DOPINŠKI ŠKANDAL

Kolesarski doping brez meja

Objavljeno 30. januar 2013 09.43 | Posodobljeno 30. januar 2013 09.45 | Piše: R. T.

Pri ameriški protidopinški agenciji pričakujejo, da bo goljuf Lance Armstrong pričal pod prisego.

Le naivneži so lahko pričakovali, da bi lahko razvpiti dopinški goljuf, ameriški kolesar Lance Armstrong, s televizijsko spovedjo svojih grehov pri Oprah Winfrey ustavil nadaljnje preiskave, vprašanja in vrtanja protidopinških agencij. Te hočejo vsaj v kolesarstvu priti stvarem do konca. Njihov cilj je razkritje vseh vpletenih v največji dopinški škandal v zgodovini športa, ki je Armstrongu omogočil tudi sedem zaporednih zmag na dirki Tour de France. Teksašanu so že odvzeli vse prestižne lovorike, vključno z olimpijsko kolajno iz Sydneyja 2000.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sicer ustanovila tako imenovano samostojno neodvisno komisijo, ki naj bi raziskala domnevno vpletenost njenih članov v afero Armstrong. Toda včeraj so kolesarski veljaki omenjeno komisijo razpustili, saj ne predstavniki ameriške (USADA) ne Svetovne protidopinške agencije (WADA) niso hoteli sodelovati v tej preiskavi. Predsednik UCI Pat McQuaid je dejal, da druge izbire niso imeli, saj bi lahko javnost in vsi vpleteni rezultate preiskave imeli za nepopolne in neverodostojne. To je samo dokaz več, da je kredibilnost krovne kolesarske organizacije pošteno načeta.

Poskušali so jih podkupiti

K razpustitvi omenjene komisije je izdatno pripomogla tudi pripoved direktorja Ameriške protidopinške komisije Travisa Tygarta, ki je za televizijsko mrežo CBS izjavil, da so jih iz tabora Lancea Armstronga poskušali podkupiti, da ne bi nadaljevali preiskave kršitev protidopinških pravil. »Prejel sem telefonski klic od enega njegovih najbližjih sodelavcev in ponudili so nam denar,« je dejal prvi mož USADA, ki je dosegla, da so Armstrongu odvzeli sedem naslovov zmagovalca Dirke po Franciji zaradi zlorabe prepovedanih poživil. Tygart ni hotel javno imenovati posrednika, ki je ponujal denar njegovi agenciji, šlo pa naj bi za četrt milijona ameriških dolarjev v zameno za molk o Armstrongovem dopingiranju.

Ob tem, da Tygart pričakuje Armstrongovo pričanje pod prisego pred USADA do 6. februarja in da se bo tožbi proti 41-letnemu lažnemu šampionu priključila tudi ameriška vlada (moštvo US Postal je namreč zaradi Armstronga dobilo na desetine milijonov dolarjev od ameriške pošte, torej davkoplačevalskega denarja), je postavil na laž tudi Lanceovo trditev v pogovoru z Oprah, da po letu 2005 ni več uporabljal nedovoljenih sredstev: »Razpolagamo s krvnimi testi, s katerimi dokazujemo, da je bil tudi v letih 2009 in 2010 pod vplivom dopinga. Poročila kažejo na razlike v Armstrongovi krvni sliki. Možnost, da so takšna nihanja povezana s čim drugim kot dopingom, je ena proti milijon.«

Armstrongovi odvetniki so ta čas v goljufiji, vredni 90 milijonov dolarjev, zaposleni tudi s tožbo Floyda Landisa, nekdanjega moštvenega kolega njihovega klienta, ki je priznal, da je leta 2006 osvojil Tour de France s pomočjo nedovoljenih poživil. Landis in še 10 nekdanjih Armstrongovih sotekmovalcev so pred protidopinško agencijo že pričali, da so v njihovi ekipi sistematično uporabljali doping.

Deli s prijatelji