TENIS

Kavčič iz pekla do nebes

Objavljeno 18. januar 2013 10.56 | Posodobljeno 18. januar 2013 10.57 | Piše: Rok Tamše

Po kar peturnem boju pri 39 stopinjah Celzija je osupnil s šalo, da je po dvoboju dobil morfij.

Obnemogli Blaž po uspehu kariere.

V neznosno pregretem Melbournu – termometer je kazal 39 stopinj Celzija – je imel še edini preostali slovenski adut Blaž Kavčič včeraj izjemno nehvaležno nalogo. Na igrišču številka tri se je 25-letni Ljubljančan, 93. na lestvici ATP, udaril s pet let mlajšim domačinom Jamesom Duckworthom, 224. igralcem sveta. To je bil maratonski dvoboj, ki je trajal skoraj pet ur. Peti, odločilni niz je bil prava srhljivka za oba igralca in njune navijače. Kavčič je bil pri vodstvu 5 : 3 že na pragu zmagoslavja, a si je vse skupaj strašansko otežil, najprej z izgubo igre na lasten servis, pozneje pa še s štirimi zapravljenimi zaključnimi žogami. Naposled je po uri in pol pekla, tudi s prekinitvami zaradi prevelike utrujenosti in krčev v mišicah, le dobil peti niz z 10 : 8 (prejšnji so se končali s 3 : 6, 6 : 3, 6 : 4, 6 : 7).

Izčrpani šaljivec

Kavčič je dosegel uspeh kariere in je po Gregi Žemlji šele drugi Slovenec, ki se je uvrstil med 32 najboljših igralcev na turnirju za grand slam. Po prihodu v slačilnico se je začel zvijati od krčev in bolečin. A ne tako, da pozneje ne bi mogel tvitati: »Popoln fizični kolaps po dvoboju ... Počutim se zelo veselo, čeprav ne vem, ali je to zaradi zmage ali morfija.« Smisla za humor očitno ni izgubil kljub nečloveškim naporom, tista o morfiju pa je pri marsikom začela buriti domišljijo. Da ne bi sledil nepotrebni dopinški škandal, so se odzvali tudi prireditelji turnirja: »Blaža Kavčiča je naša zdravniška služba po dvoboju obravnavala zaradi hudih krčev v mišicah, vendar tenisač ni prejel morfija, kot je zapisal, temveč ustrezno sredstvo za sproščanje mišic.« Ko je slovenski junak dneva, ki sta mu ob strani stala trener Žiga Janškovec in Žemlja (izpadel je v 1. krogu), prišel k sebi, je še sam pomiril vznemirjene duhove: »Tisto o morfiju je bila šala. Zahvaljujem se zdravniškemu osebju, ki je učinkovito odpravilo bolečine in bilo ves čas z mano.«

Nova ovira Tsonga

Kavčiča je lahko pozneje povsem upravičeno zajela sladkobna utrujenost zmagoslavja, v prvi vrsti pa se mora danes dobro osvežiti in pripraviti na nove napore. Že jutri, v soboto, bo v tretjem krogu na drugi strani mreže stal sedmi nosilec turnirja tam spodaj, Francoz Jo-Wilfried Tsonga. Ta se v drugem krogu ni ravno pretegnil, ko je po treh nizih odpravil Japonca Goja Soedo. Sedemindvajsetletni Tsonga, ki je v karieri zaslužil že več kot 10 milijonov dolarjev turnirskih nagrad (Kavčič 750.000), bo velika ovira in hkrati še večji izziv za slovenskega asa. Tudi brez morfija.


Izpadla Žemlja in Kvitova, naprej Srebotnikova

Osmo nosilko Čehinjo Petro Kvitovo je v drugem krogu presenetila 18-letna Britanka Laura Robson, ki je zmagala z 2 : 6, 6 : 3, 11 : 9. V tretji krog so se med drugimi uvrstili še branilka naslova Belorusinja Viktorija Azarenka, Američanka Serena Williams, Švicar Roger Federer in Škot Andy Murray. Grega Žemlja je končal svoj nastop tudi v prvem krogu igre dvojic: v paru z Američanom Nicholasom Monroejem je izgubil proti belgijski navezi Xavier Malisse-Dick Norman s 7 : 6, 2 : 6, 6 : 7. Katarina Srebotnik je v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo v prvem krogu ugnala domačo dvojico Bojana Bobušić-Jessica Moore s 6 : 4, 6 : 2.

 

Deli s prijatelji