PADLA NA DOPINGU

Gregorinova še čaka na zaslišanje

Objavljeno 07. december 2017 18.22 | Posodobljeno 07. december 2017 18.24 | Piše: Marko Uršič

MOK ob večji dopinški ribi Rusiji trenutno nima časa za Tejo Gregorin. Tudi Mednarodna biatlonska zveza bo v nedeljo zasedala le zaradi ruske problematike.

Teja Gregorin še ni imela priložnosti razložiti svoje plati dopinške zgodbe. Foto: Matej Družnik

Kjer je dim, je tudi ogenj. Ta se je na slovenskem športnem prizorišču ob dopinškem primeru biatlonke Teje Gregorin pošteno razplamtel, nato pa umiril, saj se je čakal konec novembra, da disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) zasliši športnico, ki so ji prepovedane rastne hormone odkrili pri naknadni kontroli vzorca še z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. A bronasta biatlonka iz olimpijskega Sočija, čeprav smo že na začetku decembra, še ni bila zaslišana pred obravnavnim senatom MOK. »Poklical sem jo pred nekaj dnevi, odgovorila mi je, da še ni dobila vabila na zaslišanje. Očitno se MOK v tem trenutku ukvarja le s primerom ruskega državnega sistematičnega dopinga,« zna o problematiki povedati Janez Ožbolt, vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. Glavni trener za časa kanadske olimpijade Uroš Velepec še vedno nejeverno odkimava ob novici o domnevni dopinški zamazanosti njegove nekdanje varovanke, meni, da je šlo za enkratno neumnost, še enkrat pa je tudi zavrnil, da bi kar koli vedel ali celo posumil o tem, da Gregorinova jemlje prepovedana sredstva. Dodaja, da ji je očitno nekdo iz zunanjega reprezentančnega kroga nekaj dostavil in da je nasedla.

Zelo kritičen je bil Klemen Bauer, na spletni strani fasterskier je bil namreč 6. novembra objavljen dolg pogovor z njim, med drugim izraža svojo hudo jezo zaradi dopinškega razkritja reprezentančne kolegice. Primer Teje Gregorin je tako za MOK trenutno kar odrinjen na stran, saj imajo športni veljaki obilo težav že z mnogo večjo dopinško ribo, sistematskim jemanjem prepovedanih poživil za športno slavo in odličja Ruske federacije. Zaradi tega bo Rusija za zimske olimpijske igre v Pjongčangu, te bodo od 9. do 25. februarja, plačala hudo ceno nenastopa, da je panična tudi Mednarodna biatlonska zveza (IBU), pa pove naslednji podatek. Od jutri do nedelje se bo biatlonski svetovni pokal nadaljeval v avstrijskem Hochfilznu, izvršni odbor IBU bo tam zadnjega dne imel izredno zasedanje, nato bodo na informacijski sestanek povabljene vse reprezentance, sledila bo še novinarska konferenca. Da ne bo dvomov, vse seveda zaradi ruskih biatloncev in biatlonk. Da IBU včasih ustreli pošteno mimo tarče, pove podatek, da je 2. oktobra na svoji spletni strani objavil članek o Teji Gregorin pred novo sezono, 26. istega meseca pa je moral na spletu objaviti obvestilo o pozitivnem dopinškem vzorcu 37-letnice in njenem suspenzu. 


»Poklical sem jo pred nekaj dnevi, odgovorila mi je, da še ni dobila vabila na zaslišanje.«


 

Deli s prijatelji