AMERIŠKE SANJE

Izplačala se je vsaka kaplja krvi

Objavljeno 30. oktober 2015 13.55 | Posodobljeno 30. oktober 2015 13.57 | Piše: M. U.

Dejan Zavec bo 25. novembra vnovič poskušal uresničiti ameriške sanje.

Dejan Zavec gre čez lužo uresničit svoje boksarske sanje. Foto: Marko Pigac

LJUBLJANA – Dejan Zavec je pred novim izzivom. Najboljši slovenski boksar vseh časov namreč brusi formo za svoj tretji dvoboj v ZDA, v Miamiju se bo namreč 25. novembra pomeril s svetovnim prvakom v supervelterski kategoriji po različicah WBA in IBO, Kubancem Erislandyjem Laro. Ptujčan se ga ne boji, a se tudi zaveda težavnosti naloge. »Grem v sršenje gnezdo, zavedam se možnih nevarnosti,« pravi Zavec, ki 32-letnega Kubanca, rojenega v Guantanamu, zelo ceni. »To je zame velik izziv. Laro spoštujem, a se ga ne bojim. Ne grem v Ameriko, da bi doživel nov poraz. Če bi tako razmišljal, tega dvoboja sploh ne bi bilo.«

Tako kot pred vsakim obračunom je moral 39-letni slovenski šampion, svetovni prvak po različici WBF, najprej ustrezno pridobiti več telesne moči. Ta del priprav je oddelal v Sloveniji, zdaj pa bo v Nemčiji poudarek na taktični in tehnični pripravi, pomagali mu bodo seveda vadbeni partnerji za boks. Za Zavca je Lara taktično zelo podkovan, no, temu se ne gre čuditi, če vemo, da je predstavnik kubanske šole boksa. Kubanski prebežnik ima v poklicnem boksu 21 zmag, po dva neodločena izida in poraza, na svetovni boksarski lestvici v supervelterski kategoriji je na drugem mestu. Če je Guantanamčan dober, pa je tudi Dejan Zavec. »Lara je borec, ki se je kalil v zelo kakovostni šoli, v amaterskem boksu pa je imel 340 dvobojev. V boksu vse bolj odloča moč, tudi on je močan, a boksa na razdaljo in nabira točke. V ospredju ima desno roko, zato se bo treba privaditi na takšen boksarski slog,« je še navrgel Zavec.

Pomisleki o koncu

Za Ptujčana bo zaradi omenjenega dvoboja to že tretja pot čez veliko lužo. Dvakrat je izgubil, proti Andreju Bertu in Keithu Thurmanu, dvoboj proti Lari bo za mednarodno imenovanega Jana Zavecka že 40. v karieri. Ima 35 zmag, tri poraze, en dvoboj pa se je končal brez odločitve. Zavec pravi, da bo to zanj vrhunec kariere ali vsaj eden od njih. »Toliko bolj sem vesel, ker gre za najvišjo raven. Izplačala se je torej vsaka kaplja krvi. Šampionski pas WBF je odprl vrata vnovičnemu preizkusu v ZDA. Na prste ene roke lahko preštejem, koliko Evropejcev je dobilo priložnost za dokazovanje v Ameriki. Tam je nabor boksarjev izjemno velik, zato se je zelo težko prebiti. Evropejce imajo za dobre boksarje, a po njihovem mnenju ne tako dobre, da bi bili enakovredni borcem z ameriške celine,« je Mr. Simpatikus še malce pokritiziral ošabne Američane.

Dejan Zavec meni, da bo v Miamiju dovolj zgodaj, da se bo privadil na okolico. Niti časovna razlika ga ne bo motila. »Lažje se privadiš na toplejše kraje, kot da greš s toplega na mrzlo,« je dodal o vremenu. Padlo je tudi vprašanje, ali je to njegov zadnji dvoboj. »Bilo je slišati pomisleke o koncu. A ne oziram se na to, gledam le na ta dvoboj. Veliko bo odvisno od rezultata, nato počutja po dvoboju.« Dejan Zavec bo ne glede na vse zadržal šampionski pas po različici WBF, saj vodstvo ni pristopilo k pogajanjem okoli združevanja pasov. Napadal pa bo naslov po WBA in IBO.

Deli s prijatelji