PRIPRAVE

Košarkarski junaki nestrpno čakajo tekme

Objavljeno 23. julij 2014 10.06 | Posodobljeno 23. julij 2014 10.06 | Piše: S. N.

Selektor Jure Zdovc bo svoje izbrance najprej preizkusil na turnirju za pokal Adecco.

Namestnik kapetana Domen Lorbek v pogovoru z Edom Murićem. Foto: Leon Vidic

Najboljši slovenski košarkarji so pod vodstvom selektorja Jureta Zdovca in njegovih pomočnikov, Gašperja Potočnika, Grka Stefanosa Dadasa in Američana Chrisa Thomasa, v Zrečah opravili testiranje fizične pripravljenosti in prvi ciklus treningov pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Španiji od 30. avgusta do 14. septembra. Zdaj sledijo selitev v Rogaško Slatino in prve prijateljske tekme na turnirju za pokal Adecco. Že jutri, v četrtek, bo slovenska vrsta v Rogaški Slatini igrala s Kanado, v petek v Murski Soboti z Gruzijo in v soboto še z Ukrajino znova v Rogaški Slatini (vse tekme ob 20.05, dvoboji preostalih tekmcev pa ob 17.15).

Test brez Gogija in Erazma

Kapetan reprezentance in zvezdnik NBA-moštva Phoenix Suns Goran Dragić je od ameriških delodajalcev dobil stroge omejitve pri sodelovanju na pripravah, zato ne bo igral na omenjenih tekmah. Za zdaj je dosežen dogovor, da Gogi sme nastopiti na tekmah proti Grčiji, Braziliji in ZDA v drugi polovici avgusta, saj prvega slovenskega asa ne bo z moštvom niti na Stankovićevem pokalu na Kitajskem na začetku prihodnjega meseca. Kapetanski trak bo tako namesto njega nosil njegov pomočnik Domen Lorbek, saj njegov starejši brat Erazem še vedno zdravi poškodbo gležnja, po načrtih pa naj bi se izbrani vrsti na parketu pridružil šele 7. avgusta. »Prvi teden priprav je vedno najtežji, a smo na testiranju dokazali, da smo na zbor prišli dobro pripravljeni. Postavili smo že kar nekaj sistemov in principov v obrambi in mislim, da smo se zelo dobro ujeli. Vsi skupaj že komaj čakamo prve tekme, da razbijemo to monotonost treningov,« je dejal Domen Lorbek. Zdovc je zelo zadovoljen z razmerami za delo, pred prvimi pripravljalnimi tekmami pa napoveduje: »Na pokalu Adecco pričakujem zmage, ne glede na to, s kom bomo igrali. Priložnost bodo dobili tisti, ki bodo najbolj pripravljeni in morda doslej na tej ravni še niso dobili priložnosti.«

Dokazovanje mladih upov

Ritem dela je na začetku tedna žal zmotila nova poškodba. Po Luki Laporniku je priprave v Zrečah zapustil tudi Matej Rojc, ki ima že dlje težave s kolenom. Rojc je z B-reprezentanco nastopil na turneji po Kitajski, se trudil, zaradi bolečin v kolenu pa ni mogel trenirati s polno močjo. Zdravniki so mu po dodatnih pregledih svetovali počitek in fizioterapijo. »Bolečina se je le še stopnjevala, zato sem že na Kitajskem igral bolj malo in izpustil nekaj treningov, a kljub temu sem upal, da bo ponehala in da bom pripravljen za A-reprezentanco. Žal se to ni zgodilo, po pregledu zdravniške službe pa je postalo jasno, da moram mirovati in opraviti rehabilitacijo za vnovično igranje. Upam, da se bo ekipa dobro pripravila na svetovno prvenstvo in da bo na njem naredila viden rezultat,« je povedal 21-letni Rojc. Medtem nove izkušnje v članski reprezentanci pridno nabirajo trije člani selekcije igralcev do 20 let: center Tomaž Bolčina ter organizatorja igre Aleksej Nikolič in Matic Rebec, ki je bil na nedavnem EP v Grčiji, kjer je bila Slovenija 12., izbran v peterko prvenstva.

Deli s prijatelji