spremembe. Tekmovanje je prišlo v popolno last klubov, temu primerno se je menjala tudi vodstvena struktura. Od začetka obstoja lige sta imela pomembno, če ne kar glavno besedo Roman Lisac in Rado Lorbek. Letos so se jima klubi odrekli, čeprav je bilo mišljeno, da bo Lorbek po tektonskih premikih le ohranil položaj direktorja. A se to ni zgodilo. Med Slovenci je edini ohranil pozicijo le svojčas dobri sodnik Aleš Kamnikar. Belokranjec na delu v Ljubljani je tudi v novi sezoni skrbel za delegiranje sodnikov. Prav to, da je Kamnikar »preživel«, je bilo za mnoge veliko presenečenje. Še posebno zato, ker so novi šefi lige v njem videli podaljšano roko Rada Lorbka. Se pa je uresničila napoved, da bo Kamnikar ob domnevnih težavah s sojenjem prvi na udaru. To se je tudi zgodilo.

Minulo soboto je Zagreb gostil skupščino klubov lige ABA, ki jih je želel vodilni operativni dvojec Novosel & Čabarkapa seznaniti z rezultati pogovorov z vodstvom evrolige in Uleba. A je to hitro padlo v drugi plan, osrednja tema pa so postali sodniki. Nad sojenjem so imeli največ pritožb v taboru Crvene zvezde in Cibone. Zvezdaši še danes ne morejo pozabiti Damirja Javorja, ki naj bi jih domnevno oškodoval na tekmi proti Cedeviti. Cibona in njen šef Aleksandar Petrović pa sta bentila čez sojenje na tekmi med Krko in Cibono. Petrovića je takrat srbski sodnik Milija Vojinović celo izključil, tekmo pa nadaljeval šele, ko je Aco Trica že bil na mrzlem dolenjskem zraku.

»Večina klubov, ne vsi, to moramo poudariti, je nezadovoljna s sojenjem. Kot direktor lige sem dobil nalogo, da v 30 dneh pripravim predlog izboljšanja dela sodnikov. To še ne pomeni, da bo Aleš Kamnikar tudi zamenjan. Jasno pa je, da opravlja svoje delo še naprej,« je povedal direktor lige Krešimir Novosel. Med kritiki rojaka Kamnikarja je bil predsednik Union Olimpije Jani Möderndorfer. »Kritika je bila konstruktivna in v okviru dolge debate na to temo, ki pa je ni sprožila Olimpija, ampak Cibona in Crvena zvezda ter še nekaj klubov. Poleg tega nisem bil za menjavo, ampak sem celo jasno izpostavil, da se med sezono takšnih potez nikakor ne sme vleči. Zlasti ne, če ni pripravljena ustrezna in seveda boljša alternativa. Če bi se odločili za spremembe, naj se te zgodijo po končani aktualni sezoni,« je svoje ravnanje argumentiral poslanec in prvi mož zmajev. »Tudi v letošnji sezoni smo povsem brez pripomb ali komentarjev. Olimpija je glede tega nasproti nekaterim drugim klubom vzorna,« je še dodal Möderndorfer. Po tej izjavi je še bolj čudno, da se je pridružil ostrim kritikam na račun Kamnikarja. Glasovanja se je Möderndorfer ognil, saj je skupščino predčasno zapustil. »Kot rečeno, menim, da se o takšnih stvareh ne bi smelo odločati med samo sezono. Vzdržal se nisem, en glas ni bil pri tem nič odločilen,« je povedal v svojo bran, rezultat glasovanja pa je bil tesen: 6:5 v Kamnikarjevo škodo. Petega januarja 2016 bo vnovična skupščina. Takrat bodo znani ukrepi. Če bo Kamnikar še naprej opravljal svoje delo, bo veliko presenečenje. Cibona in Crvena zvezda sta mu s svojim početjem že spisala poslovilno pismo.

 

Deli s prijatelji