DRUGO MESTO

Ilki je tretji globus speljala hitra Tina

Objavljeno 17. marec 2017 08.30 | Posodobljeno 17. marec 2017 08.30 | Piše: Drago Perko

Prva slovenska smučarka sezono v superveleslalomu končala na drugem mestu.

Ilka Štuhec lahko s širokim nasmehom pospremi zaključek fenomenalne sezone. Foto: AP

ASPEN – Po 32 letih se Liechtenstein veseli novega kristalnega globusa v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Leta 1985 je bil Andreas Wenzel drugič zapored najboljši kombinatorec sezone. Včeraj pa se je globusa veselila njegova nečakinja, 27-letna Tina Weirather, ki je na zadnjem superveleslalomu sezone prehitela neposredno tekmico Ilko Štuhec, ki je v ZDA prišla s 15 točkami naskoka v razvrstitvi te discipline. Zato je odločala zadnja preizkušnja. Ker je Weiratherjeva včeraj zmagala, Ilka pa je bila druga (to so njene že 13. stopničke v tej sezoni!), se je Štuhčevi globus (dva sicer že ima) izmaknil za pičlih pet točk! Tretje mesto v posamičnem točkovanju je pripadlo poškodovani Švicarki Lari Gut. Weiratherjeva je postala četrta zmagovalka super G v tej sezoni, s čimer se je pridružila Gutovi (dobila je uvodne tri superveleslalome), Ilki Štuhec (dvakrat najhitrejša) in Sofii Goggia.

Brez pomoči konkurence

Uvod v tekmo v Aspnu je bil selektiven, proga pa precej neusmiljena. Med prvimi štirimi tekmovalkami sta le dve prišli v cilj. Navdušila je Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je za sekundo in 70 stotink za sabo pustila rojakinjo Stephanie Venier. Tiffany Gauthier in Johanna Schnarf sta odstopili. Po nekajminutni prekinitvi, Schnarfova je pristala med mrežami, je sledil obračun Tine Weirather in Ilke Štuhec. S številko pet je Weiratherjeva imenitno opravila svojo nalogo. Ob prihodu v cilj je s 74 stotinkami prednosti prevzela vodstvo in vrgla rokavico 26-letni Mariborčanki, ki je tokrat nastopila s pravljično številko sedem. A vožnja mariborske rakete ni bila tako dominantna in natančna, kot smo bili pri njej vajeni v tej sezoni. V zgornjem delu proge si je res nabrala 14 stotink naskoka, v tehnično zahtevnem predelu pa je to prednost zapravila in zaostajala devet stotink. Niti spodnji del ji ni uspel najbolje, zato je zaostanek narasel na končnih 35 stotink. Redko se zgodi, a tokrat so vsi navijači Ilke Štuhec upali, da čim več smučark prehiti Weiratherjevo in Ilko. Če bi to uspelo dvema, bi se prednost Weiratherjeve toliko stopila, da bi globus šel v Ilkine roke. A to so bile le pobožne želje. Po Ilkinem prihodu v cilj je ni bilo več junakinje, ki bi se zavihtela na prvo mesto. Štuhčeva je potiho upala na pomoč Lindsey Vonn in Viktorie Rebensburg. Američanka je odstopila, Nemka pa je bila prepočasna, da bi mešala štrene pri vrhu. Ilka Štuhec tako ostaja pri zmagah v smuku in alpski kombinaciji.

Kline na pregled

Sinoči so nastopil tudi smučarji, ki so se merili za zadnje superveleslalomske točke. Pred tekmo je imel nekaj več dela naš as Boštjan Kline. Kot smo poročali, je v sredo brutalno padel na smuku, zato je včeraj opravil še podrobnejši pregled kolena. Tamkajšnji zdravniki so potrdili, da ne gre za hujšo poškodbo, bolečine pa naj bi pri Klinetu minile v prihodnjih dneh.

Deli s prijatelji